Main Content

Slovensko usporiadalo turnaj na svetovej úrovni. Delegát IIHF i tímy nešetria chválami

pondelok, 24. apríl 2017 12:05 | Autor: TASR

Slovensko usporiadalo turnaj na svetovej úrovni. Delegát IIHF i tímy nešetria chválami
Slovensko usporiadalo turnaj na svetovej úrovni. Delegát IIHF i tímy nešetria chválami | zdroj: © TASR

Poprad/Spišská Nová Ves 24. apríla (TASR) - Organizátori svetového šampionátu hokejistov do 18 rokov hovorili od prvého dňa o hladkom priebehu a to sa nezmenilo ani po záverečnom finálovom dni.

Na 31 zápasov turnaja si našlo cestu 73.690 divákov, čo je viac ako vlani na MS v americkom Grand Forks. Podľa riaditeľa podujatia Romana Štamberského dávajú dôstojná organizácia i divácky záujem šancu, že by sa podobné podujatie mohlo v blízkej dobe vrátiť na Slovensko.  

Významnú akciu nenarušili žiadne nečakané udalosti, snáď s výnimkou nie príliš predpokladaného sneženia počas štvrťfinálového dňa. "Výrazne prevládajú pozitíva, ale treba povedať, že nič nejde ľahko. Najväčšie problémy sme mali s vrtochmi počasia, tie sa prejavili práve v najkritickejší deň šampionátu, počas ktorého sa hralo päť zápasov. Nastala snehová búrka, v ktorej do seba na diaľnici narazilo asi 40 áut a viacero ľudí utrpelo zranenia. Všetky autá dlho stáli a prechádzali iba hráči jednotlivých tímov, ktoré sa v ten deň presúvali medzi Popradom a Spišskou Novou Vsou. Za to si zaslúžia pochvalu ľudia z Organizačného výboru, ale aj Policajný zbor a Hasičský zbor SR, pomáhali nám a okamžite reagovali na naše výzvy. Vyskytli sa aj ďalšie úskalia, ale tie sme riešili operatívne," uviedol pre TASR Roman Štamberský.

V súvislosti s presunom štyroch tímov medzi Popradom a Spišskou Novou Vsou vysoko ocenil prístup a ochotu polície i hasičov. "Od septembra sme s nimi v kontakte a zabezpečenie dopravy bola iba jedna časť našej spolupráce. Som rád, že sa nevyskytli problémy v hoteloch alebo nejaké krádeže, ktoré sa občas na takýchto podujatiach stávajú. V rámci prevencie pred takýmito udalosťami sme boli dobre pripravení a teší ma, že to dopadlo pozitívne," poznamenal Štamberský.

Príjemným prekvapením bola návštevnosť na oboch štadiónoch. Ten popradský sa zaplnil nielen počas zápasov slovenského tímu, ale veľa voľných miest neostávalo ani v ostatných dueloch. Veľký záujem neopadol ani po vypadnutí domácich a súboje o 3. miesto a finále opäť prilákali tisícky ľudí. Nezaostávali však ani diváci v Spišskej Novej Vsi. "Slovenskí chlapci hrali výborne a so srdiečkom. Ľudia to cítili a odmenili sa im fantastickým povzbudzovaním. V Spišskej Novej Vsi sa ukázalo, že máme vyspelých fanúšikov, ktorí vedia oceniť kvalitu hokeja. Tímy, čo tam boli, zaručovali takúto kvalitu. Aj preto sa štadión podarilo veľakrát zaplniť a aj vypredať," uviedol Štamberský.

Až nečakane vrúcnu priazeň obecenstva, ktoré hnalo vpred slovenských hráčov za každého stavu, si pochvaľovali aj reprezentanti. Prakticky v každom z pozápasových rozhovorov ďakovali publiku, ktoré bolo hnacím motorom ich výkonov. "Nie každému hráčovi sa podarí hrať na domácich majstrovstvách. Fanúšikovia boli jedným slovom úžasní. Je neuveriteľné, čo predvádzali, a ako nás poháňali dopredu," poznamenal kapitán SR Martin Fehérváry.

Skvelú divácku podporu dokumentujú nielen slová hráčov a organizátorov, ale aj konkrétne čísla. Na štadióny v Poprade a v Spišskej Novej Vsi si počas šampionátu našlo cestu presne 73.690 divákov, čo je o 2100 viac ako vlani na rovnakom podujatí v americkom Grand Forks.

Šampionát mladíkov potvrdil záujem o hokej na Slovensku a tunajší organizátori opäť dokázali, že takéto podujatie dokážu zvládnuť. Zodpovedný prístup usporiadateľov i záujem fanúšikov sú dva dôležité atribúty, ktoré by mohli zavážiť pri určovaní dejísk budúcich šampionátov. "Tento turnaj organizoval Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) a organizačný výsledok je vizitka Slovenska, slovenského hokeja, slovenských fanúšikov a slovenských organizátorov. Po tejto stránke sme zožali úspech. Myslím si, že hladká organizácia v podaní našich slovenských organizátorov môže zvýšiť šance, že tu v blízkej budúcnosti bude opäť takýto šampionát. Ja by som bol určite za to, aby tu takýchto podujatí bolo viac, pretože to pomáha okrem iného aj revitalizácii zimných štadiónov, ktoré sa na tú akciu pripravia. Zástupcovia niektorých tímov sa boli počas minulého leta pozrieť na štadión v Spišskej Novej Vsi a keď sem prišli teraz v apríli, tak si mysleli, že sú na inom štadióne," prezradil Štamberský.

Spokojnosť s organizáciou netajil ani jeden z čelných predstaviteľov Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). "Delegát IIHF Frank Gonzalez viackrát vyjadril veľkú spokojnosť s organizáciou tohto šampionátu. Povedal nám, že sme dali pomyselnú latku tak vysoko, že bude veľmi ťažké ju preskočiť," uviedla hovorkyňa podujatia Michaela Grendelová. "Videl som viacero majstrovstiev sveta, no tu každá jedna zložka fungovala na sto percent. Všetky tímy sú spokojné so starostlivosťou a celým priebehom šampionátu a zo Slovenska si odnášajú naozaj pekné spomienky," povedal Gonzalez.

Veľký záujem o šampionát sa prejavil aj v sledovanosti zápasov na obrazovkách RTVS. Verejnoprávna televízia dokonca operatívne upravila pôvodný vysielací plán a štvrťfinálový zápas Slovenska s Ruskom dostal prednosť pred jedným z finálových zápasov Tipsport Ligy. "RTVS mimoriadne teší divácky úspech všetkých zápasov slovenského tímu do 18 rokov. Zároveň gratulujeme celému slovenskému tímu, že opäť spravil z hokeja celospoločenský fenomén," uviedol komentátor Pavol Gašpar. Podľa informácií, ktoré zverejnila RTVS, posledný zápas mladých slovenských reprezentantov videlo 350.000 divákov, pričom duel dosiahol trhový podiel 19,2 percenta v cieľovej skupine divákov starších ako 12 rokov. Dramatický záver zápasu vrátane tretej tretiny videlo až 424.000 divákov.