Main Content

Arsene, pomôž Arsenalu a daj si padáka!

nedeľa, 19. marec 2017 14:58 | Autor: Filip Chudý

Arsene, pomôž Arsenalu a daj si padáka!
Arsene, pomôž Arsenalu a daj si padáka! | zdroj: © TASR

Arsenal Londýn po hanebnom vypadnutí z Ligy majstrov začína strácať aj v anglickej lige. Ako ešte môže aspoň trochu zachrániť sezónu? Wengerovým koncom!

Komentár Filipa Chudého

Jeden z najznámejších futbalových trénerov súčasnosti, ba asi aj všetkých čias, Arsene Wenger, čelí narastajúcej kritike. Toto už nie sú malé štuchance od Joseho Mourinha, ktorý tomuto Francúzovi rád pomaly pri každej príležitosti pripomína, že nič poriadne nevyhral už dlhé roky. Wenger začína dostávať rovno už dýky do chrbta od tých, ktorí mu donedávna boli oporou.

Dlhoročného trénera Arsenalu totiž v ostatných rokoch držali nad hladinou aspoň fanúšikovia „kanonierov“, ktorí mu neraz vyjadrovali podporu, keďže verili tomu, že ich vráti tam, kde s nimi na prelome tisícročí bol, čiže na výslnie svetového klubového futbalu. Londýnčania totiž v tom období vďaka výraznej francúzskej pečati dokonca udávali trend. Arsene Wenger bol v tom čase tréner, ktorého sa snažili kopírovať iní.

Dnes je situácia úplne odlišná. V popredí sú iné trénerské veličiny, s ktorými sa Wenger z hľadiska úspešnosti už nemôže ani len rovnať. Z trendového trénera sa stal tuctový, hoci stále kvalitný, no už nestíhajúci držať vysoké tempo súčasného top futbalu.

Wengerovi právom patria zlaté stránky v kronike Arsenalu, lenže ak má naozaj tento klub v srdci a chce mu poslednýkrát výrazne pomôcť, mal by skončiť. A to buď s okamžitou platnosťou, alebo už teraz oznámiť, že po sezóne končí.

Mužstvo „kanonierov“ totiž potrebuje impulz, pričom výmena trénera ňou býva prakticky vždy. Je síce pravdou, že iba dočasne, lenže do konca sezóny veľa času už ani nezostáva. Aj Arsenal potrebuje taký impulz, aký dostal napr. Leicester City vyhodením Ranieriho, resp. Barcelona tým, že Enrique oznámil v predstihu posezónny koniec.

Pri pohľade na tabuľu anglickej ligy zistíme, že Arsenal sa právom obáva o účasť v Lige majstrov, navyše nie je vylúčené ani to, že sa mu nepodarí postúpiť ani len do Európskej ligy, čo by bola hanba, lenže situácia sa vyvíja presne takým smerom.

Samotný Wenger povedal, že neboli na tom takto zle už 20 rokov. Dva debakle 1:5 od Bayernu Mníchov a množiace sa prehry v domácej súťaži tento fakt podporujú. Francúzsky tréner tiež prezradil, že musia nájsť zásadnú chybu. Netvrdíme, že je ňou práve on, ale ak niekto po domácej prehre 1:5 v osemfinále Ligy majstrov pomaly všetko zvaľuje na rozhodcu, potom je na mieste otázka, či vôbec vie odhaľovať chyby.

Teraz nasleduje reprezentačná prestávka, čo je pred koncom sezóny posledný možný čas na nadýchnutie sa pre každého, teda aj Arsenal. Ak ten chce aspoň trochu zachrániť túto sezónu, nasledujúce dni musia priniesť nejakú zmenu. Neustále odkladanie konečného rozhodnutia o budúcnosti nikomu hlavne v klube neprospieva. Ak sa teda vedenie klubu z úcty k trénerovi hanbí napodobniť Thajčanov z Leicesteru, mal by im pomôcť z úcty ku klubu samotný Wenger okamžitou rezignáciou, resp. oznámením svojho konca po sezóne.