Main Content

Svetová trofej FIFA príde už vo štvrtok na Slovensko

streda, 24. marec 2010 13:37 | Autor: TASR

Slovenskí futbaloví priaznivci môžu od štvrtka 25. marca prvýkrát naživo vidieť svetovú trofej FIFA pre majstrov sveta vo futbale.

A nie iba vidieť. Môžu sa pri nej aj odfotografovať. Pravda nie všetci, ale iba tých približne deväť tisíc ľudí, ktorí sú majiteľmi vstupeniek od firmy Coca-Cola. Tieto vzácne vstupenky mohli v uplynulých dňoch a týždňoch vyhrať v rôznych mediálnych súťažiach, časť z nich sa dostala do slovenských futbalových klubov, časť z nich organizátori vyčlenili pre mládežnícke tímy futbalových klubov. Deti do 12 rokov v sprievode rodiča budú mať voľný vstup do Mestského divadla v Žiline, kde bude v sobotu 27. marca verejná prezentácia svetovej trofeje FIFA.

"Dotknúť sa jej nesmú, lebo to je výsada iba pre hráčov aktuálneho majstra sveta vo futbale a pre prezidentov krajín, ktoré budú hostiť svetovú trofej pri jej aktuálnom turné po 84 krajinách sveta pred tohtoročnými MS v Juhoafrickej republike," pripomenula Zuzana Svobodová zo spoločnosti Coca-Cola. Práve táto nadnárodná firma v spolupráci s Medzinárodnou futbalovou federáciou FIFA zorganizovala veľkú púť vzácnej športovej trofeje pod názvom "FIFA World Cup Trophy Tour".

Svetová trofej meria 36,5 cm, váži viac ako šesť kilogramov a je pozlátená 18-karátovým zlatom. Hoci jej výhradný majiteľ (FIFA) si ju cení na viac ako desať miliónov dolárov, jej športová hodnota je prakticky nevyčísliteľná. Podstavec trofeje má dve vrstvy malachitu a na spodnej časti je vygravírovaný rok a meno každého víťaza MS od roku 1974 v Nemecku. Vtedy svetová trofej nahradila legendárnu "Zlatú Niké," ktorú štyri roky predtým na MS 1970 v Mexiku získali do trvalého vlastníctva Brazílčania, vtedy čerství trojnásobní majstri sveta (1958, 1962 a 1970). Od spomenutého roku 1974 získavajú svetoví futbaloví šampióni do trvalého vlastníctva iba jej pozlátenú repliku.

Svetová trofej FIFA na tomto putovaní mala prvú zastávku v egyptskej Káhire, a odtiaľ do konca roka 2009 stihla prejsť všetky krajiny Afriky. V roku 2010 začala svoju púť v indickej Kalkate a odtiaľ cez Vietnam, Thajsko, Indonéziu, Malajziu, Novú Kaledóniu, Brazíliu, Čile, Argentínu a Peru putuje ďalej po svete. Po trojdňovom pobyte v Slovenskej republike (25. - 27. marca) pôjde ďalej do Slovinska, Srbska, Rumunska, Grécka, Turecka, Kazachstanu a Japonska. Z krajiny vychádzajúceho slnka preletí do USA a Kanady a spoza mora sa vráti opäť do Afriky - tentoraz už priamo do dejiska MS 2010 - Juhoafrickej republiky. V priebehu 225 dní prekoná spolu viac ako 135-tisíc kilometrov.

Špeciálne lietadlo so vzácnou športovou relikviou na palube pristane na Letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave vo štvrtok popoludní a po večernej prezentácii v hoteli Radisson Carlton bude v piatok v hlavnom meste SR a v sobotu sa presunie do Žiliny. V tunajšom Mestskom divadle ju vystavia pre fotografovanie s majiteľmi vstupeniek a od 19.00 h bude na Námestí Andreja Hlinku večerný program na počesť príchodu svetovej trofeje FIFA na Slovensku. V rámci tohto galavečera vystúpi aj somálsky raper K´naan & Mária Čírová a iní umelci, ktorých organizátori turné zaangažovali do programu trojdňového pobytu svetovej trofeje FIFA v SR. Slovensko je jedinou krajinou strednej Európy, ktorú svetová trofej FIFA navštívi počas turné "FIFA World Cup Trophy Tour".