Main Content

Kto iný by mohol viesť reprezentáciu, ak nie Ján Kozák?

sobota, 10. jún 2017 14:05 | Autor: Filip Chudý

Kto iný by mohol viesť reprezentáciu, ak nie Ján Kozák?
Kto iný by mohol viesť reprezentáciu, ak nie Ján Kozák? | zdroj: © TASR

Slovenský futbal má vyriešenú otázku reprezentačného trénera aj na najbližšie roky. Je v súčasnosti vôbec vhodnejší kandidát ako Ján Kozák?

Komentár Filipa Chudého

Pre trochu netradičný krok sa rozhodol Slovenský futbalový zväz (SFZ), keď podľa počtu odohraných zápasov stále len v polovici kvalifikácie MS 2018 oznámil, že Ján Kozák spolu s asistentom Štefanom Tarkovičom, pričom sa dá právom predpokladať, že tým pádom aj celý realizačný tím, budú vo svojej práci pokračovať aj na ďalší cyklus, ktorého vrcholom bude Euro 2020.

Takého rozhodnutia sa totiž robia väčšinou až na konci kvalifikácií, resp. v čase, keď sa mimoriadne darí a všetko smeruje k postupu na vrcholné podujatie. A hoci nemáme boje o svetový šampionát v Rusku zle rozbehnuté, ani náhodou nemôžeme tvrdiť, že už klopeme na brány MS. Preto správa o pokračovaní Jána Kozáka a spol. oznámená v tomto čase čiastočne prekvapila, ale je to zároveň len logické vyústenie situácie.

Ak sa totiž hlbšie zamyslíme nad tým, že kto by bol namiesto Kozáka lepšou alternatívou, veľa mien nás nenapadne, ak vôbec.

K národnému tímu netreba vodiť žiadnych zahraničných trénerov. Nie sme síce na tom trénersky tak dobre, že by sme mohli vyskakovať od radosti, ale na druhej strane ani tak zle, aby sme niekoho z domácich zdrojov nenašli. Navyše, ktorý dostupný zahraničný tréner by bol lepšou alternatívou ako Ján Kozák? Zrejme nikto, pretože jazyk a zvykanie si na inú mentalitu by mnohých kandidátov limitovalo.

Ak sa pozrieme na slovenských trénerov, tiež neuvidíme lepšieho kandidáta ako je Ján Kozák. Návrat Vladimíra Weissa by síce nič nepokazil, ale treba si uvedomiť, že má zmluvu a v zahraničí bude chcieť logicky ostať čo najdlhšie zrejme aj v najbližších rokoch. No a žiadnych iných reálnych kandidátov, ktorí by teraz mohli prevziať národný tím, už nemáme.

Kto chce byť reprezentačný tréner, ten musí mať za sebou výsledky a skúsenosti a mal by byť na výslní aj aktuálne. A my nikoho takého nemáme. Skôr narodení tréneri národný tím už viedli, resp. už prestali trénovať a mladá generácia na to ešte nedorástla. Momentálne má síce slovenský futbal zaujímavú skupinu mladých trénerov, ale tí sa hrajkajú iba na slovenskom piesočku. Postupne by mali ísť pre vlastné napredovanie to vyskúšať aj za hranice, kde ich to trochu prefacká, no kto z nich obstojí, ten povedzme v horizonte 10 rokov by mohol pomýšľať na reprezentačnú stoličku.

Ale to je až hudba budúcnosti, my teraz počúvame Kozákovu reprezentačnú pesničku, ktorá má správny rytmus a aj melódiu, aj keď nie všetky tóny boli dobre zahrané. Preto predĺženie jeho zmluvy určite nie je chybou, ale až ďalšie výsledky dajú odpoveď na to, či išlo aj o vyslovene dobrý krok. Bude to chcieť minimálne jeden postup na záverečný turnaj.