Main Content

Kariéru ukončil Philipp Lahm. Bol to najinteligentnejší hráč, s akým som pracoval, priznal Guardiola (profil)

pondelok, 22. máj 2017 13:43 | Autor: Timotej Gašper

Kariéru ukončil Philipp Lahm. Bol to najinteligentnejší hráč, s akým som pracoval, priznal Guardiola (profil)
Kariéru ukončil Philipp Lahm. Bol to najinteligentnejší hráč, s akým som pracoval, priznal Guardiola (profil) | zdroj: © TASR

Sobotňajší zápas Bayernu Mníchov proti Freiburgu nebol posledný len pre bundesligovú sezónu, ale aj pre obrancu a kapitána Bayernu, Philippa Lahma. Legenda nemeckého futbalu sa vo veku 33 rokov po dlhej a enormne úspešnej kariére lúči s profesionálnym futbalom. Šport7.sk predstavuje kariéru hráča, ktorý je a navždy bude synonymom futbalovej inteligencie a fair-play.

Aktuálne už „futbalový dôchodca“ začal svoju kariéru ako 6-ročný v malom mníchovskom klube Gern. Priamoúmerne s vekom rástol aj jeho futbalový potenciál a tak sa vo veku 12 rokov dostal do prestížnej akadémie Bayernu Mníchov.

„Nikdy nezabudnem, odkiaľ som prišiel. V klube Gern som začal s futbalom a mám na to miesto veľmi pekné spomienky, vrátil sa do minulosti dnes už bývalý kapitán Bayernu Mníchov.

Lahm v mládežníckych výberoch zaujal svojou hernou inteligenciou, ktorá mu pomáhala riešiť náročné situácie. Prezentoval sa ako pracovitý hráč s obrovským odhodlaním dostať sa do hry, na čo spomína aj vtedajší tréner rezervy Bayernu, Hermann Gerland. „Mal len 18 rokov, no bol nesmierne dobrý futbalista. Bol najlepším mladíkom akého som videl, jednoducho neexistoval pre mňa lepší hráč ako on,“ skonštatoval „Tiger“ Gerland, ktorý v roku 2001 vzal Lahma z mládeže do rezervného tímu. 

Aj keď bol nízky a fyzicky nie veľmi zdatný, Lahm si vždy veril aj napriek tomu, že hrával proti podstatne starším a silnejším protihráčom. Za rok v rezervnom tíme Bayernu sa vtedy ešte neznámy chlapec výrazne zlepšil a pomaly sa chystal na presun do prvého tímu Bavorov.  

„Gerland za mnou chodil každý jeden deň a vždy opakoval: „Karl, ten chlapec proste musí hrávať,“ Spomína s úsmevom šéf klubu, Karl-Heinz Rummenigge, ktorý sa rozhodol poslať Lahma na dva roky do Stuttgartu, kde mal dokázať svoje schopnosti a potvrdiť, že má nato hrávať v Bayerne.

Ešte pred dohodou o hosťovaní sa v novembri 2002 udiala veľká vec - debut Philippa Lahma v drese Bayernu Mníchov v zápase Ligy majstrov proti RC Lens. „Bola strašná zima a hral som len chvíľočku, no bol to neopísateľný pocit a užil som si to naplno,“ povedal  Philipp o svojom prvom predstavení v drese FCB.

V roku 2005 sa do Bayernu vrátil vyzretejší a bolo isté, že je pripravený hrať v prvom tíme. Paralelne v tej dobe sa len 20-ročný Lahm začal presadzovať aj v nemeckej reprezentácií a bolo očividné, že jeho hviezda bude už len stúpať.

 Medzi rokmi 2004-2009 sa ale v Bayerne na trénerskej lavičke vystriedali až piati tréneri, ktorí nevedeli nájsť Lahmovi stále miesto a preto bol mladý Nemec často presúvaný z ľavej strany obrany na pravú a naopak. Rázny krok urobil v sezóne 09/10 holandský mág Louis van Gaal, ktorý postavil Lahma napravo pretože vedel, že to je jeho miesto. Nebyť úspechov a novej éry pod van Gaalom, Lahm by pravdepodobne prestúpil inde. Medzi rokmi 2007-2010 sa veľa špekulovalo o jeho budúcnosti v klube a situácií nepomohol ani fakt, že Philipp v jednom z rozhovorov otvorene kritizoval prestupovú politiku klubu, za čo bol pokutovaný sumou vo výške 25 tisíc eur. Veľký záujem o jeho služby mal Manchester United aj Barcelona, no vtedajší prezident klubu Uli Hoeness prisľúbil obmenu kádra a novú vlnu úspechov.

Hoeness vzal situáciu do vlastných rúk a do klubu postupne priviedol hráčov ako Ribéry či Robben. Bayern si vyformoval stabilný a kvalitný káder, ktorého kapitánom, mozgom aj motorom bol pravý bek Philipp Lahm.

