Main Content

WTA - Miami: Hantuchova zdolala Patty Schnyderovú, ide do 3. kola

piatok, 26. marec 2010 10:07 | Autor: TASR

WTA - Miami: Hantuchova zdolala Patty Schnyderovú, ide do 3. kola
WTA - Miami: Hantuchova zdolala Patty Schnyderovú, ide do 3. kola | zdroj: SITA

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nasadená ako devätnásta zvíťazila vo štvrtkovom stretnutí 2. kola dvojhry na turnaji WTA Tour Sony Ericsson Open v Miami na Floride (Premier Mandatory, dotácia 4,5 milióna USD, tvrdý povrch Laykold vonku) nad Švajčiarkou Patty Schnyderovou v ich 18. vzájomnom súboji za 66 minút presvedčivo 6:1, 6:4.

Tridsaťjedenročnú veteránku zdolala jubilejný 10. raz v kariére, proti tejto skúsenej a obávanej ľaváčke, momentálne 46. v renkingu, ťahá sériu piatich úspechov. Predtým si naposledy zmerali sily vo finále halového turnaja v rakúskom Linzi v sezóne 2007 a Hantuchová si vtedy triumfom definitívne zabezpečila právo účasti na "výberových" koncosezónnych madridských MS WTA Tour.

"Keď som videla ten žreb, tak som si veru povzdychla, že Miami, v ktorom sa mi nikdy príliš nedarilo, a Patty k tomu... Hovorila som si, že to nebude ľahké. O tom viac si toto víťazstvo vážim. Zahrala som skvele, dodržala som taktiku, počínala som si tak, ako som mala. Zachovala som si stopercentnú koncentráciu od začiatku do konca. Máme so Schnyderovou naozaj dlhú históriu vzájomných zápasov, dobre sa poznáme. Dôležité bolo nenechať ju hrať. Viem, čoho je schopná. Už to síce možno celé berie trošku voľnejšie a jej kariéra sa zrejme schyľuje ku koncu, ale dokáže sa vytiahnuť. Moja motivácia je asi väčšia ako jej, na to som sa však nemohla spoliehať. Vždy som zastávala názor, že Patty je jednou z najtalentovanejších tenistiek na okruhu. Má úžasný cit pre loptu, s tou svojou ľaváckou hrou je veľmi nepríjemná a v druhom sete mi to pripomínala. Verila som si však aj na základe vedomia, koľko toho mám ´namakané´," skonštatovala Daniela Hantuchová pre agentúru SITA a dodala: "Určite bolo dobré, že som sa dnes mohla oprieť o podanie. Podržalo ma, keď som to potrebovala."

Niekdajšia päťka renkingu Hantuchová vo štvrtok využila proti bývalej sedmičke rebríčka Schnyderovej tretí mečbal. Premenila 3 zo 6 brejkbalov, sama odvrátila jedinú hrozbu straty podania, ktorá prišla až v napokon poslednom geme zápasu už po dvoch mečbaloch Slovenky. Víťazka sa opierala najmä o výborne fungujúci vlastný servis. Platne trafila 69% prvých a pripísala si 32 zo 41 takto rozohraných fiftínov. V otváracom dejstve okamžite odskočila na 3:0 a pridala brejkovú poistku v šiestom geme. V druhej časti síce vo vstupnom geme ako returnujúca neprofitovala z priebežného obratu z 0:30 na 40:30, ale za stavu 1:1 si na príjme vytvorila náskok 40:0 a nepremrhala ho. Ďalší brejk už neprišiel. Fedcupová reprezentantka SR sa vyhla šnúre troch nezdarov v rade. Tri zápasy bez prerušenia neprehrala už od prelomu júna a júla 2008. Pred dvoma týždňami v kalifornskom Indian Wells po príchode z Monterrey podľahla hneď vo svojom prvom zápase Talianke Roberte Vinciovej aj vinou zranenia chrbtice z rozcvičky.

"Pomohlo mi, že som si po prehre v Indian Wells štyri dni oddýchla. Absolvovala som intenzívnu liečbu tej chrbtice, trikrát denne som podstupovala procedúry, pricestoval za mnou lekár. Ešte to nie je stopercentné, ale už sa cítim oveľa lepšie. Navyše, dnešný zápas nebol nejaký dlhý a mám teraz deň voľna na regeneráciu," uviedla D. Hantuchová.

Dvadsaťšesťročná popradská rodáčka, teraz 25. vo svetovom rebríčku, absolvuje v areáli Crandon Park v lokalite Key Biscayne 11. štart a dosiaľ je jej miestnym maximom už 6 prienikov do 3. kola. O posun svojho rekordu na východnom pobreží sa pokúsi v dueli s Ruskou Naďou Petrovovou, šestnástkou podujatia a osemnástkou počítačového poradia. Zverenkyňa Eduarda Nicolasa Hantuchová mala navrch v ich premiérovom seniorskom meraní síl v roku 2000 na antuke v Stuttgarte, odvtedy však štyrikrát ťahala za kratší koniec, vždy práve na "harde" - naposledy vlani v Pekingu 1:6, 6:2, 5:7. Obe sa stretli v tomto dejisku už v roku 1998 ako juniorky na známom súperení Orange Bowl, Moskovčanka dominovala 6:1, 6:2 a zastavila ju až krajanka Jelena Dementievová vo finále. Aktuálnou pikantériou, samozrejme, je fakt, že Petrovovú od februárového turnaja v Dubaji v SAE vedie Slovák Vladimír Pláteník. Postupujúcej sa na osemfinálové 4. kolo črtá zápas s domácou Venus Williamsovou.

"Ani som si veru neuvedomila, že je to už dvanásť rokov, čo sme tu s Naďou proti sebe prvý raz hrali... Pri tej terajšej bilancii je jasné, že mám čo dobiehať. Aj proti Schnyderovej som však kedysi mala nepriaznivú štatistiku a podarilo sa mi to obrátiť. Šance v zápase s Petrovovou by som odhadla ako vyrovnané. Je to skúsená hráčka s tvrdými údermi. Pochopiteľne, že prítomnosť trénera Pláteníka v jej lóži bude trochu zvláštna, ale nechcem to nejako prehnane vnímať, treba to brať normálne. Podstatné je, aby som po tom súboji mohla byť spokojná s mojím výkonom. Azda v takom prípade budem môcť byť spokojná aj s výsledkom," skonštatovala D. Hantuchová.

"Daniela dnes hrala výborne. Dúfame, že takýto výkon nezopakuje proti Nadi," s úsmevom uviedol pre agentúru SITA Petrovovej kouč Vladimír Pláteník a dodal: "Šance sú, samozrejme, 50:50. Obe patria medzi skúsené hráčky. Ukáže sa, kto bude mať lepší deň. My urobíme všetko pre to, aby sme uspeli."

Finalistka marcového podujatia WTA Tour International v mexickom Monterrey Hantuchová už má istotu 80 bodov do hodnotenia a šeku na 18 740 USD. V 1. kole mala voľno rovnako ako krajanka Dominika Cibulková, ktorá nastúpi proti švédskej kvalifikantke Sofii Arvidssonovej na 2. kolo až v piatok približne po 16.30 h SEČ. Vo štvrtok v 2. kole Magdaléna Rybáriková podľahla favorizovanej Francúzke MarionBartoliovej 2:6, 4:6.

Dvojhra - 2. kolo:

Daniela Hantuchová (19-SR) - Patty Schnyderová (Švajč.) 6:1, 6:4 za 66 minút
Magdalena Rybaríková - Marion Bartoliová (Fra) 2:6, 4:6