Main Content

Po zápase s Poľskom nie je žiaden dôvod na eufóriu, máme čo zlepšovať!

sobota, 17. jún 2017 12:14 | Autor: Filip Chudý

Po zápase s Poľskom nie je žiaden dôvod na eufóriu, máme čo zlepšovať!
Po zápase s Poľskom nie je žiaden dôvod na eufóriu, máme čo zlepšovať! | zdroj: © TASR

Výsledkovo vstup slovenskej reprezentácii do 21 rokov na európskom šampionáte vyšiel, ale skutočný turnaj ešte len príde. A v ňom musíme byť silnejší, toto by nestačilo.

Komentár Filipa Chudého

Naša reprezentácia do 21 rokov má za sebou prvý zápas na ME v Poľsku, keď domácich porazila 2:1. Vstup do turnaja sa nám teda vydaril, ale vôbec to netreba preceňovať, ide totiž len o prvý víťazný krok, navyše by mohol mať prívlastok povinný. Dokonca by ho vlastne aj mal mať. Samotný tréner Pavel Hapal totiž vyhlásil, že chcú tento európsky šampionát vyhrať, k čomu sa pridali aj niektorí hráči, podľa Matúša Bera je navyše Slovensko favorit skupiny. Ak sa na to pozrieme cez tieto slová, víťazstvo nad Poľskom je len splnenou povinnosťou, nič iné.

Samozrejme, niektoré vyjadrenia našich hráčov boli zrejme len reakciou na to, že stávkové kancelárie a zahraniční odborníci ich zaradili medzi outsiderov turnaja, preto ich netreba brať tak vážne. A že chceme ME vyhrať? A ktoré mužstvo by nechcelo?

Ak sa na to pozrieme triezvo, víťazstvo nad Poľskom nás musí potešiť, ale nemožno povedať, že by bolo až tak veľké, aby z neho panovalo nadšenie.

Už po žrebe sme vedeli, že ak chceme postúpiť zo skupiny ďalej, jedna z ciest vedie práve cez víťazstvo nad Poliakmi. Ak by sme totiž s nimi zaváhali, naše šance by výrazne klesli. Hoci Švédi a Angličania vo vzájomnom zápase ukázali výkony, za aké by boli právom vypískaní na hociktorej slovenskej dedine, na papieri sú predsa len silnejší ako organizátorská krajina. Je pravdepodobné, že kto zaváha s Poľskom, ten z A-skupiny nepostúpi, nás ale táto prekážka nezastavila.

My sme si len urobili pozíciu, akú sme po prvom hracom kole chceli. Nemusíme s ničím kalkulovať, všetko máme vo vlastných rukách, do polohy musíš sa dostali naši súperi.

Na zbytočnú eufóriu nám navyše nedala dôvod ani hra našich reprezentantov. Hrali síce pomerne slušne, ale koľko ukázali dobrých vecí, pomaly toľko urobili aj chýb. Ako sme zápas s Poľskom vyhrali, presne tak isto sme ho mohli aj prehrať. Dá sa povedať, že rozdiel urobili výkony brankárov, pretože ten náš chytil dva čisté góly, kým poľský skôr len zmätkoval.

Do ďalších zápasov sa musíme zlepšiť, pretože je vidieť, že súperi majú hru našej reprezentácie dobre naštudovanú. Nie je náhoda, že Poliaci útočili cez našu ľavú stranu, ktorá je v klasickom zložení smerom dozadu citlivá, navyše dobre zachytávali aj našu rozohrávku, teda vo fáze, keď neboli zbytočne stiahnutí. No a keď to dokázalo Poľsko, ktoré nehralo ťažkú kvalifikáciu, naši najbližší súperi budú v tomto smere ešte precíznejší.

V dobrých veciach, ktorých nebolo málo, treba pokračovať, zaváhaní, ktorých bolo tiež požehnane, sa treba vyvarovať. Ak tak bude, potom postupom turnaja môže prísť eufória. Zatiaľ na ňu nie je najmenší dôvod. Toto bolo len Poľsko, skutoční súperi (verme) ešte len prídu.