Main Content

Postupová matematika: Slovensko je kúsok od semifinále, do karát nám musia zahrať tieto výsledky!

sobota, 24. jún 2017 11:02 | Autor: Dávid Lech

Postupová matematika: Slovensko je kúsok od semifinále, do karát nám musia zahrať tieto výsledky!
Postupová matematika: Slovensko je kúsok od semifinále, do karát nám musia zahrať tieto výsledky! | zdroj: © TASR

Slovenská reprezentácia sa v tabuľke druhých tímov určite umiestni pred Portugalskom. Predbehnúť ju môžu už len tímy zo skupiny C, no naša šanca na semifinále je veľká. Pozrite si alternatívy, ktoré nás posunú do semifinále proti Španielsku.

Zhrnutie pravidiel:
Podľa pravidiel Európskej futbalovej únie (UEFA) pre majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie 2015 a 2017 určujú najlepšie mužstvo na druhej priečke postupne vyšší počet bodov, väčší gólový rozdiel v skóre, vyšší počet strelených gólov, menší počet disciplinárnych bodov (červená karta 3 body, žltá karta 1 bod, vylúčenie po dvoch žltých kartách 3 body) a napokon vyšší koeficient reprezentácie do 21 rokov na žrebe záverečného turnaja 1. decembra 2016. Koeficient Slovenska je 31,057, spomedzi účastníkov béčka a céčka má nižší jedine Macedónsko.

Základné zhrnutie pozície Slovenska

Slovensko potrebuje na postup, aby tímy, ktoré skončia v skupine B a skupine C na druhom mieste, mali horšiu bilanciu než Slovensko. Už platí, že Slováci majú v tabuľke druhých tímov 6 bodov a skóre 6-3. Na to, aby ich niekto predbehol, potrebuje sa vyrovnať aspoň tejto bilancii. Šancu na to ešte majú Nemci, Taliani a Česi. V nasledujúcich riadkoch sme popísali alternatívy v skupine C z pohľadu toho čo nás zaujíma – teda možnosti, kedy by tieto tímy Slovákov mohli v tabuľke druhých tímov predbehnúť.

Skupina B – nebezpečenstvo zažehnané

V skupine B je o postupujúcom rozhodnuté – priamy postup si vybojovali v predstihu Španieli, ktorí včera porazili Srbsko 1:0 a bez straty bodu postúpili do semifinále. Na druhom mieste sa umiestnili Portugalci, ktorí síce Macedónsko zdolali 4:2, no na vyšvihnutie sa v tabuľke druhých tímov pred Slovensko to nestačilo. Na to, aby predbehli zverencov Pavla Hapala potrebovali zvíťaziť 4:0 alebo 4:1 (prípadne vyšším trojgólovým rozdielom), čo sa im nepodarilo. V prípade víťazstva 3:0 by Slovákov v tabuľke kvôli vyššiemu počtu disciplinárnych bodov taktiež nepredbehli.

Skupina C – dnes sa rozhodne

V skupine C ešte nie je rozhodnuté o prvom ani druhom mieste. Podeliť si ich môžu tri reprezentácie – Nemecko, Česko a Taliansko. K priamemu postupu z prvého miesta je najbližšie Nemecko, ktorému stačí neprehrať v súboji s Talianskom.

Ak by Nemci neprehrali s Talianskom z nášho pohľadu bude dôležitý výsledok zápasu Česka s Dánskom, pretože Česi by nás mohli predbehnúť v tabuľke druhých tímov. Potrebovali by však na to poraziť Dánsko trojgólovým rozdielom, pričom by platilo, že ak vyhrajú 3-0, Slovensko predbehnú len v prípade, že českí hráči nedostanú ani jednu žltú kartu (zatiaľ majú rovnako ako Slováci štyri žlté karty, no pred našich by ich v tom prípade posunul vyšší koeficient pred žrebom turnaja). V prípade českých víťazstiev 4-1 a vyšších (s trojgólovým rozdielom) Slovensko s určitosťou predbehnú.

