Main Content

Ktoré kluby v histórii futbalu sa môžu pochváliť vytvorením dynastie?

pondelok, 1. máj 2017 11:38 | Autor: Jakub Vaverka

Ktoré kluby v histórii futbalu sa môžu pochváliť vytvorením dynastie?
Ktoré kluby v histórii futbalu sa môžu pochváliť vytvorením dynastie? | zdroj: © TASR

Vyhrať majstrovský titul je pre každý klub veľký úspech. Keď sa to však tímu podarí päťkrát v rade, ide o skutočne raritný počin. Zoskupenie hráčov, ktorí to dokážu, označujú športoví historici za dynastiu.

Futbalový portál  90min.com sa práve na takéto dynastie zameral. Dôvodom bolo drvivé víťazstvo Bayernu Mníchov na pôde Wolfsburgu 6:0, ktoré Bavorom zabezpečilo už piaty majstrovský titul z Bundesligy v rade. Bayern je žiarivým príkladom novodobej dynastie. Od roku 2012 sa v Nemecku iný šampión neobjavil. Dortmund bavorskému gigantovi nestačí, ostatné mužstvá v rozhodujúcich momentoch ročníka dôležitý súboj na diaľku s FCB prehrajú. Dôkazom môže byť v prebiehajúcej sezóne RB Lipsko.

Bayern nie je prvým tímom, ktorému sa podarilo vyhrať majstrovský titul päťkrát v rade. Prvým celkom, ktorý sa týmto mohol pochváliť bol FC Turín. „Grande Torino“ zo štyridsiatych rokov minulého storočia ovládol taliansku ligu v rokoch 1942 až 1949, kedy zohratí hráči vyhrali päť titulov za sebou. Medzi rokmi 1943 až 1945 bola najvyššia súťaž prerušená z dôvodu druhej svetovej vojny. Nanešťastie, tento historický tím tragicky zahynul pri leteckej katastrofe, čo vo veľkom zasiahlo celý svetový futbal.

Dynastiu vytvoril vo svojej histórii aj Real Madrid, ktorý bol na tróne španielskej najvyššej súťaže v rokoch 1960 až 1965. Biely Balet forsíroval neuveriteľne ofenzívnu formáciu 3-2-5, pričom v jeho kádri hrali také hviezdy ako Alfredo Di Stefano alebo Ferenc Puskás. Aktuálnejší prípad je opäť z Talianska. Dôvodom veľkej korupčnej kauzy či úpadku formu dovtedajších futbalových kráľov na Apeninskom polostrove, sa do popredia dostal Inter Miláno. Celok zo San Sira bol majstrom nepretržite medzi rokmi 2005 až 2010, pričom trofej z roku 2006 bol modro-čiernym udelená za zeleným stolom.

Prípadom nadvlády nad národnou ligou je aj Olympique Lyon, ktorý sa stal medzi rokmi 2001 až 2008 sedemkrát majstrom Ligue 1. Sedem trofejí v rade sa dlhodobo nikomu nepodarilo a v budúcnosti bude náročné sa niečomu podobnému čo i len priblížiť (šancu bude mať turínsky Juventus). Zlatý vek Lyonu však skončil, na tróne sa postupne vystriedalo veľké množstvo tímov. Či už Bordeaux, Montpellier či PSG.

V súčasnosti sa okrem Bayernu Mníchov môže dynastiou pochváliť aj Juventus Turín. Stará Dáma vyhrala päť titulov v Serie v rade, pričom v tejto sezóne sa môžu Zebry postarať už o šiesty, ku ktorému majú veľmi blízko.