Main Content

Spiaci gigant je (konečne) pripravený povstať

utorok, 13. jún 2017 10:12 | Autor: Jakub Vaverka

Spiaci gigant je (konečne) pripravený povstať
Spiaci gigant je (konečne) pripravený povstať | zdroj: © TASR

AC Miláno patrilo v uplynulých dekádach medzi európske veľkokluby, ktoré každoročne bojovali o triumf v Lige majstrov. Avšak posledné sezóny boli pre celok zo San Sira veľmi bolestivé. Aktuálne dianie v klube načrtáva, že budúcnosť čierno-červených môže byť opäť pozitívna.

Sedemnásobný víťaz Ligy majstrov skončil v uplynulej sezóne talianskej najvyššej súťaže na šiestom mieste, čo bolo odrazom jeho súčasných kvalít. Celok, ktorý patril medzi najobávanejšie na svete, ustúpil zo svojich pozícii a zaradil sa do jemného nadpriemeru talianskeho futbalu. Apeninskému polostrovu kraľuje v uplynulých rokoch Juventus Turín, ktorému sa snažia sekundovať SSC Neapol a AS Rím. Mužstvo zo San Sira postihla generačná výmena a úbytok finančných zdrojov, čo sa logicky muselo prejaviť aj vo výsledkoch.

Samozrejme, červeno-čiernych netvoria zlí alebo slabí futbalisti. Klubu však jednoducho chýbali potrební lídri, prípadne hráči, ktorí by na seba v rozhodujúcich momentoch sezóny zobrali zodpovednosť a posunuli mužstvo na miesta, na ktoré historicky patrí. Keď kontroverzný politik Silvio Berlusconi oznámil, že klub predáva čínskym investorom, mnohým priaznivcom AC zaplesalo srdce. Príchod kapitálu z najľudnatejšej krajiny sveta môže Milánčanov vrátiť na vrchol nielen talianskeho, ale aj európskeho futbalu.

AC potvrdzuje stúpajúci trend už pred začiatkom letného prestupového obdobia. Klub chce bojovať v budúcej sezóne o titul, a preto sa musí posilniť. Vedenie robí všetko preto, aby si udržalo talentovaného brankára Gianluigiho Donnarummu, na ktorom by mal byť postavený úspech tvoriaceho sa červeno-čierneho tímu. Kormidelník Vincenzo Montella je nádejný kouč, ktorý musí dostať priestor. Šéfovia ho podľa všetkého podržia aj na rok. Montella spolu s vedením začal vo veľkom nakupovať a AC Miláno začína vyzerať atraktívne.

Na San Siro sa po konci sezóny 2016/2017 stihli sťahovať už 20-ročný ospevovaný Franck Kessie z konkurenčnej Atalanty Bergamo, skúsený švajčiarsky reprezentant Ricardo Rodriguez z nemeckého Wolfsburgu, kvalitný argentínsky obranca Matteo Musacchio zo španielskeho Villarrealu a zatiaľ poslednou posilou je jeden z najnádejnejších portugalských futbalistov súčasnosti André Silva z FC Porto. V súvislosti s AC sa taktiež hovorí o zotrvaní španielskeho krídelníka Gerarda Deulofeua a príchode gólového zabijaka Diega Costu z Chelsea.

AC Miláno pracuje na posilnení všetkých pozícií, pričom zatiaľ je pravdepodobne najaktívnejším klubom na prestupovom trhu zo všetkých európskych celkov. Na San Sire kompetentní vždy vedeli, ako robiť futbal a s kvalitným tímom, ktorý je hladný po úspechu, je reálne, že Juventus Turín bude mať v nasledujúcom ročníku konečne rovnocenného protivníka v boji o majstrovskú trofej. 

Odporúčané články