Main Content

Inšpiratívny Xabi Alonso sa lúči s aktívnou kariérou

piatok, 10. marec 2017 12:44 | Autor: Jakub Vaverka

Inšpiratívny Xabi Alonso sa lúči s aktívnou kariérou
Inšpiratívny Xabi Alonso sa lúči s aktívnou kariérou | zdroj: © TASR

Existujú futbalisti, ktorých milujú milióny fanúšikov, no približne rovnaký počet divákov ich nenávidí. Potom existujú hráči, ktorých rešpektuje prakticky celá futbalová obec. Xabi Alonso, ktorý končí aktívnu kariéru bez pochýb patrí do skupiny číslo dva.

Záložník Bayernu Mníchov oficiálne potvrdil, že na konci sezóny zavesí kopačky na klinec. Informoval o tom na sociálnej sieti Twitter, kde zverejnil stručný, no o to údernejší príspevok. „Žil som to. Miloval som to. Zbohom, nádherná hra.“

Od začiatku tohto týždňa sa v nemeckých médiách špekulovalo, že by mohol bývalý stredopoliar Liverpoolu po prebiehajúcej sezóne skončiť s aktívnou kariérou. K odchodu Xabiho z aktívneho futbalu sa vyjadril aj Bayern Mníchov. „Jeden z najväčších sa lúči. Xabi Alonso na konci sezóny skončí s futbalom. Ďakujeme Xabi!“

Rodák zo španielskeho mesta Tolosa vyhral v kariére takmer všetko, čo mohol. V roku 2005 bol členom slávneho liverpoolskeho tímu, ktorý otočil stratené finále Ligy majstrov proti AC Miláno. V roku 2014 pomohol Realu Madrid k desiatemu triumfu v Lige majstrov. K tomu treba pripočítať španielsky či nemecký titul, španielsky pohár aj nemecký pohár.

Xabi Alonso sa radoval taktiež na reprezentačnom fóre. V roku 2008 triumfoval so Španielskom na Eure v Rakúsku a Švajčiarsku, dva roky na to bol členom mužstva, ktoré vyhralo Majstrovstvá sveta v Južnej Afrike. Triumfoval aj na Euro 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Rovnako ako Iniesta, Casillas, Piqué či Ramos, aj Alonso sa stal symbolom zlatej španielskej generácie.

S futbalom sa rozlúči futbalový elegán, ktorý sa vždy vyznačoval až neuveriteľným prehľadom na ihrisku a vysokou úspešnosťou prihrávok. Alonso neraz potvrdil, že ho mrzí, že nedosiahol na anglický futbalový trón s Liverpoolom, no aj napriek tomu sa pri ohliadnutí za svojou kariérou môže spokojne usmiať.