Main Content

Ruský poslanec: Bitky fanúšikov by sa mohli stať športom

pondelok, 6. marec 2017 07:42 | Autor: Jakub Mihálik

Ruský poslanec: Bitky fanúšikov by sa mohli stať športom
Ruský poslanec: Bitky fanúšikov by sa mohli stať športom | zdroj: © TASR

Ak bitkám dáme pravidlá a hranice, môžu pomôcť k mieru medzi fanúšikmi, tvrdí ruský poslanec Igor Lebedev.

Igor Lebedev navrhol, aby sa bitky medzi futbalovými fanúšikmi stali oficiálnym športom, po tom, čo ruskí fanúšikovia čelia už mesiace kritike médií najmä v Anglicku a ďalších krajinách „západného sveta“. 

Ruskí fanúšikovia vyvolali búrku kontroverzie počas minuloročného európskeho šampionátu vo Francúzsku a s blížiacimi sa majstrovstvami sveta, ktoré sa v roku 2018 uskutočnia práve v Rusku, čoraz viac krajín kritizuje usporiadateľa za možné riziká, ktoré s hooligans skupinami prichádzajú. 

Lebedev sa preto rozhodol navrhnúť zoficiálniť tieto aktivity na šport, „ak zavedieme pravidlá a budeme viesť oficiálne tímové súťaže.“

„Keďže naši fanúšikovia sú bitkári, ale nie chuligáni, fanúšikovské boje sa môže stať športom,“ vyhlásil Lebedev.

„Je to súboj jedného na jedného, ktorý sa stane športom – prečo nezmeniť ruskú formu zábavy na šport? Týmto spôsobom by sa agresia fanúšikov obrátila na mierovú cestu a ukázala príklad aj ostatným krajinám, vrátane Anglicka,“ pokračoval v rozhovore pre webovú stránku svojej politickej strany.

„Napríklad, anglickí fanúšikovia môžu prísť sem a prijme sa výzva. Stretli by sa na štadióne. Na každej strane by bolo 20 ľudí, bez zbraní. Pravidlá by sa dali pozrieť na našom webe.“

Nový šport by sa mal volať „draka“, čo je ruské slovo pre boj.

„Rusko by sa stalo priekopníkom nového športu,“dúfa Lebedev. 

Zatiaľ,čo v iných krajinách sa autority snažia bojovať proti fanúšikovským stretom, v Rusku fanúšikovské súperenie naberá na čoraz väčšej obľube. Po Lebedevovom návrhu dostala fanúšikovská „zábavka“ oficiálnejší rozmer. Možno sa tak o pár rokov dočkáme toho, že ako predkrm pred futbalovým zápasom sa fanúšikovia oboch tímov pobijú ako v štýle zahrievacieho zápasu pred duelmi boxerov.