Main Content

Tím zložený zo žoldnierov a nulové výsledky. Katar 5 rokov pred domácimi MS

nedeľa, 26. marec 2017 08:19 | Autor: Jakub Mihálik

Tím zložený zo žoldnierov a nulové výsledky. Katar 5 rokov pred domácimi MS
Tím zložený zo žoldnierov a nulové výsledky. Katar 5 rokov pred domácimi MS | zdroj: © TASR

Zdá sa, že hostiteľská krajina MS 2022 sa neprebojuje na budúcoročný šampionát do Ruska. Pohľad na kvalitu súčasného Kataru nenasvedčuje posun za ostatné roky a reálne hrozí, že domáci tím bude fackovacím panákom Mundialu 2022.

Hoci sa FIFA v ostatných desaťročiach snaží o rotáciu prideľovania organizácie majstrovstiev sveta aj do menej futbalovo rozvinutých oblastí sveta, ešte nikdy nebola určená tak vysoko nefutbalová krajina. Keď v roku 1994 drvivá väčšina Američanov nevedela, akýže to šport organizujú, hoci išlo o jedno z najsledovanejších podujatí v histórii, USA bol tím, ktorý už pri prvom šampionáte v roku 1930 obsadil bronzovú priečku. Južná Kórea a Japonsko, ktoré organizovali MS 2002, mali za sebou hneď niekoľko účastí na záverečných turnajoch MS, hoci v tých časoch nebol počet účastníkov taký veľkorysý. A Juhoafrická republika v roku 2010, hoci neprežívala zlatú éru svojho futbalu, takisto patrila k etablovaným menám v rámci Afriky. 

O päť rokov sa MS uskutočnia v Katare a futbalový šampionát nepamätá krajinu s podobne nízko rozvinutou futbalovou kultúrou. Nechajme stranou nefutbalové horúčavy, nízky záujem miestnych o zápasy domácej ligy, do ktorej šejkovia tlačia peniaze. Azda najviac v rámci futbalovosti pokrivkáva samotný futbalový tím Kataru, ktorý sa automaticky kvalifikuje na domáce majstrovstvá sveta a bude čeliť najlepším svetovým tímom.

Peniaze a cudzinci zatiaľ nepomáhajú

Ešte nikdy sa na záverečný turnaj MS nekvalifikovali a blízko tomu boli len raz, pred MS 1998, keď nezvládli posledný zápas proti Saudskej Arábii, ktorá do Francúzska cestovala miesto nich. Výraznejší úspech nezaznamenali ani na ázijskom šampionáte a naposledy, v roku 2015, skončili ako 13. najlepší tím Ázie. V rebríčku FIFA im patrí 84. miesto, čiže 52 pozícií od teoretického práva patriť medzi 32 najlepších tímov, ktoré sa stretnú na majstrovstvách sveta. 

A nedarí sa im ani v prebiehajúcej kvalifikácii na MS 2018. V boji o poslednú šancu privyknúť hráčov na najvyššiu úroveň patria v 3. fáze, ktorej sa účastní elitná ázijská dvanástka k najslabším tímom, prakticky bez šance prebojovať sa do Ruska. Na prvý Irán stráca Katar 10 bodov a na druhú priečku, ktorá by ešte znamenala istotu účasti na šampionáte, štyri kolá pred koncom šesť bodov. 

Uruguajskému koučovi Jorgemu Fossatimu a celej katarskej reprezentácii tak nepomáha ani légia zahraničných futbalistov, ktorých arabská krajina naturalizovala a umožnila reprezentovať. Až 15 hráčov z 27, ktorí figurovali v ostatných zápasoch v katarskej nominácii, sa až 15 narodilo mimo Katar. Na rodných listoch “Katarčanov” figurujú zaujímavé futbalové destinácie, ako Portugalsko, Uruguaj, Brazília či Francúzsko. Ani vidina peňazí a “ľahkej” cesty do reprezentácie však do Kataru nelákajú výraznejšie talenty, a súčasní hráči nemajú dostatočnú kvalitu na to, aby Katar mohol dúfať, že si pred domácim turnajom vybuduje dostatočne kvalitný tím.

Omladina alebo drahší žoldnieri?

Prakticky neobmedzené finančné zdroje umožnili Kataru skvalitniť aspoň prácu s mládežou. Od roku 2004 funguje v krajine jedna z najlepšie vybavených mládežníckych akadémií sveta s názvom Aspire academy. Okrem 300-tisícového Kataru čerpá talenty aj zo Senegalu.  A katarské mládežnícké tímy pomaly naberajú na kvalite. Bohužiaľ pre Katar len pomaly. Päť rokov pred turnajom síce Katar dúfa, že mladá krv dorastie do dostatočnej kvality, no ak by sa to aj na poslednú chvíľu podarilo, nedostatok skúseností s ťažkými zápasmi budú veľkým nedostatkom pri porovnávaní s tímami z Európy či Južnej Ameriky. 

Preto je prirodzenou obava v kruhoch futbalových funkcionárov, že sa Katar bude snažiť naturalizovať ďalších zahraničných hráčov, ktorí dlhšie pôsobia v dobre platenej katarskej lige. Už niekdajší prezident FIFA, Sepp Blatter, upozorňoval Katar, že ich výber hráčov pre reprezentáciu bude pod prísnym dohľadom, aby sa vo futbale nestalo niečo podobné ako v hádzanej či atletike, kde si Katar doslova kúpil kvalitných reprezentantov. Navyše, zdá sa, že aj domáci fanúšikovia majú dosť nedostatočne kvalitných cudzincov.

VIDEO: Rozhovor s deťmi z Kataru: Radšej prehrať 20-0 ako hrať s Messim či Ronaldom

Pred Katarom tak stojí náročná úloha. Musí vo zvyšku prebiehajúcej kvalifikácie urobiť malý veľký zázrak a postúpiť na MS do Ruska, aby súčasná generácia hráčov nie príliš vysokú kvalitu nahradila aspoň skúsenosťami s účasťou na veľkom turnaji. Alebo musia do piatich rokov vychovať z obmedzenej mládežníckej základne hotových hráčov. Inak bude usporiadateľská krajina fackovacím panákom najprestížnejšieho športového turnaja na svete.