Main Content

Slovenke, ktorá bez problémov vytlačí 120 kg, sa vyrovná len máloktorý chlap! (Rozhovor)

utorok, 20. jún 2017 12:55 | Autor: Silvia Petrašková

Slovenke, ktorá bez problémov vytlačí 120 kg, sa vyrovná len máloktorý chlap! (Rozhovor)
Slovenke, ktorá bez problémov vytlačí 120 kg, sa vyrovná len máloktorý chlap! (Rozhovor) | zdroj: Instagram

Dámy a páni zoznámte sa, toto je najsilnejšia žena Slovenska, Jana Vašková. Naša najlepšia slovenská strongwoman, 23-ročná Bardejovčanka, držiteľka niekoľkých svetových rekordov v silovom trojboji nám o svojej športovej kariére porozprávala v nasledujúcom rozhovore.

Janka, venujete sa športu, ktorý je pre ženy skutočne netypický. Prečo práve silový trojboj? Ako a kedy ste sa k nemu dostali?

Som bývalá atlétka. Keď som mala 13 rokov chodila som do atletickej triedy. Tu som vynikala najmä vo vrhu guľou, bola som dokonca aj vicemajsterka Slovenska, ale časom som stratila motiváciu v tomto športe a nepáčila sa mi ani moja postava. Tak som začala navštevovať fitness klub Matej Bardejov, kde ma oslovil môj terajší tréner Marcel Matej, či by som nechcela skúsiť silový trojboj, vraj mám na to predpoklady. Začala som súťažiť a tento šport som si veľmi obľúbila.

Aké boli Vaše začiatky v tejto disciplíne?

Začiatky boli ťažké, keďže som musela zmeniť svoj životný štýl hlavne čo sa týka stravovania. Tréningy boli tiež ťažké, hlavne tie svalovice. (smiech) No viditeľné výsledky na tele a sile ma hnali ďalej.



FOTOGALÉRIA: Jana Vašková,
najsilnejšia žena Slovenska

(zobraziť celú galériu)

Všetkým je jasné, že ste žena, ktorá na seba jednoznačne púta pozornosť celého okolia a to najmä kôli svojej neprehliadnuteľnej postave. S akými reakciami sa najčastejšie stretávate?

Reakcie okolia sú rôzne. Ľudia čo sa aspoň trošku rozumejú športu vedia koľko námahy dá vymakať si takúto postavu a aj to, že ak chcem konkurovať najlepším, musím mať svoje telo čo najlepšie pripravené na ťažké váhy. Závistliví ľudia, ktorí nie sú schopní v športe niečo dosiahnuť narážajú na moju postavu, pretože mám na sebe trošku viac svalov. Pre mňa je to vtedy skôr motivácia a beriem to s úsmevom.

Silový trojboj je šport, ktorý sa skladá z troch základných disciplín – drep, tlak na lavičke a mŕtvy ťah. Ktorá z nich Vám vyhovuje najviac?

U mňa dominuje hlavne mŕtvy ťah, možno aj preto, že je to posledná disciplína v trojboji.

Aké je Vaše osobné doterajšie najväčšie maximum v tlaku na lavičke?

Moje súťažne maximum je 120 kg a na poslednom tréningu sa mi podarilo zatlačiť 130 kg.

Odtlačiť niekoľko tonové auto, či pneumatiku chce určite nielen potrebnú silu, ale rozhodne aj správnu techniku...

U mňa dominuje hlavne sila, ale mám skvelého trénera, ktorý ma so mnou trpezlivosť a učí ma i správnu techniku.



zobraziť celú fotogalériu

Aký je najväčší rozdiel v pravidlách pri mužskom a ženskom trojboji?

Pravidlá v trojboji sú pre všetkých rovnaké. No hodnotia  sa samozrejme osobitne ženy a osobitne muži.

Ako vyzerá Váš tréning?

Moje tréningy sú rôzne. Všetko závisí podľa toho, či som mimo súťažnej sezóny, alebo som v príprave na silový trojboj, či strongwoman.  Mimo sezóny mám skôr kulturistický tréning a pracujem na objeme. V sezóne sa už špeciálne pripravujem na súťažné disciplíny. Trénujem päť až šesťkrát týždenne, niekedy aj dvojfázovo. Tréningy trvajú asi dve hodiny.

A čo zranenia, boli už nejaké vážne?

Našťastie som žiadne vážne zranenia nemala. Pri strongwoman som trošku obitá a mám aj mozole, no už som si zvykla.

Dôležitú pozornosť venujete určite aj svojmu stravovaniu. Ako vyzerá Váš jedálniček?

Áno, strava je základ a môj jedálniček si prispôsobujem k tomu v akej fáze prípravy som. Jem minimálne šesťkrát denne. Jedálničiek je zložený hlavne z bielkovín a proteínových nápojov. Keď chudnem do váhovej kategórie, často idem len na bielkovinách, ale keď si to môžem dovoliť rada si pochutnám aj na sacharidoch.

Aké najväčšie úspechy už máte za sebou?

Som viacnásobná juniorská majsterka sveta v silovom trojboji . Držím svetové rekordy v drepe 202,5 kg v tlaku na lavičke 120 kg a v mŕtvom ťahu 233 kg, čo je zároveň najvyšší výkon žien v histórii Slovenska. Som dvojnásobná majsterka Slovenska v strongwoman (v extrémne náročných silových disciplínach)  a nedávno som vyhrala na prestížnom festivale Body Power v anglickom Birminghame.

Aký súťažný program Vás najbližšie čaká?

Súťaži je viacero z tých významnejších  je to v septembri  súťaž o najsilnejšiu ženu sveta v USA, Arnold Classic v Barcelone a MS v silovom trojboji Českej republiky.

Aké sú Vaše ďalšie ciele?

V trojboji by som chcela prekonať totál (drep, tlak a mŕtvy ťah dokopy) a v strongwoman by som chcela vyhrať medzi profesionálkami Arnold Classic.