Main Content

Fitness tréner Martin Hyben: Vyvarujte sa detoxu, hrozia pri ňom veľmi veľké riziká! (Rozhovor)

štvrtok, 15. jún 2017 15:31 | Autor: Silvia Petrašková

Fitness tréner Martin Hyben: Vyvarujte sa detoxu, hrozia pri ňom veľmi veľké riziká! (Rozhovor)
Fitness tréner Martin Hyben: Vyvarujte sa detoxu, hrozia pri ňom veľmi veľké riziká! (Rozhovor) | zdroj: archív Martin Hyben

Jarná očista organizmu, nazývaná aj detox, je momentálne v kurze a mnoho ľudí je ochotných si za ňu neraz zaplatiť aj nemalé peniaze. Málokto si však položí základnú otázku, je detoxikácia nutná a dá sa vôbec náš organizmus účinne detoxikovať? Na tieto a ďalšie otázky nám odpovedal Ing. Martin Hyben – osobný fitness tréner a vicemajster Slovenska v klasickej kulturistike 2015 SAKFST – IFBB.

Obdobie po veľkonočných a vianočných sviatkoch je už tradične pre mnohých ľudí tým správnym časom, kedy je vhodné náš organizmus  doslova „vyčistiť“ od nežiaducich toxínov. Kým si však predstavíme tie najosvedčenejšie metódy, prezraďte nám, čo vlastne dotox, resp. detoxikácia je a ako funguje?

V prvom rade musím povedať, že detox ako taký by som ja osobne v žiadnom prípade nikomu neodporúčal. Vždy upozorňujem na vážne zdravotné riziká spôsobené práve detoxom. Najlepší detox je strava s vyváženým množstvom makronutrientov a mikronutrientov s kontrolovaným množstvom skonzumovaných kalórii.

Známe sú aj rôzne detoxikačné diéty. Najmä ženy si tak detox mylne spájajú s hladovkou. Pijú iba vodu a odmietajú prísun jedla...

Je to čistá samovražda! Na to existuje aj jedno špeciálne pomenovanie  tzv. metabolická samovražda.

Môžu ženy počas detoxu schudnúť?

Nie nikdy. Kilogramy, ktoré počas neho zhadzujú sú len v podobe vody, ktoré sa jojo efektom vrátia okamžite pri prechode na tuhu stravu naspäť. Dokonca niekedy aj s bonusom.

Pitný režim tvorí základ každej očistnej kúry. Čo odporúčate, aký typ tekutín okrem čistej vody je pre nás v tomto jarnom počasí najvhodnejší?

Piť je potrebné vždy, počas celého roka. Ideálne sú tri až štyri litre tekutín v podobe čistej vody, alebo bylinkových čajov. Piť treba v pravidelných intervaloch. Ak nebudeme prijímať počas dňa dostatočné množstvo tekutín, môže to mať pre nás vážne zdravotné riziká. Môže vniknúť napríklad hypertenzia, či poškodenie srdca a obličiek.

Obľúbená je najmä u žien detoxikácia pomocou rôznych ovocných a zeleninových štiav...

Toto je ďalší veľmi zlý prístup. Zelenina a ovocie by sa mali konzumovať v tuhom stave, nie v tekutom.

Ktoré potraviny bývajú najčastejšie súčasťou práve takýchto detoxikačných programov?

Ja osobne odporúčam chudé mäso, tvrdý syr, mliečne produkty (mlieko, kefir, cottage), ďalej ryžu, celozrnné cestoviny, zemiaky, ovsené vločky, kokosový olej, makový olej, orechové maslá, oleje atď.

Čoho by sme sa naopak mali vyvarovať?

Treba sa vyvarovať akýchkoľvek extrémov. Naše tele nenávidí extrémny, neničme si ho!

Zabúdať by sme nemali ani na dostatočný pohyb a potrebný spánok...

Spánok je dôležitý vždy. Je vhodné spať sedem až osem hodín denne, aby u nás prebehla dostatočná regenerácia tela a vylúčilo sa dostatok hormónov.

Vraví sa, že všetkého veľa škodí. Pri každej, či už krátkodobej, alebo dlhodobej detoxikačnej kúre je nutné myslieť i na isté opatrenia. Hrozia aj tu nejaké riziká?

Hrozia tu veľmi veľké riziká, ktoré si málo žien uvedomuje. Tie sa môžu po čase prejaviť v nejakom ochorení, no len málokto si to dokáže spojiť práve s detoxom. Hrozia tu napríklad žlčové kamene, zápaly čriev, podžalúdkovej žľazy, osterporóza, bolesti chrbta, či iného pohybového aparátu. Detox by som rozhodne nikomu nikdy neodporúčal. Ako osobný tréner a chiropraktik by som si nikdy nevzal na tričko to, že by som niekomu mohol zdravotne uškodiť.