Po neúspešnej sezóne 11/12, kedy Bayern prehral finále domáceho pohára, Ligy majstrov, aj boj o titul v Bundeslige, prišla známa sezóna 12/13. Bavori boli od začiatku na koni, s predstihom vyhrali ligu, v nemeckom šlágri proti BVB vyhrali v Londýne Ligu majstrov a do tretice sa v Berlíne tešili aj z DFB-Pokalu. Po senzačnej spanilej jazde trénera Heynckessa sa v lete 2013 kormidla Bayernu ujal jeden z najuznávanejších trénerov sveta - Pep Guardiola.

Španiel začal v Bayerne pomaly presadzovať svoju hernú filozofiu, ktorej hlavným bodom bola kontrola lopty. S dlhoročného krajného obrancu Lahma urobil prekvapivo defenzívny štít, ktorý vo formácií 4-1-4-1 plnil veľmi dôležitú úlohu. Guardiola má v obľube hráčov s inteligentnou hrou, čo potvrdil aj pri Lahmovi. „Philipp je bez pochyby najinteligentnejší hráč, s akým som kedy pracoval. Je absolútna špička a legenda tohto skvelého klubu,“ velebil aktuálny tréner Manchestru City mníchovskú „21-tku“.

S Lahmom v strede tak Bayern naštartoval novú éru, ktorá sa preniesla aj do reprezentácie, kde sa tréner Low tiež rozhodol pre zmenu Lahmovej pozície. Philipp ako uznávaná a pracovitá osobnosť prebral kapitánske pásky v klube aj v reprezentácií, ktorú viedol aj na MS 2014 v Brazílii.  Nemci sa aj vďaka bojovným výkonom svojho kapitána stali Majstrami sveta, čo sa výrazne zapísalo do bohatej kariéry jedného z najlepších pravých obrancov nielen nemeckej histórie.

Lahm sa pár dní po brazílskom triumfe rozhodol ukončiť reprezentačnú kariéru, počas ktorej odohral za svoju krajinu 113 zápasov.

Vráťme sa ale na klubovú úroveň, kde bol Bayern pod Guardiolom úspešný, no počas troch rokov jeho pôsobenia v klube sa nedokázal prebojovať ani raz do finále Ligy majstrov, čo si klub vraj určil ako jednu z priorít. Novým trénerom sa stal Carlo Ancelotti, ktorý sa už dopredu otvorene tešil na spoluprácu najmä s kapitánom a skúseným obrancom. „Philipp je skutočný profesionál, silný charakter, má obrovské kvality a mimo toho je aj skvelý človek!,“ zhodnotil osobnosť Lahma uznávaný taliansky tréner.

Významným dátumom v tejto sezóne sa stal 4.február 2017, kedy Lahm nastúpil v drese Bayernu na zápas číslo 500. Len tri dni po tejto udalosti vyšla na verejnosť správa, ktorá šokovala a chytila za srdce azda každého priaznivca futbalu. Dlhoročný kapitán a legenda Nemecka i Bayernu sa po sezóne 16/17 rozlúči s profesionálnym futbalom. Rada hviezd prostredníctvom sociálnych sietí vyjadrila Lahmovi úctu a akt úcty ukázal aj klub, ktorý mu navrhol miesto športového riaditeľa. Lukratívny, no náročný post Philipp odmietol so slovami „Cením si to, ale ešte nie“.

„Nemôžem uveriť tomu, že Philipp končí kariéru vo veku 33 rokov. Je absolútnou legendou Bayernu a vždy som ho uznával. Veľa šťastia, Philipp!,“ napísala barcelonská legenda hrajúca v Katare, Xavi Hernandez.

V sobotu, 20.5.2017, si Philipp Lahm v útrobách Allianz Arény navliekol kapitánsku pásku naposledy. Pred zápasom zožal mnoho poďakovaní a najemotívnejší moment nastal v 87.minúte, kedy bol Lahm vystriedaný a počas odchodu z ihriska sa nevyhol slzám, ktoré len utvrdzujú jeho lásku a oddanosť futbalu v drese FCB.

Dojímavý odkaz poslal Lahmovi aj brankár Gianluigi Buffon: „Po dlhej kariére a po získaní všetkých možných trofejí si sa rozhodol skončiť. Čo ti ale chcem povedať je, že mi bolo obrovskou cťou hrať proti tebe. Vždy si bol mimoriadne nebezpečný, no zároveň mimoriadne fair-play. Prajem ti veľa šťastia v živote! Ciao Ciao, tvoj Gigi!“

Skončila sa tak kariéra veľkej osobnosti nemeckého i svetového futbalu. Lahm odohral za Bayern 517 zápasov, strelil 16 gólov, prispel 72 asistenciami, nikdy nevidel červenú kartu a do futbalových dejín sa zapísal nezmazateľným štýlom fair-play, na čo nikto nikdy nezabudne!

Zoznam trofejí, ktoré vyhral Philipp Lahm:

8x majster Bundesligy

6x víťaz nemeckého pohára

3x víťaz nemeckého superpohára

Víťaz Ligy majstrov 2013

Víťaz európskeho superpohára 2013

Víťaz majstrovstiev sveta klubov 2014

Víťaz Majstrovstiev sveta v Brazílii 2014