Kuriózne nám môže najviac uškodiť, ak by Česi nevyhrali s Dánskom. Bolo by to v prípade, že Taliani porazia Nemecko hocijakým jednogólovým rozdielom a vďaka lepšiemu vzájomnému zápasu Taliani predbehnú Nemcov na prvom mieste v tabuľke C-skupiny. Druhí by skončili Nemci so skóre 5-1 (alebo 6-2, 7-3, atď.) vďaka čomu by v tabuľke druhých tímov predbehli Slovensko. Ak by Nemci prehrali s Talianskom 2-0 a Česi by nevyhrali s Dánskom, Nemci by boli druhí so skóre 5-2, Slováci by v tom prípade boli pred nimi vďaka lepšiemu skóre. Ak by Nemci prehrali 3-1, skóre by mali rovnaké ako Slováci a rozhodoval by vyšší počet disciplinárnych bodov. Nemci majú pred zápasom s Talianskom tri žlté karty, Slováci štyri.  Ak by Nemci prehrali 4-2 alebo vyšším dvojgólovým rozdielom vďaka vyššiemu počtu strelených gólov by skončili pred Slovenskom.

V skupine C sa však môže situácia ešte viac zamotať v prípade, ak by Taliansko porazilo Nemecko a Česi by vyhrali nad Dánskom. V tom prípade by mali všetky tri reprezentácie po 6 bodov a o poradí na prvom až treťom mieste v skupine by rozhodovala minitabuľka troch tímov.

V nej je pred tretími zápasmi v skupine takýto stav:
1. Nemecko, 1 zápas, skóre 2:0, 3 body
2. Česko, 2 zápasy, skóre 3:3, 3 body
3. Taliansko, 1 zápas, skóre 1:3, 0 bodov

Z pohľadu Slovenska by bolo dôležité len to, aby tím, ktorý skončí v tejto minitabuľke na druhom miestenemal celkové skóre (vrátane zápasov s Dánskom) lepšie než Slovensko.

Najhoršou alternatívou pre Slovensko by v tomto prípade bolo, keby Taliansko vyhralo nad Nemeckom o dva góly, no minimálne 3-1. V tom prípade by v minitabuľke troch tímov C-skupiny skončilo Taliansko prvé (zaručilo by si priamy postup), no Nemci by boli druhí s celkovým skóre (vrátane zápasu s Dánskom) 6-3.  Mali by tak rovnaké skóre ako Slováci, no pred zápasom s Talianskom majú zatiaľ len tri žlté karty a ak by nedostali aspoň ďalšie dve (alebo jednu červenú kartu), skončili by pred Slovenskom. Rovnako tak platí, že ak by prehrali s Talianskom 4-2, 5-3 a vyšším dvojgólovým rozdielom, skončili by pred Slovenskom vďaka vyššiemu počtu strelených gólov.  

Ďalšou alternatívou by mohol byť stav, ktorý by nastal v prípade víťazstva Talianska nad Nemeckom 2-0 a českej výhry nad Dánskom. V tom prípade by mali všetky tri tímy C-skupiny rovnaký počet bodov a rovnaké skóre 3:3. O poradí by museli rozhodnúť disciplinárne body, pričom zatiaľ Nemci majú 3 žlté karty, Česi štyri a Taliani štyri. Ak by disciplinárne tresty, alebo v prípade ich rovnosti koeficienty tímov, posunuli na druhé miesto Nemecko alebo Taliansko, určite by v tabuľke druhých tímov Slovensko nepredbehli, pretože by mali horšie celkové skóre resp. nižší počet strelených gólov (Nemci 5:2, Taliani 5:3). Ak by skončili na druhom mieste Česi, platilo by to, čo sme spomínali vyššie – Slovensko by predbehli v tabuľke druhých tímov jedine vtedy, ak by porazili Dánsko 3-0 a nedostali žiadnu kartu, alebo vyhrali 4-1 a vyšším trojgólovým rozdielom.

Treťou alternatívou je jednogólové víťazstvo Talianska nad Nemeckom (1-0, 2-1, 3-2, 4-3 atď) a české víťazstvo nad Dánskom. V tom prípade by boli Česi opäť druhí a platilo by opäť to, že  Česi by museli s Dánskom vyhrať aspoň 3-0 a nedostať žiadnu kartu, alebo vyhrať 4-1 a vyšším trojgólovým rozdielom. V opačnom prípade by Slovensko v tabuľke tímov z druhých miest  nepredbehli.

Štvrtou alternatívou je víťazstvo Talianska nad Nemeckom o tri a viac gólov a české víťazstvo nad Dánskom. V tom prípade by opäť skončili Česi druhí a opäť by platilo to isté.

Alternatív je naozaj veľa, no zjednodušene stačí si priať, aby Česi neporazili Dánsko o 3 góly a aby Nemci neprehrali s Talianskom.

Oba zápasy začínajú dnes o 20:45 hod a ich výsledky rozhodnú o prípadnom postupe Slovákov do semifinále majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov 2017.