Main Content

Slovan už vie, na čom je. Budú slovenské kluby v Európskej lige nasadené?

piatok, 19. máj 2017 12:20 | Autor: Filip Chudý

Slovan už vie, na čom je. Budú slovenské kluby v Európskej lige nasadené?
Slovan už vie, na čom je. Budú slovenské kluby v Európskej lige nasadené? | zdroj: © TASR

Vzhľadom na vrcholiaci boj o Európsku ligu sme sa pozreli na to, ako je to s prípadným nasadením našich klubov v jednotlivých predkolách.

V piatok podvečer sa môže boj o Európsku ligu vo Fortuna lige definitívne rozlúsknuť, ale aj pred posledným kolom poriadne zamotať.V tejto chvíli je jasné len to, že jednu z troch slovenských miesteniek v druhej najvýznamnejšej pohárovej súťaži má istú Slovan Bratislava. Ten si ju zabezpečil dokonca dvojnásobne, keď nielenže už naisto obsadí druhé miesto v tabuľke, ale hlavne vyhral Slovnaft cup, čím otvoril cestu aj pre štvrté mužstvo z Fortuna ligy do pohárovej Európy.

No v konečnom účtovaní to nehrá rolu, pretože Slovensko je rebríčku koeficientov až na 31. mieste, preto všetky kluby musia začínať už v 1. predkole a víťaz národného pohára, ako je to v prípade krajín pre tento rok zrejme od 26. miesta a vyššie, automaticky zaradený do vyššieho predkola nebude.

Prvé zápasy 1. predkola sa hrajú už 29. júna. Slovan už v tejto chvíli vie, že bude medzi nasadenými. Dokonca jeho koeficient, ktorý je najvyšší zo všetkých našich klubov (7,350) mu už teraz zaisťuje nasadenie aj v 2. predkole Európskej ligy. Teoretickú šancu na nasadenie má aj v 3. predkole, ale o tom sa ešte len bude rozhodovať podľa vývoja národných líg a úvodného predkola.

O zvyšné dve slovenské miestenky bojuje päť klubov. No keďže až tri z nich (Ružomberok, Podbrezová, Dunajská Streda) nehrali v predchádzajúcich piatich sezónach v pohárovej Európe, všetky preberú národný koeficient, ktorý je na úrovni 2,350. Zlou správou je to, že ten je tak nízky, že už teraz je isté, že spomínané kluby by boli už v 1. predkole nenasadené.

TrenčínTrnava majú zhodou okolností rovnaký koeficient (6,850). Ak by sa jeden z nich, lebo už je iba taká možnosť, postúpil do Európskej ligy, bol by v 1. a tiež 2. predkole nasadený. Za určitých okolností aj v 3. predkole, ale to by musela nastať obrovská zhoda výsledkových okolností.