Main Content

Sme najlepší na svete, ale úplna spokojnosť je v nedohľadne

nedeľa, 11. jún 2017 10:33 | Autor: Jakub Vaverka

Sme najlepší na svete, ale  úplna spokojnosť je  v nedohľadne
Sme najlepší na svete, ale úplna spokojnosť je v nedohľadne | zdroj: © TASR

Slovenská hokejbalová reprezentácia včera zdolala vo finále MS 2017 tím Kanady a po tretí raz za sebou sa stala najlepšou na svetou. Dominancia Slovenska vo svete hokejbalu je neodškriepiteľná, avšak o úplnej spokojnosti sa stále nedá hovoriť ani na Slovensku.

Slovensko je hokejbalová veľmoc. Naši chlapci vyhrali MS trikrát za sebou a v súčasnosti sú jedinou krajinou, ktorá sa tešila z cenného kovu na každom doterajšom šampionáte. Nech už ide o akýkoľvek šport, dokazovať, že ste najlepší je vždy problematické, pretože s pribúdajúcimi úspechmi sa na vás súperi pripravujú dôkladnejšie a hľadajú slabé miesta. Slováci však na včera skončených majstrovstvách v českých Pardubiciach dokázali, že momentálne na nich nikto nemá.

Semifinálový triumf nad domácou Českou republikou po samostatných nájazdoch, či finálový triumf 6:4 proti Kanade, ktorá viedla 4:3 dokazuje, že Slovensko môže byť právoplatne považované za najlepšiu krajinu vo svete hokejbalu. Hokejbal je pod Tatrami veľmi populárny šport, hrajú ho hráči každého veku a existuje veľké množstvo krajských či okresných súťaží. Taktiež pre hokejistov ide o zábavku, ktorou si spestrujú letnú prípravu. Niektorým tento šport dokonca opanoval na toľko, že v ňom našu krajinu reprezentujú (napríklad Slovák či Svitana).

Aj napriek tomu, že Slovensko velí hokejbalovému svetu a momentálne nie je na svete lepšia krajina v tomto športe, k úplnej spokojnosti nám stále niečo chýba. Dôvodom je postavenie hokejbalu v kategórii športov a taktiež jeho postavenie v spoločnosti. Hokejbal, rovnako ako florbal, potrebuje vyššie zázemie, či už finančné alebo mediálne. Naša reprezentácia je každoročne úspešná na medzinárodnom fóre a domáca najvyššia súťaž je pasovaná medzi najlepšie na svete, ak nie je vôbec najlepšia.

Príchod sponzorov je však naďalej veľmi obmedzený a hráči si musia popri hokejbale zarábať v civilných zamestnaniach, pretože by sa inak neuživili. Ide o trend, ktorý je tu už niekoľko rokov a je iba málo pravdepodobné, že sa s ním bude niečo v budúcnosti robiť. Popri hokeji je totiž hokejbal vždy braný ako druhoradý a je takmer nereálne, že by sa to zmenilo. Hokejbal však má obrovský potenciál a ľudí, nielen na Slovensku, baví.

Preto by bolo dobré, keby sa jeho pozícia v spoločnosti zlepšovala, keby sa v budúcnosti objavil na Olympijských hrách. To je však taktiež zrejme iba v rovine zbožného priania, pretože silnejšie športové krajiny za miestenku hokejbalu pod piatimi kruhmi zrejme hlasovať nebudú. Buďme však radi, že existuje šport, v ktorom môžeme bez nafukovania povedať, že sme najlepší zo všetkých a to či už v seniorskej alebo mládežníckej kategórii. Oceňme súčasný zlatý hetrik mužskej reprezentácie a pokúsme sa tejto hre venovať takú pozornosť, akú si s určitosťou zaslúži. 

Odporúčané články