Main Content

Fitness tréner Michael Achberger: Sex je rozhodne efektívnejším kardio, ako obyčajná prechádzka (Rozhovor)

sobota, 29. apríl 2017 13:50 | Autor: Silvia Petrašková

Michal Achberger
Michal Achberger | zdroj: Instagram Michael Achberger

Chcete schudnúť a vyberáte si ten najlepší šport pre vás? Aké športy sú pri chudnutí a spaľovaní tukov najvhodnejšie a prečo? Opýtali sme sa fitness trénera Michaela Achbergera.

Veľmi obľúbeným športom pri ktorom zaručene spálime želané kalórie je beh. Akými základnými zásadami by sme sa pri ňom mali riadiť, aby sme na našom tele skutočne dosiahli želaný efekt?

Najlepšie je behať pravidelne, trikrát týždenne, dôležité je nastavenie správnej tepovej frekvencie od 120 do 140 pulzov za minútu a behať dostatočne dlho aspoň 60 minút. Behať pre radosť a podľa pocitu nie je ideálnou formou spaľovania tukovej hmoty! Tiež je vhodné používať pulzometre, aby sme vedeli, či sme v správnej tepovej zóne.

A ako je to v porovnaní s rýchlou chôdzou?

Rýchla chôdza z hľadiska spaľovania tukov kontinuálnou metódou je porovnateľná v efektívnosti  s behom. Je však dostupnejšia pre širšiu masu ľudí. V tomto prípade tu nie je žiadne vekové a skoro žiadne zdravotné obmedzenie.

Ďalším skutočne efektívnym a zároveň veľmi príjemným „požieračom“ tukov je tanec...

Treba ale rozlišovať tanec podľa druhov. Pokiaľ chceme trvalo schudnúť aj pomocou tanca, tak ideálnym vstupom do kolektívneho vedeného tanca je Port de Bras. Tanec má ale jednu veľkú nevýhodu, nie je pre každého, lebo nie každý má dostatočne rozvinutú pohybovú koordináciu končatín.

Zaujímavá je aj tzv. bikram jóga, ktorá sa cvičí v miestnosti kde je okolo 40 stupňov. Je však tento druh jógy vôbec bezpečný pre naše zdravie?

Ja s týmto typom jógy osobne nemám skúsenosti, ale môj klient je jej pravidelným účastníkom. Ide o špecifický druh jógy, pri ktorej jediné obmedzenie je zdravý kardiovaskulárny systém. V opačnom prípade je tento druh jógy zdraviu prospešný.

Veľmi obľúbeným športom je aj in-line korčuľovanie. Pri tomto obyčajnom jazdení na kolieskových korčuliach okrem prijemnej zábavy dokážme spáliť vraj až 600 kilokalórii za hodinu...

Pri in-line korčuľovaní sa dokonca nespaľuje len tukové tkanivo, ale efektívne sa podporuje aj tvarovanie ochabnutých častí vnútorných stehien, zadku a brucha. Nevýhodou je však zvýšené riziko zranenia.

Na zahodenie nie sú ani poriadne silné údery do boxovacieho vreca...

Boxovaniu som sa ja sám začal venovať od minulého leta. Je to veľmi rôznorodý pohyb, ktorý intervalovým spôsobom výrazne podporuje spaľovanie tukov. Vyžaduje základné zručnosti a techniky a prináša tiež výhody skvalitňovania pohybových schopnosti celého tela.

Ďalšou možnosťou k dosiahnutiu krásnej a vypracovanej postavy, najmä v prípade žien je aerobik, resp. aquaaerobik...

Pri tomto vyjadrení by som bol opatrný. Telo síce spaľuje energiu, ale pokiaľ nie je aerobik doplnkom k silovému cvičeniu, rovnako ako iné športy, tak namiesto spaľovania tukov sa tuky môžu ukladať. Je to reakcia dlhodobého neúmerného výkonu bez podpory zvýšenia bazálneho metabolizmu. Telo si pri aerobiku začne ukladať tuk ako obranný mechanizmus a na druhú stranu sa spomalí metabolizmus vďaka artrofii svalového tkaniva.

