Main Content

Slovak Floorball Cup bude svetovou akciou: Najväčší turnaj v histórii Slovenska

piatok, 16. jún 2017 10:30 | Autor: Jakub Vaverka

Slovak Floorball Cup bude svetovou akciou: Najväčší turnaj v histórii Slovenska
Slovak Floorball Cup bude svetovou akciou: Najväčší turnaj v histórii Slovenska | zdroj: © SFC

V závere augusta bude v Bratislave dlho pripravovaný florbalový turnaj Slovak Floorball Cup. Počas viacerých dní si sily zmeria vyše 110 tímov, pričom by malo ísť o najväčší turnaj, aký kedy pod Tatrami bol. Viac k tomu povedal jeden z organizátorov Lukáš Chovan.

Slovak Floorball Cup bude prebiehať v Bratislave, pričom by mal trvať od 24.augusta do 27.augusta. Na minuloročnom prvom ročníku sa zúčastnilo 41 tímov zo siedmich krajín. Organizátori túto hranicu tento rok prekonali bez väčších problémov už v predstihu. „Hlavným cieľom, alebo skôr snom, bolo pre nás tento rok prekonať hranicu sto tímov z desiatich krajín. Dva týždne pred koncom registrácie máme prihlásených 112 tímov z 12 krajín a trinástu krajinu budú zastupovať rozhodcovia (duo zo Slovinska). Zaznamenali sme obrovský nárast tímov, rozširujeme kategórie aj celý turnaj. Pridávame dokonca ďalšiu halu,“ povedal exkluzívne pre Šport7.sk jeden z organizátorov turnaja Lukáš Chovan.

Aj napriek tomu, že florbal stále nemá na Slovensku také postavenie ako futbal či hokej, ciele Slovak Floorball Cupu sú veľmi ambiciózne. „Nie sme obyčajný turnaj. Chceme byť svetoví a udávať trendy, chceme byť najlepší a robíme všetko preto, aby sa k nám tie tímy vracali každým rokom v ešte väčšom počte. Vážime si každý jeden prihlásený tím a snažíme sa s každým individuálne riešiť problémy, pretože je pre nás veľmi dôležité, aby tie tímy cítili, že o nich máme záujem, a že sa k ním nesprávame ako k obyčajnému tímu, ktorý si zahrá na turnaji a zarobíme na ňom. Robíme to proste inak ako väčšina, lebo počet tímov a počet krajín z nášho turnaja robia svetovú akciu.“ Faktom je, že čo sa počtu tímov týka, na Slovensku sme doposiaľ neboli svedkami väčšieho turnaja. Ide teda okrem športovej udalosti aj o skvelú reklamu pre našu krajinu. Do Bratislavy zavítajú celky z Talianska, Česka, Ukrajiny, Turecka, Ruska, Rakúska či Francúzska.

Organizátormi sú Lukáš Chovan, Roman Cíbik a Lukáš Řezanina (kapitán slovenskej reprezentácie), ktorým pomáha Matej Šlauka. Spomínané trio sa vehementne snaží, aby slovenský florbal napredoval a priblížil sa vyspelej Európe. „Tento turnaj bude pre slovenský florbal dôležitý. Momentálne sa náš florbal nachádza v ťažkej situácii, pretože je tu veľmi málo ľudí, ktorí by ho „nakopli" a posunuli tento šport na vyššiu úroveň. Zväz čaká, že generálny partner príde len tak, a že florbal sa spropaguje akosi sám,“ kriticky reaguje Chovan. „Vedeli ste napríklad, že v decembri budú v Bratislave MS žien? Udalosť, ktorá by mala zmeniť slovenský florbal, ale momentálne je z toho celkom fiasko, nakoľko polroka pred MS nie je spustená ani webstránka.“

Vzhľadom na to, že turnaj nepripravuje zväz, mesto alebo iný veľký subjekt, príprava kolosu pre vyše stodesať tímov je veľmi náročná na čas. Napríklad, Lukáš Chovan, ktorého spovedal Šport7.sk má iba sedemnásť rokov a kvôli florbalovému zanieteniu musí obetovať veľa. „Príprave SFC obetujem úplne všetko. Som druhák na strednej škole, takže to bolo tento rok veľmi ťažké skĺbiť a som rád, že sa mi podarilo prejsť ďalej. Málokto si uvedomuje, že z organizačného hľadiska sme veľmi podobní hudobným festivalom, len s tým rozdielom, že na festival príde napríklad 20 000 ľudí a že sa jedná o hudbu a nie o šport. Prakticky, môj celý deň sa točí okolo turnaja. Neustále riešime účasť tímov, ubytovanie, stravu či  sprievodný program,“ vysvetľuje ambiciózny mladík.

„Ak chceme predbehnúť najlepšie turnaje na svete, musíme pracovať niekoľkonásobne lepšie ako oni, čo sa nám, zatiaľ, veľmi darí, aj keď sme si tempo dali naozaj extrémne vysoké a sem-tam už nejeden z nás chcel so všetkým skončiť. My  si veríme a naše ciele sú od toho, aby sme ich plnili. Zaujímavosťou je, že sme druhý ročník začali riešiť deň po tom prvom. Už aj to svedčí o tom, ako nám na turnaji neskutočne záleží,“ zakončil jeden z trojice organizátorov turnaja, ktorý by mal florbal na Slovensku dostať na novú úroveň.