Main Content

Najväčšia prestupová senzácia sa zrodila v Sacramente. Pelikáni s novodobou verziou Twin Towers

streda, 1. marec 2017 11:04 | Autor: De Fa

Najväčšia prestupová senzácia sa zrodila v Sacramente. Pelikáni s novodobou verziou Twin Towers
Najväčšia prestupová senzácia sa zrodila v Sacramente. Pelikáni s novodobou verziou Twin Towers | zdroj: © TASR

Aj tento rok sme sa dočkali veľkej prestupovej senzácie. V médiách sa neustále objavovali prestupové scenáre, v ktorých sa neustále skloňovalo meno Carmelo Anthony, no nakoniec najväčšou prestupovou senzáciou sa stal prestup momentálne asi najlepšieho centra v NBA.

Možno už určite viete, že reč je o DeMarcusovi Cousinsovi z tímu Sacramento Kings. Ten sa v priebehu All-star víkendu stal novou posilou tímu New Orleans Pelicans. Všetko sa to udialo veľmi potichu a v podstate nikto nevedel, že niečo podobné sa chystá. Pritom cena, za ktorú tím z New Orleans získali tohto robustného centra nebola vysoká. Poďme si detailnejšie rozobrať túto výmenu.

Tím Sacramento Kings za „zbavil“ už spomínaného DeMarcusa Cousinsa a kufre si taktiež zbalil aj izraelský hráč Omri Casspi. Opačným smerom sa z tímu New Orleans Pelicans pobrali traja hráči – nádejný nováčik Buddy Hield, Tyreke Evans, ktorý bol do ligy draftovaný paradoxne Sacramentom Kings a Langston Galloway, ktorého si v minulom roku vytiahol do NBA tím New York Knicks po tom, čo si meno spravil v nižšej súťaži D-League. K týmto trom hráčom pribalili „pelikáni“ aj dva draftové výbery, konkrétne by malo ísť o výber z prvého kola draftu roku 2017 a výber z druhého kola draftu toho istého roku.

DeMarcus Cousins zatiaľ v tomto roku predvádza najlepšie výkony čo sa týka štatistík vo svojej kariére, veď 27.5 bodov na zápas (6.miesto v NBA), 10.5 doskokov na zápas (11.miesto v NBA) a 4.8 asistencie na zápas (34. Miesto v NBA) hovoria za všetko. Avšak v tomto prípade nie je všetko o číslach. Počas toho ako Cousins pôsobil v tíme Sacramento Kings sa pri ňom vystriedalo mnoho nádejných hráčov a taktiež aj trénerov. No aj napriek tomu sa tento tím stále nemohol prebojovať do Play-off. Väčšina odborníkov sa zhodovalo v tom, že v Sacramente proste niečo nefunguje. Po tom, čo sa táto situácia nezmenila ani keď sa vymenilo vedenie, došlo na druhú možnosť a tím sa rozlúčil zo svojou najväčšou oporou. A to aj napriek tomu, že Cousins mal byť tvárou tejto organizácie ešte najbližších 5-6 rokov a cez leto mal s klubom podpísať nový lukratívnyr kontrakt, ktorý by presiahol hodnotu 200 miliónov dolárov.

Vlade Divac, ktorý je poverený pre riadenie tímových operácii a taktiež aj hráčskych zmien v oficiálnom vyhlásení povedal: „Nastal čas pre zmenu a zhodli sme sa, že to bude pre našu organizáciu tá najlepšia možnosť. Kultúru víťazstva treba stavať na charaktere jednotlivcov. S blížiacim sa draftom, ktorý podľa odborníkov bude najsilnejší za poslednú dekádu, čo sa hráčskeho potenciálu týka, táto výmena umožní postaviť dostatočne kvalitný a talentovaný káder a umožní posunúť nás vpred. Chceme zároveň poďakovať DeMarcusovi za jeho odvedenú prácu a želáme mu v New Orleans veľa úspechov. Fanúšikovia v Sacramente sú najlepší na svete a my všetci sme odhodlaní postaviť úspešní tím, na ktorý by sme mohli byť hrdí.“

Zdá sa, že obe strany tejto výmeny sú spokojné z toho ako to dopadlo, hoci v hre bolo viac scenárov prestupu ich hviezdneho centra. Pre zaujímavosť spomenieme, že DeMarcus Cousins mohol byť posilou Los Angeles Lakers, avšak tí neboli podľa informácii ochotní pustiť ako protihodnotu Brandona Ingrama, v ktorom vidia veľký potenciál.

Zaujímavé bude teraz sledovať, ako si vychádzajúca hviezda New Orleans Pelicans a zároveň bývalý Cousinsov spoluhráč z univerzity Kentucky, Anthony Davis, čerstvý držiteľ  ceny MVP All-star zápasu bude s DeMarcusom rozumieť. Ich bývalý tréner z už spomenutej univerzity Kentucky – John Calipari, ktorý ich oboch mal možnosť trénovať jeden rok pred tým ako sa zúčastnili draftu do NBA, povedal, že títo dvaja hráči si budú určite rozumieť a že obaja sú to víťazné typy, preto budú oporou jeden druhému.