Main Content

Budúcnosť Jara Haláka vyjasnená: Prehovoril tréner Islanders Doug Weight

nedeľa, 18. jún 2017 12:50 | Autor: Dávid Lech

Budúcnosť Jara Haláka vyjasnená: Prehovoril tréner Islanders Doug Weight
Budúcnosť Jara Haláka vyjasnená: Prehovoril tréner Islanders Doug Weight | zdroj: © TASR

Meno Jaroslava Haláka je dlhodobo spájané s prestupom či vykúpením spod zmluvy. Situáciu výrazne objasnil tréner New Yorku Islanders Doug Weight, ktorý prehovoril o budúcnosti Slováka.

Bývalý renomovaný hokejista NHL, Doug Weight, sa v lete pripravuje na vôbec prvú plnú sezónu vo funkcii hlavného trénera klubu zámorskej profiligy. Víťaz Stanley Cupu z roku 2006 a hráč so skúsenosťami z 1238 zápasov v NHL už 6 rokov pôsobí v organizácii New Yorku Islanders. Zastával úlohu asistenta trénera a zároveň i asistenta generálneho manažéra. Po vyhodení Jacka Capuana zabral miesto doterajšieho kolegu a v druhej polovici ročníka zbieral prvé skúsenosti na pozícii hlavného lodivoda klubu NHL.

Weight sa aktuálne pripravuje na nový ročník a má veľké očakávania. Nevie si vynachváliť veľkú vášeň nového asistenta a taktiež bývalého hráča Scotta Gomeza, ktorý mu pri prvom rozhovore pätnásťkrát pripomenul, že sa chce stať trénerom hodným hokejovej Siene slávy. O zaradení medzi „nesmrteľných“ sníva aj líder tímu John Tavares. Talentovaný Kanaďan je posledné týždne spájaný s prestupom, no mladý tréner upokojil fanúšikov a odkázal im, že nemusia panikáriť.

K vstupu do hokejovej Siene slávy je potrebné klub doviezť aj k tímovému úspechu. Základom zisku Stanley Cupu je vždy kvalitné obsadenie v bránkovisku. Práve to bol jeden z najväčších problémov „Isles“ v uplynulej sezóne. V prvej polovici ročníka disponovali trojicou brankárov, čo negatívne ovplyvňovalo kvalitu tréningov. Slovenský brankár Jaroslav Halák sa dostal do konfliktu s vedením klubu a to mu na Nový rok oznámilo preradenie na farmu do AHL. V prvom tíme ostali Jean-Francoise Berubé a Thomas Greiss.

Bratislavský rodák v drese Bridgeportu predvádzal vynikajúce výkony, zaradil sa medzi najlepších brankárov súťaže a v závere sezóny sa dostal späť do prvého tímu, kde neprehral ani jeden zápas, tím doviedol k šiestim výhram, no ani to nestačilo na postup do play-off. Nad Halákovou budúcnosťou visel dlho veľký otáznik, tréner Weight pre nhl.com ale výrazne objasnil Jarove postavenie v klube: „Je to za nami. Niekedy jednoducho urobíte chyby, no zaslúžite si druhú šancu. U mňa si ju ale musíte zaslúžiť. Jaro šiel do Bridgeportu a dvakrát týždenne som komunikoval s trénerom farmy Brentom Thompsonom. Nemal ani jeden problém, vždy mi spomínal jeho tvrdú prácu na tréningoch, hral výborne v zápasoch a bol dobrým spoluhráčom,“ chválil Slováka jeho tréner, ktorý sa dostal aj k jeho budúcnosti: „Bolo ľahké ho vziať späť do tímu, keď hral tak výborne. Mali sme problémy v bránkovisku a u neho sa nič nezmenilo. Pracoval tvrdo, sústredil sa na víťazstvá. Jaro potvrdil, že je skvelým brankárom. Teším sa, až ho uvidím v kempe,“ naznačil lodivod „ostrovanov,“ ktorý s Halákom zjavne ráta aj do budúcnosti.

Slovák by tak mohol v nasledujúcom ročníku vytvoriť opäť brankársky tandem s Nemcom Greissom. Berubé už skôr oznámil odchod z klubu.