Main Content

Predstavujeme nováčikov Bundesligy: VfB Stuttgart a Hannover 96

utorok, 30. máj 2017 10:47 | Autor: Timotej Gašper

Predstavujeme nováčikov Bundesligy: VfB Stuttgart a Hannover 96
Predstavujeme nováčikov Bundesligy: VfB Stuttgart a Hannover 96 | zdroj: © TASR

Z prvých dvoch miest druhej nemeckej Bundesligy sa do najvyššej nemeckej súťaže sťahujú staro-noví účastníci Hannover a Stuttgart. Predstavíme vám ich v tomto článku.

VfB Stuttgart

Pre klub z mesta Mercedesu bol zostup do druhej ligy pomerne veľký šok. Tradičný nemecký mančaft bol naposledy v nižšej súťaži ešte v sezónach 1975-1977, odkedy si ale dlhodobo držal prvoligovú príslušnosť a v sezóne 06/07 dokonca pod vedením trénera Armina Veha vyhral Stuttgart bundesligový titul.

V poslednom Bundesligovom 15/16 ročníku to ale so „Švábmi“ šlo rapídne dole vodou. Počas sezóny prehrali až 19 z 34 ligových kôl, dostali najviac gólov spomedzi všetkých účastníkov Bundesligy a zo 17.miesta zostupovali priamo.

Počas uplynulej sezóny v druhej lige Stuttgart ukázal, že pobyt v nižšej súťaži určite nie je jeho cieľom a po poslednom kole stáli hráči VfB na 1.mieste.

Po vypadnutí do druhej ligy sa toho v lete 2016 veľa zmenilo. Klubu sa ujal len 36-ročný kouč Hannes Wolf, ktorý odvádzal skvelú prácu a očakáva sa, že tím z Mercedes-Benz Areny povedie aj v budúcej sezóne. Stuttgart má v kádri viacero skúsených hráčov ako brankár Langerak, obrancovia Benjamin Pavard, Timo Baumgartl či Emiliano Insua, v zálohe kraľoval kapitán Christian Gentner a Alexandru Maxim.

Jedno meno treba ale vyzdvihnúť osobitne. Útočník Simon Terodde prišiel do VfB v lete 2016 ako 28-ročný bývalý útočník Bochumu či Kolínu. Neznámy zakončovateľ ale prežil sezónu snov, ktorú zakončil s 25 gólmi a 4 asistenciami v 32 ligových stretnutiach.

Stuttgart je tak späť a zdá sa, že oveľa silnejší ako predtým.

Hannover 96

Hannover bol stálym členom Bundesligy od sezóny 2002/2003 a počas štrnástich sezón si urobil v nemeckom futbale dobré meno. V ročníku 10/11 sa skromnému klubu dokonca podarilo ukončiť sezónu na úctyhodnom 4.mieste, no to bolo pre klub „96“ asi tak všetko.

Do druhej ligy sa Hannover dostal po katastrofálnej sezóne 15/16, kedy predvádzal klub zo severu Nemecka neatraktívny futbal bez myšlienky a nápadu, čo ho odsunulo až na posledné 18.miesto.

Rovnako ako Stuttgart, aj Hannover dával od začiatku uplynulej sezóny jasne najavo, že pobyt v nižšej súťaži je len dočasný. Dôležitý kus práce odviedol na konci náročnej sezóny tréner André Breitenreiter, ktorý sa klubu ujal v marci 2017 a doviedol ich na 2.miesto, čím sa dokázal vyhnúť baráži a zaistil si tak priamy postup.

Z kádru najviac žiarili najmä skúsený rakúsky útočník Martin Harnik, ktorý dal 17 gólov. Okrem neho treba spomenúť aj mená Manuel Smiedebach a Salif Sané, ktorí sa počas celej sezóny poctivo starali o defenzívu.

Hannover aj Stuttgart sú tak naspäť medzi nemeckou futbalovou elitou a majú šancu dokázať, že právom patria k tradičným Bundesligovým klubom.