Main Content

Uvidíme ďalšieho Slováka po 23 rokoch v NBA? Michael Fusek sníva o Washingtone (ROZHOVOR)

pondelok, 13. marec 2017 13:25 | Autor: De Fa

Uvidíme ďalšieho Slováka po 23 rokoch v NBA? Michael Fusek sníva o Washingtone (ROZHOVOR)
Uvidíme ďalšieho Slováka po 23 rokoch v NBA? Michael Fusek sníva o Washingtone (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

Parametre 221 centimetrov a 100 kilogramov určite budia u mnohých rešpekt. Zvlášť, ak sú spájané s basketbalom. Týmto sa môže popýšiť Michael Fusek. Tento mladý a talentovaný hráč v júni oslávi svoje dvadsiate druhé narodeniny. Avšak o pár dní neskôr sa môže zapísať do historických análov slovenského športu ako druhý hráč po legendárnom Richardovi Petruškovi, ktorý si zahrá najprestížnejšiu basketbalovú ligu sveta v NBA. Vyspovedali sme preto našu slovenskú basketbalovú nádej v krátkom rozhovore.

Všeobecne – Treviso – Reprezentácia

Kto, kedy a ako si sa dostal k basketbalu? Neskúšal si aj iné športy?

K basketbalu som sa dostal v druhej triede na základnej škole, ale seriózne som ho začal hrávať až keď mi bolo 11. Keď sa nepočíta futbal, čo sme hrávali za školou, alebo hokej na zamrznutom jazere, tak asi ani nie.

Najpozitívnejší basketbalový moment tvojej kariéry, na ktorý nikdy nezabudneš?

Určite Adidas Eurocamp kde som bol posledné leto.

Naopak skús popísať tvoje najťažšie basketbalové chvíle.

Určite to bolo keď som v Chrleroi začal trénovať s prvým tímom. Hlavne váhový deficit a intenzita tréningov mi dali zabrať.

Máš 221 centimetrov, viem si predstaviť že v určitých okamihoch je táto výška skôr príťažou ako výhodou. Chcel by si pár centimetrov ešte viac alebo naopak menej?

Z basketbalového hľadiska by som radšej vymenil pár centimetrov z výšky do rozpätia a v normálnom živote by som prijal určite aspoň o 20 cm menej.

Ako by si charakterizoval svoju hru? Ktorému hráčovi by si sa chcel najviac podobať?

Postaviť clonu a utekať pod kôš a čakať na alley oop. Niečo podobné ako predvádza v NBA hráč Los Angeles Clippers, DeAndre Jordan.

Tvoj basketbalový vzor?

Momentálne hráč New Yorku Knicks, Kristaps Porzingis.

Tvoje najväčší sen?

Určite NBA a hrať v tíme Washington Wizardz.

Čo považuješ za svoj najväčší doterajší úspech v kariére?

Určite participovať na Adidas Eurocampe v roku 2016 v Trevise a byť zvolený za centra tohto campu.

Ako si už spomenul, bol si jedným z účastníkov Adidas Eurocampu 2016 v Trevise, čo ti dala táto skúsenosť?

Spoznal som sa s veľa novými hráčmi a trénermi, zahral som si proti hráčom v rovnakom veku a vysokej kvalite.

Sleduješ basketbal na Slovensku? V čom by podľa teba potrebovala zmenu aby mohla konkurovať európskym ligám?

Občas sledujem nejaké zápasy a myslím si, že slovenskému basketbalu hlavne chýba organizácia na ihrisku aj mimo neho. Keby sa toto zlepšilo tak by sa slovenský basketbal mohol posunúť oveľa vyššie.

Čo ty a reprezentácia? Je to jedným z tvojich cieľov?

Určite áno. Mýlim, že v nasledujúcich rokoch by sme mohli mať dosť veľkú šancu ukázať viac ako v minulých rokoch.

Belgicko

Pôsobíš už dlhšiu dobu v Belgicku. Ako sa ti tam darí? Ako vníma klub to, že možno tento rok odídeš do NBA? Nie je to dôvod toho, že nedostávaš na palubovke väčší priestor?

Klub so mnou počíta do budúcnosti, takže si nemyslím, že pre nich je priorita, že by som išiel do NBA.

Aká bola tvoja cesta do Belgicka? Si tam už od roku 2012. V ktorej fáze  kariéry to zatiaľ pre teba bolo najťažšie.

Najprv som prišiel do Belgicka na 2 týždne na tryout (skúšku p.a.). Následne som išiel na chvíľu domov, a čakal na rozhodnutie klubu, či má chcú a taktiež na zmluvu. Najťažšie to bolo hlavne na začiatku aj kvôli škole, lebo som diaľkovo študoval na Slovensku a štyrikrát do roka som chodil domov na skúšky.

Aké tam máš zázemie (v Belgicku), máš pri sebe niekoho blízkeho? Ako často sa vídavaš s rodinou?

Rodičia za mnou chodia pár krát do roka ale väčšinou sa to odvíja od toho, že či si môžu zobrať dovolenku. Výhodou určite je, že do Charleroi sa lieta priamo z Bratislavy 3x do týždňa.

