Main Content

Postupová matematika: Slovensko má veľkú šancu postúpiť z druhého miesta. Tu sú alternatívy!

piatok, 23. jún 2017 11:00 | Autor: Martin Gregor

Postupová matematika: Slovensko má veľkú šancu postúpiť z druhého miesta. Tu sú alternatívy!
Postupová matematika: Slovensko má veľkú šancu postúpiť z druhého miesta. Tu sú alternatívy! | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia vďaka vysokému víťazstvu nad Švédskom (3-0) výrazne zvýšila svoje šance na postup do semifinále majstrovstiev Európy do 21 rokov. Pozreli sme sa na všetky alternatívy, ktoré nám zabezpečia vytúžený postup.

Zhrnutie pravidiel:
Podľa pravidiel Európskej futbalovej únie (UEFA) pre majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie 2015 a 2017 určujú najlepšie mužstvo na druhej priečke postupne vyšší počet bodov, väčší gólový rozdiel v skóre, vyšší počet strelených gólov, menší počet disciplinárnych bodov (červená karta 3 body, žltá karta 1 bod, vylúčenie po dvoch žltých kartách 3 body) a napokon vyšší koeficient reprezentácie do 21 rokov na žrebe záverečného turnaja 1. decembra 2016. Koeficient Slovenska je 31,057, spomedzi účastníkov béčka a céčka má nižší jedine Macedónsko.

Základné zhrnutie pozície Slovenska

Slovensko potrebuje na postup, aby tímy, ktoré skončia v skupine B a skupine C na druhom mieste, mali horšiu bilanciu než Slovensko. Už platí, že Slováci majú v tabuľke druhých tímov 6 bodov a skóre 6-3. Na to, aby ich niekto predbehol, potrebuje sa vyrovnať aspoň tejto bilancii. Šancu na to ešte majú Portugalci, Nemci, Taliani a Česi. V nasledujúcich riadkoch sme popísali alternatívy v oboch skupinách z pohľadu toho čo nás zaujíma – teda možnosti, kedy by tieto tímy Slovákov mohli v tabuľke druhých tímov predbehnúť.

Skupina B

V skupine B je o prvom mieste rozhodnuté – priamy postup si vybojovali v predstihu Španieli. Na druhom mieste môže skončiť ešte Portugalsko (3 body), Srbsko (1b) a Macedónsko (1b). Slovensko však musí zaujímať len Portugalsko, pretože Srbi a Macedónci majú len bod a aj ich prípadne výhry v tretích zápasoch by nestačili v tabuľke druhých tímov na to, aby predbehli Slovensko, ktoré má 6 bodov.

Pre nás bude preto dôležité, akým výsledkom skončí posledný zápas Portugalska, ktoré nastúpi proti Macedónsku. Portugalci už teraz vedia, že na to, aby predbehli v tabuľke druhých tímov slovenskú reprezentáciu, musia Macedónsku streliť aspoň 4 góly. Víťazstvom 3-0 by sa síce v počte bodov a skóre vyrovnali Slovensku, no majú viac disciplinárnych bodov. Kým Slovensko totiž dostalo v troch zápasoch len 4 žlté karty, Portugalci ich majú po dvoch súbojoch už sedem. Portugalsko teda skončí v tabuľke druhých tímov pred Slovenskom len v prípade, že vyhrá nad Macedónskom 4-0, alebo rozdielom troch gólov, no minimálne 4-1 (v tom prípade bude mať totiž viac strelených gólov než Slovensko).

Skupina C

V skupine C ešte nie je rozhodnuté o prvom ani druhom mieste. Podeliť si ich môžu tri reprezentácie – Nemecko, Česko a Taliansko. K priamemu postupu z prvého miesta je najblišie Nemecko, ktorému stačí neprehrať v súboji s Talianskom.

Ak by Nemci neprehrali s Talianskom z nášho pohľadu bude dôležitý výsledok zápasu Česka s Dánskom, pretože Česi by nás mohli predbehnúť v tabuľke druhých tímov. Potrebovali by však na to poraziť Dánsko trojgólovým rozdielom, pričom by platilo, že ak vyhrajú 3-0, Slovensko predbehnú len v prípade, že českí hráči nedostanú ani jednu žltú kartu (zatiaľ majú rovnako ako Slováci štyri žlté karty, no pred našich by ich v tom prípade posunul vyšší koeficient pred žrebom turnaja). V prípade českých víťazstiev 4-1 a vyšších (s trojgólovým rozdielom) Slovensko s určitosťou predbehnú.

