Main Content

Hrá sa na Slovensku hokej pre fanúšikov?

sobota, 4. marec 2017 15:18 | Autor: Jakub Vaverka

Hrá sa na Slovensku hokej pre fanúšikov?
Hrá sa na Slovensku hokej pre fanúšikov? | zdroj: Facebook Martin-JUH

Po včerajšom rozhodnutí bezpečnostných zložiek zrušiť očakávané hokejové derby medzi Martinom a Žilinou, prichádza na jazyk otázka, či sa hokej pod Tatrami skutočne hrá pre fanúšikov na tribúnach.

Oficiálnym dôvodom, prečo piatkové stretnutie nebolo odohraté bol nevyhovujúci kamerový systém, ktorým disponuje Martinské hokejové centrum. Vzhľadom na to, že išlo o duel z kategórie rizikových, Martinčania mali mať zakúpené kamery, ktoré dokážu detailne rozpoznať tváre návštevníkov štadióna. Nemali, a teda bezpečnostný analytik rozhodol, že sa zápas  odohrať nemôže.

Je však minimálne otázkou na diskusiu, do akej miery  a či vôbec, išlo o citlivé riešenie. Vo včerajšom prípade totiž nikto nemyslel na fanúšikov.  Na tých, pre ktorých sa hokej v prvom rade hrá. Teda, minimálne, pre ktorých by sa hrať mal. Absurditou celej situácie je navyše fakt, že duel by nakoniec rizikový ani nebol, pretože tvrdé jadro žilinských fanúšikov nemalo v úmysle do Turca vycestovať. Na štadióne by boli teda v drvivej väčšine iba domáci podporovatelia.

Slovenský hokej bojuje s viacerými problémami, jedným z nich je nízka návštevnosť. Práve derby zápasy medzi Martinom a Žilinou zaznamenali v prebiehajúcom ročníku návštevy, na slovenské pomery viac ako slušné. Rozhodnutie kompetentných, ktoré rozhorčilo nielen martinský, ale aj žilinský tábor, prívalu fanúšikov na zimné štadióny rozhodne nepomôže. Práve naopak, pár týždňov pred začatím bojov v play-off ide zrejme o najhoršiu možnú reklamu nášho hokeja.

Niet pochýb o tom, že by bolo len a len dobré, keby všetky slovenské haly disponovali kvalitným kamerovým systémom, ale po 50 kolách zrušiť kvôli tomuto problému plánovaný duel sa zdá byť z pohľadu verejnosti úzkoprsé.

Predseda Pro Hokeja Richard Lintner prehlásil, že do konca víkendu sa fanúšikovia dozvedia, či duel bude odohratý v náhradnom termíne, alebo na rad príde kontumácia. Žilina by teda z derby získala tri body, ale tie by rozhodne nechutili tak, ako keby ich Vlci vybojovali na horúcom martinskom ľade.

Navyše, Martin môže v prípade kontumácie namietať, že prečo nedávny duel v Banskej Bystrici, ktorý nebol odohratý pre nespôsobilú hraciu plochu bude odohratý v iný dátum a derby nie. Samozrejme, dôvody neodohrania oboch duelov sú odlišné, avšak pri detailnejšom pohľade medzi nimi môžeme nájsť paralelu. Keď dostali druhú šancu zápas usporiadať Bystričania, nezaslúžil by si ju aj Martin?

Včerajšie rozhodnutie malo byť službou ľuďom a ich bezpečnosti, v konečnom dôsledku úmysel kompetentných, nech bol akýkoľvek dobrý, vyznel absolútne opačne. Fanúšikovia sa búria, Martinčania nachádzajú podporu vo fankluboch na celom Slovensku, vedenie ligy dostalo samo seba pod tlak. Verme, že záver hokejovej sezóny pod Tatrami bude o kvalitných zápasoch, nečakaných zvratoch, hráčskych hrdinoch a predovšetkým o hokeji.

Slovenský fanúšik je totiž verný, ale keď bude opätovne zraňovaný, cestu späť na zimný štadión si bude hľadať iba veľmi ťažko. Potom našej lige nepomôžu žiadne promo akcie, súťaže na sociálnych sieťach, exhibičné zápasy či hráčske karty. 

Odporúčané články