Main Content

Slovenskí sokolíci majú na to, aby lietali vysoko

piatok, 16. jún 2017 10:50 | Autor: Jakub Vaverka

Slovenskí sokolíci majú na to, aby lietali vysoko
Slovenskí sokolíci majú na to, aby lietali vysoko | zdroj: © TASR

Dnes štartujú v Poľsku majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov a na našu veľkú radosť aj so slovenskou účasťou. Talentovaní chlapci spod Tatier sa pokúsia v konkurencii kvalitných rovesníkov dokázať, že ich čaká svetlá budúcnosť. Futbal totiž bez väčších diskusií hrať vedia.

Už dnes večer slovenskí reprezentanti do 21 rokov nastúpia na svoj prvý duel na majstrovstvách Európy. Vyzvú domácu reprezentáciu na vypredanom štadióne v Lubline. Na pleciach našich chlapcov bude určite veľký tlak, bude to ich úvodné stretnutie na turnaji podobného formátu. Pod väčším tlakom by však mali byť domáci. Celkovo sa naši chlapci stretnú okrem Poľska aj s Anglickom a Švédskom. Súperi zaujímaví a kvalitní, avšak na ME U21, kde štartuje dvanásť tímov hrajúcich v troch skupinách, sa slabé mužstvo nepredstaví.

Slabý nie je ani slovenský výber. Trénerské duo Pavel Hapal – Oto Brunegraf dokázalo, že má recept na úspech. Po úspešnej anabáze v Nitre a následnej spanilej jazde v Žiline, s ktorou získali titul a postúpili do skupiny Ligy majstrov, teraz dokazujú, že vedia  robiť futbal aj na reprezentačnej úrovni. Hapal je typ moderného kouča, ktorý už okúsil úspech a poučil sa z chýb minulosti. S hráčmi má podľa dostupných správ dobré vzťahy a tí k nemu na oplátku vzhliadajú. Navyše, české duo pristupuje k výzvam s pokorou, čo je veľmi dôležité.

Slovensko sa môže rovnať na Eure s najlepšími. Španieli majú Asensia, Suareza či Bellerína, Anglicko má ospevovaného brankára Pickforda či ostrieľaného Redmonda, Portugalci zas Renata Sanchesa z Bayernu Mníchov. My však máme Laciho Bénesa, o ktorom sa hovorí v každom tíme na Eure, taktiež mužským futbalom ošľahaných hráčov ako Milan Škriniar, Albert Rusnák alebo Matúš Bero. Už v kvalifikácii „sokolíci“ dokázali, že sa môžu rovnať aj s tímami, ktoré sú papierovo kvalitnejšie.

V slovenskom výbere do dvadsaťjeden rokov sa stretla zaujímavá kombinácia hráčov, ktorí v sebe skrývajú technickú kvalitu, fyzickú zdatnosť a veľkého tímového ducha. Ako sme sa v minulosti niekoľkokrát presvedčili, slovenské reprezentácie (nech už sa jedná o akýkoľvek šport) dokážu zdolať aj svetovú veľmoc, ak ťahajú za jeden koniec povrazu. Pri pohľade zvonka badať, že nálada v tíme je dobrá, trojuholník tréneri – hráči – fanúšikovia funguje a krajina sa teší na európsky šampionát so slovenskou účasťou. Verme, že mladí sokoli zo Slovenska budú lietať u našich severných susedov vysoko. Kvalitu na to totiž rozhodne majú.