Kuriózne nám môže najviac uškodiť, ak by Česi nevyhrali s Dánskom. Bolo by to v prípade, že Taliani porazia Nemecko hocijakým jednogólovým rozdielom a vďaka lepšiemu vzájomnému zápasu Talani predbehnú Nemcov na prvom mieste v tabuľke C-skupiny. Druhí by skončili Nemci so skóre 5-1 (alebo 6-2, 7-3, atď.) vďaka čomu by v tabuľke druhých tímov predbehli Slovensko. Ak by Nemci prehrali s Talianskom 2-0 a Česi by nevyhrali s Dánskom, Nemci by boli druhí so skóre 5-2, Slováci by v tom prípade boli pred nimi vďaka lepšiemu skóre. Ak by Nemci prehrali 3-1, skóre by mali rovnaké ako Slováci a rozhodoval by vyšší počet disciplinárnych bodov. Nemci majú pred zápasom s Talianskom tri žlté karty, Slováci štyri.  Ak by Nemci prehrali 4-2 alebo vyšším dvojgólovým rozdielom vďaka vyššiemu počtu strelených gólov by skončili pred Slovenskom.

V skupine C sa však môže situácia ešte viac zamotať v prípade, ak by Taliansko porazilo Nemecko a Česi by vyhrali nad Dánskom. V tom prípade by mali všetky tri reprezentácie po 6 bodov a o poradí na prvom až treťom mieste v skupine by rozhodovala minitabuľka troch tímov.

V nej je pred tretími zápasmi v skupine takýto stav:
1. Nemecko, 1 zápas, skóre 2:0, 3 body
2. Česko, 2 zápasy, skóre 3:3, 3 body
3. Taliansko, 1 zápas, skóre 1:3, 0 bodov

Z pohľadu Slovenska by bolo dôležité len to, aby tím, ktorý skončí v tejto minitabuľke na druhom mieste, nemal celkové skóre (vrátane zápasov s Dánskom) lepšie než Slovensko.

Najhoršou alternatívou pre Slovensko by v tomto prípade bolo, keby Taliansko vyhralo nad Nemeckom o dva góly, no minimálne 3-1. V tom prípade by v minitabuľke troch tímov C-skupiny skončilo Taliansko prvé (zaručilo by si priamy postup), no Nemci by boli druhí s celkovým skóre (vrátane zápasu s Dánskom) 6-3.  Mali by tak rovnaké skóre ako Slováci, no pred zápasom s Talianskom majú zatiaľ len tri žlté karty a ak by nedostali aspoň ďalšie dve (alebo jednu červenú kartu), skončili by pred Slovenskom. Rovnako tak platí, že ak by prehrali s Talianskom 4-2, 5-3 a vyšším dvojgólovým rozdielom, skončili by pred Slovenskom vďaka vyššiemu počtu strelených gólov.  

Ďalšou alternatívou by mohol byť stav, ktorý by nastal v prípade víťazstva Talianska nad Nemeckom 2-0 a českej výhry nad Dánskom. V tom prípade by mali všetky tri tímy C-skupiny rovnaký počet bodov a rovnaké skóre 3:3. O poradí by museli rozhodnúť disciplinárne body, pričom zatiaľ Nemci majú 3 žlté karty, Česi štyri a Taliani štyri. Ak by disciplinárne tresty, alebo v prípade ich rovnosti koeficienty tímov, posunuli na druhé miesto Nemecko alebo Taliansko, určite by v tabuľke druhých tímov Slovensko nepredbehli, pretože by mali horšie celkové skóre resp. nižší počet strelených gólov (Nemci 5:2, Taliani 5:3). Ak by skončili na druhom mieste Česi, platilo by to, čo sme spomínali vyššie – Slovensko by predbehli v tabuľke druhých tímov jedine vtedy, ak by porazili Dánsko 3-0 a nedostali žiadnu kartu, alebo vyhrali 4-1 a vyšším trojgólovým rozdielom.

Treťou alternatívou je jednogolové víťazstvo Talianska nad Nemeckom (1-0, 2-1, 3-2, 4-3 atď) a české víťazstvo nad Dánskom. V tom prípade by boli Česi opäť druhí a platilo by opäť to, že  Česi by museli s Dánskom vyhrať aspoň 3-0 a nedostať žiadnu kartu, alebo vyhrať 4-1 a vyšším trojgólovým rozdielom. V opačnom prípade by Slovensko v tabuľke tímov z druhých miest  nepredbehli.

Štvrtou alternatívou je víťazstvo Talianska nad Nemecom o tri a viac gólov a české víťazstvo nad Dánskom. V tom prípade by opäť skončili Česi druhí a opäť by platilo to isté.

Alternatív je naozaj veľa, no zjednodušene stačí si priať, aby Portugalci neporazili Macedónsko 4-0, 4-1 alebo vyšším trojgólovým rozdielom, aby Česi neporazili Dánsko o 3 góly a aby Nemci neprehrali s Talianskom.