Main Content

Predstavenie účastníkov MS vo futbale (1.): Juhoafrická republika

štvrtok, 25. marec 2010 13:50 | Autor: Martin Bohunický

Predstavenie účastníkov MS vo futbale (1.): Juhoafrická republika
Predstavenie účastníkov MS vo futbale (1.): Juhoafrická republika

Keďže program zápasov na medzinárodnej úrovni je veľmi skromný, boli sme nútený zrušiť rubriku Rebríček reprezentačných tímov a miesto toho vám ponukáme atraktívnejšie predstavovanie účastníkov svetového šampionátu.

Každý utorok, štvrtok a sobotu vám predstavíme jeden národný výber. Na začiatok sa pozrieme na domácu reprezentáciu. Aké su šance na úspech usporiadateľov tohto výnimočného turnaja?

Prezývka: Bafana Bafana (Chlapci,Chlapci)

 

Súperi: Uruguaj, Mexiko, Francúzsko

Klúčoví hráči: Benedict "Benni" McCarthy(West Ham)

Slabiny: Slabá efektivita

Posledných  5 zápasov:                                              

vs Namibia 1:1
vs Zimbabwe 3:0
vs Jamajka 0:0
vs Japonsko 0:0
vs Island 0:1

Krátka história

V rokoch 1963 až 1992  FIFA udelila zákaz pre JAR štartovať na medzinárodných turnajoch (pre obmedzovanie hráčov čiernej pleti). Na záverečných šampionátoch sa predstavili 2 krát (1998,2002), no nikdy sa nedostali zo základnej skupiny.

Najväčším úspechom je víťazstvo v Africkom pohári Národov z roku 1996, o 2 roky neskôr to dotiahli „len“ do finále. Zaujímavosťou je že najvyššiu výhru aj prehru v histórií zaznamenali Bafana Bafana s Austráliou, konkrétne výhru 8:0 z roku 1955 resp.prehru 1:5 z roku 1947. Obe na austrálskej pôde.

 Aktuálnym trénerom je brazílčan Carlos Alberto Parreira,ktorý vedie tím od roku 2006 s výnimkou sezóny 08-09, keď ho dočasne nahradil jeho krajan Joel Santana. V rebríčku FIFA im patrí 81.priečka.

Šance na MS

Celá Južná Afrika ma veľký sen. Sen o postupe zo skupiny. To čo ich bude hnať dopredu je nesporná výhoda domáceho prostredia. No skupina sa zdá byť vyrovnaná najmä čo sa týka zvyšných 3 tímov, domáci kvalitatívne zaostávajú.

Osobne si myslím že juhoafrický sen sa nestane skutočnosťou. No v dôsledku barážových udalostí , nejedného futbalového fanúšika by určite potešili body ukradnuté Francúzom.