Main Content

Katalánsko chce byť samostatné. Ako by vyzerala jeho reprezentácia?

sobota, 10. jún 2017 14:03 | Autor: Jakub Vaverka

Katalánsko chce byť samostatné. Ako by vyzerala jeho reprezentácia?
Katalánsko chce byť samostatné. Ako by vyzerala jeho reprezentácia? | zdroj: © TASR

Nezávislosť španielskej autonómnej oblasti Katalánsko patrí každoročne medzi veľmi diskutované politické témy. Katalánci sa netaja tým, že sa nestotožňujú s väčšinou hodnôt Španielska, pričom by radi vytvorili osobitný štát. Aký by to malo dopad na futbal?

V súčasnosti sa vo veľkom rieši predovšetkým odchod Veľkej Británie z Európskej únie, preto sa snahy autonómnych oblastí jednotlivých štátov o nezávislosť nachádzajú v miernom úzadí. Už v októbri je však na programe veľké referendum, v ktorom sa bude hlasovať o možnej katalánskej nezávislosti. Portál 90min.com sa zameral na to, ako by vyzerala základná jedenástka možnej osobitnej reprezentácie Katalánska.

Tvorili by ju hráči, ktorí sú v súčasnosti po väčšine súčasťou národného mužstva Španielska. Brankárskou jednotkou by bol Kiko Casilla, ktorý vyrastal v Espanyole a momentálne je členom Realu Madrid. Obrana by bola zložená z odchovancov FC Barcelona, konkrétne z Hectora Bellerína (Arsenal), Gerarda Piquého (FC Barcelona), Marca Bartru (Borussia Dortmund) a Jordiho Albu (FC Barcelona).

V záložnej formácii by podľa anglických novinárov mohli dostať príležitosť Oriol Romeu, ktorý je momentálne hráčom anglického Southamptonu, pričom by ho doplnil skúsený Sergio Busquets z FC Barcelona. Ofenzívnejšie úlohy by patrili Gerardovi Deulofeuovi, o ktorého sa bije futbalová Európa, opore Chelsea Cescovi Fabregasovi a taktiež talentovanému Keitovi Baldému Diaovi z rímskeho Lazia, ktorý je rodákom z katalánskej Girony.

Na hrote útoku by si momentálne pravdepodobne zahral Gerard Moreno, ktorý zažil vynikajúci ročník v Espanyole Barcelona, pričom alternatívou je aj svetobežník a odchovanec FC Barcelona Bojan Krkič. Tak či onak, ak by Katalánsko skutočne vytvorilo osobitnú reprezentáciu, vzniknuté mužstvo by sa zaradilo minimálne k lepšiemu európskemu priemeru.

 

Ideálna jedenástka prípadnej katalánskej reprezentácie:

Kiko Casilla – Hector Bellerín, Gerard Piqué, Marc Bartra, Jordi Alba – Oriol Romeu, Sergio Busquets – Gerard Deulofeu, Cesc Fabregas, Keita Baldé Diao – Gerard Moreno