Main Content

Všetko, čo potrebujete vedieť o Pohári konfederácií 2017

sobota, 17. jún 2017 08:39 | Autor: Jakub Vaverka

Všetko, čo potrebujete vedieť o Pohári konfederácií 2017
Všetko, čo potrebujete vedieť o Pohári konfederácií 2017 | zdroj: © TASR

Dnes štartuje v Rusku Pohár konfederácií pod záštitou FIFA. Tento turnaj je kvalitne obsadený a fanúšikovia sa rozhodne majú na čo tešiť, no veľké percento priaznivcov ani presne nevie, kto bude bojovať o trofej a prečo sa vlastne táto futbalová udalosť koná.

Pohár konfederácií je turnaj, na ktorom sa stretávajú víťazi jednotlivých kontinentálnych turnajov. Organizovaný je krajinou, ktorá bude hostiteľom najbližších majstrovstiev sveta, v tomto prípade je organizátorom Rusko. Prvá edícia prebehla v roku 1992 a odvtedy až po dnes prešiel Pohár konfederácií viacerými zmenami. Najúspešnejším štátom v histórii je v počte prvenstiev Brazília. Vzhľadom na to, že sú momentálne na programe aj ME hráčov do 21 rokov, dá sa napísať, že termínovo nejde o najšťastnejšie umiestnenie tohto turnaja.

Rusko však má jedinečnú možnosť svetu ukázať, že ako hostiteľská krajina má fanúšikom čo ponúknuť, a že je v tomto štáte bezpečne. Okolo MS 2018 je totiž stále veľa polemík. V dvoch skupinách si sily zmeria sily osem tímov. V A skupine domáci výber doplní Nový Zéland ako šampión Oceánie, Portugalsko ako víťaz Eura a Mexiko ako zástupca strednej Ameriky. V B skupine nastúpia africkí majstri z Kamerunu, Juhoameričania z Čile, Austrália ako majster Ázie a Nemecko ako úradujúci majster sveta.

Finále je na programe druhého júla, pričom medzi favoritov by mali patriť predovšetkým Nemci, Portugalci a Čiľania. Triumf Portugalska na Euro 2016 bol obrovským prekvapením, avšak odvtedy portugalská reprezentácia urobila niekoľko krokov vpred a treba s ňou rátať. Nemecko má pravidelne vysokú kvalitu a Čile sa prezentuje štýlom, ktorý sa tímom bráni len veľmi ťažko. Veľkým otáznikom je Nový Zéland, ktorý je pasovaný do pozície fackovacieho panáka. Prekvapiť môžu domáci Rusi a podľa médií môže byť čiernym koňom Kamerun. Turnaj začne dnes stretnutím Ruska s Novým Zélandom.