Kto je tvoj najväčší podporovateľ?

Momentálne mi dosť pomáha Martin Blaho. Bol za mnou v Belgicku cez Vianoce a trénovali sme individuálne. Taktiež sleduje moje zápasy a hovorí mi, čo mám robiť lepšie.

Ako vyzerá tvoj deň? Povedz nám aká je tvoja zvyčajná denná rutina?

Väčšinou vstávam okolo deviatej. Potom idem do posilňovne a potom absolvujem strelecky tréning. Po tréningu idem na obed a potom na chvíľku domov odpočinúť. Poobede máme tímový tréning. Takýto kolotoč absolvujem skoro každý deň.

Dočítal som sa, že rád varíš. Aké máš najobľúbenejšie jedlo?

Varím rád ale bohužiaľ na to nie je moc čas. Väčšinou keď si varím, tak je to hlavne preto, že tu v okolí je ťažko zohnať dobré jedlo a pravdupovediac nemám na to, aby som utrácal 30eur za obed. Takže keď mám voľno, strávim nejaký ten čas v kuchyni a navaril si niečo dobré slovenské.

NBA – Draft - Fantasy

Vysnívaný klub NBA, v ktorom by si chcel pôsobiť?

Washington Wizards.

Kde sa vidíš za nasledujúcich 10 rokov ?

Keď všetko pôjde podľa plánov dúfajme, že niekde na palubovke v NBA, ale čo bude za 10 rokov sa ťažko predpovedá.

Kto je podľa teba najlepším Európanom, ktorý zasiahne do NBA Draftu 2017?

To je ťažko povedať, ale mohol by to byť Nemec Isaiah Hartenstein.

Ako vidíš svoje šance v nastávajúcom NBA Drafte 2017?

Všetko sa to bude odvíjať od toho, ako budem hrať v nasledujúcich mesiacoch. Ale ak všetko pôjde tak ako má, tak dúfam, že budem draftovaný niekde v druhom kole.

Skús nám povedať, čo ťa čaká v najbližších piatich mesiacoch. Objavíš sa aj na nejakých preddraftových kempoch v Amerike?

Taktiež bude všetko závisieť od toho, ako bude prebiehať záver sezóny. Keďže moc nehrávam, tak je ťažko predpokladať, čo bude ďalej. Situácia by sa mohla zmeniť, ak by som začal viac hrávať. Určite by som sa chcel dostať cez leto na Eurocamp a následne na nejaké predraftcampy v USA.

Pred nedávnom si absolvoval aj prípravu s legendárnym slovenským basketbalistom a zatiaľ jediným hráčom zo Slovenska, ktorý si zahral v NBA – Richardom Petruškom. Akú najcennejšiu radu si si od neho zobral k srdcu?

S Petruškom som mal tréning cez leto a zhodli sme sa na tom, že mojím najväčším deficitom je váha.

Tvoja najobľúbenejšia herná činnosť? Tvoj „signature move“ ak nejaký máš?

Najobľúbenejšia činnosť je určite alley oop a go to move. Môj „signature move“ je pravdepodobne skyhook.

Poďme si trocha zafantazírovať. Čo by bolo pre teba z tvojho pohľadu prijateľnejšie. Splniť si sen a byť draftovaný do NBA v tomto roku, pričom by si už dopredu vedel, že budeš musieť prispôsobiť sa hernému štýlu v Amerike a stráviť rok v D-League, alebo prijať ponuku niektorého z európskych veľkoklubov Real Madrid, Olympiakos, CSKA a prísť si na pekné peniaze a hrať okamžite najkvalitnejšie ligy a Euroligu?

Nemyslím si, že momentálne moje basketbalové schopnosti sú dostatočne na to, aby som hneď hrával za Washington Wizards alebo FC Barcelona. Keby som bol draftovaný, tak pravdepodobne ma pošlú do D-League na rok, kde sa budem rozvíjať, naberať váhu a hrať. Keby všetko išlo tak ako má, tak potom by som si mohol zahrať v NBA.

Našiel som si nejaké videá na internete s tvojou hrou a najviac mi pripomínaš Rudy Goberta. Tomu taktiež skauti vyčítali pred draftom do NBA, že nemá zatiaľ fyzicky na to, aby konkuroval centrom v NBA a za dva roky je z neho jeden z najlepších centrov a takmer sa dostal do NBA All-star Game. Myslíš si preto, že váha bude rozhodujúcim prvkom tvojho „scouting reportu“ a tým pádom aj úspechu či neúspechu v drafte? – Gobert má podľa posledných informácii 112 kg a tvoja váha je niekde na úrovni 100 kg podľa toho, čo som našiel na internete. Koľko by si chcel ešte pribrať, aby si bol spokojný so svojou váhou?

Váha určite bude rozhodovať, keďže v NBA sú samí atléti a tak bude veľmi ťažké sa s váhou 100kg presadiť. Myslím si, že optimálna váha pre mňa by mohla byť okolo 110-115kg.

Michaelovi ďakujeme za rozhovor a prajeme mu veľa úspechov. Bolo by krásne mať po dlhých 23 rokoch opäť slovenského zástupcu v NBA.