Main Content

Buffon začínal ako útočník. Do brány sa dostal vďaka pomerne neznámemu brankárovi

sobota, 3. jún 2017 11:51 | Autor: Squashmaster

Buffon začínal ako útočník. Do brány sa dostal vďaka pomerne neznámemu brankárovi
Buffon začínal ako útočník. Do brány sa dostal vďaka pomerne neznámemu brankárovi | zdroj: © TASR

Meno Gianluigi Buffon bude mať bez akýchkoľvek pochýb nezmazateľné miesto v dejinách futbalu a každý fanúšik si ho bude spájať s jedným z najlepších brankárov zelených trávnikov. Len málokto však vie, že Buffon v mladosti začínal ako útočník a brankárom sa stal až keď videl chytať kamerunského brankára Thomasa N'Kona na MS 1990.

"Všetky oči na svete sa upierali na hráčov ako Diego Maradona, Gary Lineker, ale ja som bol uchvátený Thomasom N'Konom. Práve to, čo spravil pre národný tím ma inšpirovalo, aby som sa stal gólmanom," povedal Gigi pre portál bbc.com. Na spomínaných majstrovstvách sveta v Taliansku Kamerun porazil Argentínu na čele s božským Diegom a stal sa vôbec prvým africkým tímom, ktorý sa prebojoval do štvrťfinále svetového šampionátu, v ktorom nešťastne prehral s Anglickom 2:3.

Obaja skvelí brankári sa prvýkrát stretli, keď mal Buffon dvadsať rokov a už o rok neskôr pozval N'Kono talianskeho brankára na svoj rozlúčkový zápas: "Prvýkrát som ho stretol, keď mal dvadsať rokov a hral za Parmu. O rok neskôr som ho pozval na môj rozlúčkový zápas v Kamerune. Odpovedal, že príde, ale nikdy som si nemyslel, že naozaj príde. Potom mi na poslednú chvíľu volal, že je na letisku a za chvíľu príde do Kamerunu. Bolo to neuveriteľné," spomína si dnes 60-ročný Kamerunčan.

A čo radí Kamerunčan talianskej brankárskej legende pred sobotňajším finálovým duelom Ligy majstrov proti Realu Madrid: "Vychutnaj si tento zápas tak, ako si to robil vždy. Ak to čo robíš v živote si naozaj vychutnávaš, nikdy to nerobíš pod tlakom," povedal N'Kono.