Main Content

Futsalový reprezentačný tréner Marián Berky: ''Bývalý futsalista zakazuje hráčom hrať futsal. To je paradox''

pondelok, 6. marec 2017 15:52 | Autor: Viktor Štefaňák

Futsalový reprezentačný tréner Marián Berky: ''Bývalý futsalista zakazuje hráčom hrať futsal. To je paradox''
Futsalový reprezentačný tréner Marián Berky: ''Bývalý futsalista zakazuje hráčom hrať futsal. To je paradox'' | zdroj: © TASR

Aktuálne najlepší futsalový tréner na Slovensku Marián Berky videl s futsalom celý svet. Má skúsenosti s európskymi pohármi a progresívne myslenie. Má predstavu ako vyzerá ideálny tréning, zloženie mužstva či vzdelávací systém na školách. Aj o tom v krátkom rozhovore pri príležitosti vyhlásenia futsalistu roka 2016.

Marián, aký je podľa vás stav futsalu na Slovensku? 

Vedenie sa snaží v rámci možností vytvárať dobré podmienky. Dotácie do nášho športu sú nižšie ako potrebujeme. Podľa mňa išiel úrovňou a výkonnosťou dole. Keď to porovnám s rokom 2010, keď som aktívne hrával, každý tím trénoval 3x do týždňa. Teraz Slovmatic Bratislava. V Žiline si myslím, že trénujú 3x, majú tam zahraničných hráčov. 

Hráči nie sú profesionáli. Vstupuje do toho rodina, práca, veľký futbal. Predtým bol Slovmatic profesionálny tím. 14 hráčov trénovalo 5-6x do týždňa, regenerácia. RCS Košice, Dubnica, Nitra, to boli silné tímy. Teraz máme možno 2 kluby, ktoré to berú profesionálnejšie. 
 
Je možná zmena? AK áno, ako ju dosiahnuť?

Jednoznačne aplikáciou športu do škôl. Prepojiť futsal a futbal na klubovej úrovni. V Česku funguje kooperácia. Každý 1-ligový futsalový tím musí mať 17 aj 19 ročný tím. Potom si muži môžu vyberať v zime z 20 hráčov.

U nás tréneri naopak zakazujú futsal. Príklad. Niekdajší najlepší hráč futsalu trénuje veľký futbal a zakazuje hráčom reprezentovať. Je to paradox. Práveže hráči z 3. či 4. ligy by mali mať možnosť hrať futsal na najvyššej úrovni.
 
Otočíme tému na pozitíva. Kde ich vidíte vy? 

Čoraz viac mladých chlapcov ide do zahraničia. Respektíve je o nich záujem. Drahovský, Gabo Rick či mladí Smeŕička, Hudek, Belaník. Chalani si musia uvedomiť, že nemôžu sa zo 3. - 4. ligy futbalu dostať do reprezentácie. No futsal môžu hrať na najvyššej úrovni. Byť profesionáli a hrať v zahraničí. Zarobiť si. Ako Tomáš Drahovský.
 
Ako vyzerá deň trénera futbalistov Jána Kozáka vieme. Ako vyzerá práca trénera futsalovej reprezentácie? 

To je neporovnateľné. Ján Kozák je profesionál. Ja mám ešte klubový job. Všetky analýzy, taktiku a štatistiky pred zrazom si robím sám. Mám asistenta, Miro Janek, ktorý mi pomáha a robí analýzy. Obvoláme si klubových trénerov a hráčov, zistím zdravotný stav hráčov. Či prídu alebo majú rodinné a pracovné povinnosti. Analýza súperov a hráčov prebieha cez internet alebo messenger. Ale na všetko som viac menej sám. 
 
Môžete porovnať vašu prácu s maďarským či českým trénerom? Je to veľmi odlišné? 

Maďari majú veľkú výhodu v tom, že tréner je profesionál. Je tam kooperácia medzi futbalom a futsalom. Tréner nerieši, keď zverejní nomináciu, či hráč príde alebo nie. Tam 2x nepríde na zraz a dohral. V Česku detto. 

Naopak u nás, za 1,5 roka čo som pri reprezentácii, som vystriedal 40 hráčov. Napriek tomu ledva posladam 14 hráčov. Rodina, futbal, práca. S týmto "bojujeme". Myslel som si, že budem direktivnejší tréner. No musím byť veľmi benevolentný a robiť ústupky. Veľa vecí nemôžeme ako tréneri ovplyvniť. 
 
Poďme k téme kvalifikácia na Euro 2018 v Slovinsku. Naši súperi sú Turecko, Rusko a Francúzsko. Ako na nich? 

Mám zmapovanych súperov ako Turecko a Francúzsko. Rusov neriešim, sú favoriti. To až na mieste, v dejisku zápasu. 

Turci prehrali zo 6 prípravných zápasov iba s Moldavskom. S Moldavcami sme hrali aj my, takže viem si lepšie predstaviť ich výkonnosť. Prvý zápas s nimi bude veľmi dôležitý. Myslím, že ho vyhráme, ale bude to ťažké. Turci sú navyše doma. 

Francúzi nie sú jednoduchý súper. Potrápili Čechov. Sú to technickí, vysokí, rýchli hráči. 
 
Futbalové veľmoci sú Turci aj Francúzi. Ako sú na tom futsalovo? 

Turci majú troch hráčov z Holandska. sú to polo profesionáli, ostatní hrajú v Turecku. Väčšina sú futbalisti, amatéri.
Francúzska liga išla hore. Veľa Maročanov a Brazílčanov pôsobí v ich lige. Hrajú aj v Belgicku. Do budúcna pôjdu určite hore. Keď si spomeniem, v roku 2000 sme im dali 8:1, za celé obdobie sa otočili o 180 stupňov. Vysokí, technickí hráči. Bude to veľmi ťažké. Ale chceme hrať baráž, tým pádom skončiť najhoršie druhí.