Main Content

... a kto iný ak nie Real Madrid?

sobota, 3. jún 2017 10:28 | Autor: Jakub Vaverka

... a kto iný ak nie Real Madrid?
... a kto iný ak nie Real Madrid? | zdroj: © TASR

Futbaloví fanúšikovia sa dočkali. Dnes je na programe ostro sledované finále Ligy majstrov 2017 medzi Realom Madrid a Juventusom Turín. Vo waleskom Cardiffe sa môžeme tešiť na veľké divadlo, v ktorom pôjde naozaj o veľa.

Príbeh dnešného finále Ligy majstrov sa dá rozmeniť na drobné. Na jednej strane stojí Juventus Turín, ktorý už niekoľko rokov čaká na úspech na európskej pohárovej scéne. Stará Dáma má vo svojom kádri futbalistov, ktorí Champions League ešte nevyhrali  a do konca kariéry im neostáva už príliš veľa sezón (napríklad Buffon, Chiellini, Barzagli), taktiež hráčov, ktorí na obrovský úspech už dosiahli (Dani Alves alebo Sami Khedira), pričom káder je doplnený hladnými mladšími futbalistami (Pjanič, Alex Sandro či Paulo Dybala).

Keď sa na to pozrieme z tohto pohľadu, Juventus Turín je hladnejší po úspechu ako Real Madrid. Biely Balet vyhral Ligu majstrov za posledné tri roky dvakrát. Hráči Merengues môžu byť mierne presýtení úspechom, avšak kto aktívne športuje vie, že víťazstvá človeka nikdy neomrzia. V posledných sezónach si Real vybudoval silnú víťaznú mentalitu, ktorá sa ukazuje predovšetkým v rozhodujúcich momentoch najdôležitejších zápasov. Stretnutie je často vyrovnané, avšak Pusinky ťažia z toho, že sú zvyknutí na kľúčové momenty.

To môže byť madridská výhoda, pretože aj napriek tomu, že Juventus je nesmierne kvalitný tím, v pohárovej Európe naň v uplynulých ročníkoch zakaždým niekto skôr či neskôr vyzrel. V zápasoch ako je finále Ligy majstrov, je kvalita mužstiev na približne rovnakej úrovni, preto rozhodujú maličkosti a individuálne výkony, či už po pozitívnej alebo negatívnej stránke. Finále so sebou prináša obrovský tlak. Tlak, na ktorý sa nedá úplne pripraviť. Ešte k tomu, keď hráč na zápasy podobného typu nie je zvyknutý.

Ak Real Madrid vyhrá nad Juventusom Turín, stane sa prvým klubom v novodobej histórii Champions League, kto túto súťaž obháji. Už vyše dve dekády sa hovorí o „prekliatej“ súťaži, ktorú nedokázali obhájiť vynikajúce mužstvá, ktoré často krát za opätovným ziskom mali nakročené skutočne pevným krokom. Biely Balet to vie, uvedomuje si to aj kouč Zinedine Zidane, ktorý si toho už preskákal vo futbale veľmi veľa a okrem obrovských triumfov si zažil aj pamätné prehry.

V súčasnom futbale existuje iba niekoľko tímov, ktoré majú reálnu kvalitu na to, aby vyhrali tak náročnú súťaž akou Liga majstrov je, dvakrát za sebou. Pri detailnejšej analýze sa na jazyk začína tlačiť otázka – kto iný by mal zlomiť prekliatie prestížnej Champions League a zapísať sa do večnosti ak nie kráľovský veľkoklub Real Madrid? 

Odporúčané články