A ako je to v prípade veľmi obľúbeného plávania?

Plávanie by mala byť doplnková aktivita každého športu, keďže nám šetrí kĺby a do určitej  miery pomáha regenerovať svalové tkanivo. Z hľadiska spaľovania tukov je ideálne zaradiť plávanie jednotlivých dĺžok pomocou HIIT tréningu.

Fyzicky poriadne náročný je aj beh na lyžiach, no v zásade je vraj považovaný za jeden z najzdravších športov vôbec...

Áno, je najzdravší a zároveň veľmi efektívny. Keďže za relatívne krátky časový úsek zapojí veľkú časť svalového tkaniva. Vďaka rôznorodému terénu sa telo ťažšie prispôsobuje danej aktivite a je neustále pod svalovým stresom. To vedie okrem iného k efektívnemu spaľovaniu. Keďže je to fyzicky náročná aktivita, tak je nutná dlhšia príprava, čo môže niekoho demotivovať.

K jedeným z najobľúbenejších športov patrí rozhodne jazda na bicykli. Je preukázateľne dokázané, že tento šport má blahodarné účinky nielen na naše fyzické, ale i duševné zdravie...

Ja sám preferujem jazdu na bicykli. Vďaka  môjmu zraneniu v kolennom kĺbe je toto moja preferovaná doplnková športová aktivita. Okrem toho, že pomáha spaľovať tuky, spevňovať svaly stehien a upevňuje kolenné kĺby, tak ďalším pozitívom je, že bicyklovaním dokážete prejsť veľké vzdialenosti. Bicyklovanie je možné vykonávať intervalovo, či kontinuálne. Oba spôsoby sú pre spaľovanie tukov efektívne.

Fyzicky poriadne náročné, no pri zhadzovaní tukov rozhodne účinné, je aj také jednoduché skákanie cez švihadlo. Vo všeobecnosti však platí, že častým skákaním cez švihadlo dochádza k poškodzovaniu kĺbov. Je to pravda?

Nie je to pravda, ale musí byť dodržaná správna technika. Ja aj po operácií kolena dokážem bez problémov skákať na švihadle. Je to vynikajúci intervalový tréning. Niektorí tréneri ho ale neodporúčajú, lebo na to, aby ste pri ňom spálili tuk je nutné naučiť sa kvalitne techniku v dostatočnej rýchlosti. A to skutočne nie je pre každého.

A ako je to v prípade obľúbeného tenisu?

Tenis ako metódu pre spaľovanie tukov nemôžem príliš odporúčať. Je to technicky náročnejšia aktivita a vyžaduje si dlhodobý nácvik. Samotná aktivita je svalovo jednostranná a vedie k disfunkciám tela. Ako samotný šport je to však veľmi zaujímavá aktivita.

Veľmi príjemnou „športovou činnosťou“ a skvelým kardio môže byť pre niekoho i obyčajný sex. Koľko kalórií v porovnaní s iným druhom kardia ním dokážeme spáliť? Dá sa tu vôbec hovoriť o nejakom účinnom spaľovaní tukov?

Aj keď to na prvý pohľad vyzerá ako efektívny spôsob spaľovania tukov, tak treba povedať pravdu, že sexuálnou aktivitou spálime len polovičné množstvo kalórií ako pri bežnom behaní. To však neznamená, že sex nie je efektívny, určite je lepší, ako obyčajná prechádzka.

Uviedli sme si niekoľko druhov tých najúčinnejších „spaľovačov“ tuku. Aký je podľa Vášho názoru a skúseností skutočne ten najosvedčenejší druh športu pri ktorom sa nechcených kíl dokážeme veľmi rýchlo zbaviť?

Najefektívnejším športom je akýkoľvek šport v kombinácii so silovým tréningom. Tým si zabezpečíme posilnenie bazálneho metabolizmu, zlepšenie pohybových schopností a zároveň maximálne spaľovanie tukov.