Main Content

Zákerný hokejista nemôže byť považovaný za najlepšieho na svete

nedeľa, 11. jún 2017 11:33 | Autor: Jakub Vaverka

Zákerný hokejista nemôže byť považovaný za najlepšieho na svete
Zákerný hokejista nemôže byť považovaný za najlepšieho na svete | zdroj: © TASR

Sidney Crosby je verejnosťou vo veľkej miere považovaný za najlepšieho hokejistu súčasnosti. V posledných týždňoch či mesiacoch sa však stále viac diskutuje o tom, či je Kanaďan za číslo jeden pasovaný právom. Ak ste totiž najlepší v danom odvetví, nemali by ste to dokazovať len gólmi či prihrávkami, ale správaním celkovo.

Niet pochýb o tom, že po hernej stránke v súčasnom hokeji nájdeme iba malý zlomok hokejistov, ktorí by sa mohli rodákovi z Cole Harbour rovnať. Kapitán Pittsburghu Penguins má čarovné ruky, výborné myslenie a kvalitný výber miesta. Po rokoch strávených v NHL je dostatočne skúsený na to, aby vedel, kedy zabrať a motivovať svojich spoluhráčov k lepším výkonom.  Crosby v kariére vyhral všetko a momentálne ťahá Tučniakov za obhajobou prestížneho Stanley Cupu.

Keď sa bavíme o hokejových danostiach kapitána Pittsburghu, nie je moc o čom diskutovať. Bez pochýb patrí nielen medzi najlepších hráčov súčasnosti, ale taktiež medzi TOP hokejistov dvadsiateho prvého storočia. Aby však mohol byť Sidney Crosby považovaný za hokejového velikána a hokejové číslo jeden, sú vyššie spomenuté skutočnosti nedostatočné. Hráč Crosbyho kvalít totiž nemôže dokazovať svoju veľkosť iba gólmi či asistenciami, ale mal by extratriedu dokladať aj celkovým prejavom na ľade či mimo neho.

Toho sa ale u Kanaďana podľa všetkého nedočkáme. Hráč, ktorý bol v úvode svojej kariéry prezývaný „Crybaby“, pretože sa po tvrdých zákrokoch často sťažoval, síce zapracoval na tejto stránke svojej hry, no oku pozorného hokejového fanúšika neujde, že číslo 87 patrí medzi najzákernejších hráčov v celej NHL. Prípadov, kedy Crosby dokázal svoju temnú stránku je hneď niekoľko. Možno spomenúť príklad spred niekoľkých rokov, kedy bil slovenského obrancu Borisa Valábika, ktorého držal jeho spoluhráč a náš bek sa nemal ako brániť.

K ďalším incidentom nemusíme zachádzať vôbec ďaleko. V marci si Crosby rozmliaždil prst Methodovi z Ottawy Senators, pričom vo veľkom sa „vyfarbuje“ hlavne vo finálovej sérii bojov o Stanley Cup proti Nashvilleu Predators. Ako Kanaďan boxuje do hlavy Subbana, ktorý ležal na ľade sme videli všetci. Čo viac k tomu dodať? Samozrejme, bola tam vzájomná šarvátka a obranca Preds v tom tiež nebol nevinne, ale Crosby, považovaný za najlepšieho hráča ligy, udieral svojho súpera do hlavy ako zmyslov zbavený a neuvedomoval si ďalšie následky.

Pritom sám by mohol najlepšie vedieť, aké nebezpečné je poľovať na niekoho hlavu. Má za sebou nejeden otras mozgu a doktori mu odporúčajú, aby prestal s hokejom, pretože ak príde ďalší otras, môže skončiť na vozíčku alebo ešte horšie. Kanaďan však súperov provokuje a zákerne atakuje, pričom týmto spôsobom si nebezpečné zákroky na seba priam pýta. Bude zaujímavé sledovať, ako k nemu pristúpia hráči Predátorov v dnešnom nočnom zápase.

Crosby je atakovaný každým a v každom zápase už niekoľko rokov. Pravidelne po ňom idú hráči súpera a často veľmi nevyberaným spôsobom. Je normálne, že mu z času na čas rupnú nervy a zapojí sa do bitky. To možno sledovať aj pri hokejistoch ako Toews alebo Tavares. Normálne však nie sú zákerné ataky a prejavy hráča, ktorý by mal byť vzorom pre celú generáciu mladých. Veď od koho sa majú talenty učiť ak nie od medializovanej hokejovej jednotky?

Ak však má byť Sidney Crosby najlepším hokejistom súčasnosti, musí si to vo svojej hlave upratať a spamätať sa. Takto totiž vzorom pre mladých nebude a počet jeho neprajníkov sa bude len zvyšovať. Učiť by sa mohol od celej plejády skvelých hokejistov, ktorí sú taktiež často atakovaní, no nesprávajú sa zákerne a nevyplakávajú u rozhodcov pri tvrdších zákrokoch. Spomenúť možno Connora McDavida z Edmontonu, a teda hráča, ktorý za dve necelé sezóny v NHL presvedčil slušnú časť hokejovej verejnosti, že už v mladom veku je lepší ako Crosby. 

Odporúčané články