Main Content

Deň po útoku na BVB: Hrať či nehrať?

streda, 12. apríl 2017 11:55 | Autor: Jakub Mihálik

Deň po útoku na BVB: Hrať či nehrať?
Deň po útoku na BVB: Hrať či nehrať? | zdroj: © TASR

Futbal by mal ísť deň po útoku bokom. Nie však tak, ako sa navrhuje.

Komentár Jakuba Mihálika

Hanebný čin, ktorý je pod úroveň aj teroristom. Nechcem vyznieť cynicky a porovnávať ľudí a ľudí, ale dokonca aj v staroveku predstavovali olympijski športovci symbol mieru. Aj počas tej najkrvavejšej vojny dokázali ľudia zložiť zbrane a nechať prehovoriť šport. Ak včera islamisti (zatiaľ nie je potvrdené, že išlo o islamistov, no okolností tomu nasvedčujú) zaútočili priamo na futbalistov Borussie Dortmund, znova potvrdili, že  tieto skupiny ľudí sú tou najhoršou zberbou, možno aj v histórii spoločnosti. 

Našťastie, až na zranenie Marca Bartru sa nič nestalo. Aj tak sa však, a celkom pochopiteľne, objavujú správy, že by sa zápas štvrťfinále Ligy majstrov mal odložiť. Okamžite po útoku vyhlásili hráči BVB, že futbal je momentálne posledná vec, na ktorú sa sústredia. Je to celkom normálne, veď ich ohrozili na živote a už dnes majú vykonať tú činnosť, kvôli ktorej oň mohli prísť. Ešte máme v živej pamäti, keď v Afrike teroristi zaútočili na autobus reprezentácie Toga. Hráči boli vtedy tak otrasení, že niektorí ukončili kariéru, iní sa z toho dlho spamätávali. Včera, a zopakujem to ešte raz, našťastie, nikto neprišiel o život, no aj tak sa dá pochopiť, že to na hráčoch zanechá stopu. 

Futbal by mal ísť možno bokom. Ale nie tak, ako sa navrhuje. Futbalový výsledok dnes by mal ísť bokom, v tom význame, že možno nezáleží až tak na tom, či hráči oboch tímov budú schopní predviesť svoje optimálne výkony. Tento aspekt by mal ísť bokom, zároveň by sa však mal zápas odohrať, aby futbalisti a celý futbalový svet ukázal teroristickým „podľuďom“, že sa ich nezľakneme. Že kvôli ich náboženskej zástierke nezabudneme na tisícročia trvajúcu európsku tradíciu, ktorá drží šport na piedestále mieru a ľudskej tolerancie. 

Teroristi chcú šíriť strach. A možno sa im to v prípade jednotlivcov aj podarí. Ale futbal a šport sú silnejšie. My sme silnejší. A to, že sa dnes (zrejme) zápas BVB – Monako odohrá, je toho najlepším dôkazom. 

Aký máte názor vy? Mal by sa dnes zápas odohrať?