Main Content

Fitness tréner Maroš Kaščák: Konzumáciu pečiva by sme zo svojho jedálnička mali rozhodne vylúčiť! (ROZHOVOR)

streda, 1. marec 2017 10:49 | Autor: Silvia Petrašková

Fitness tréner Maroš Kaščák: Konzumáciu pečiva by sme zo svojho jedálnička mali rozhodne vylúčiť! (ROZHOVOR)
Fitness tréner Maroš Kaščák: Konzumáciu pečiva by sme zo svojho jedálnička mali rozhodne vylúčiť! (ROZHOVOR) | zdroj: archív Maroš Kaščák, pixabay.com

Pečivo a pekárenské výrobky patria u nás na Slovensku medzi najčastejšie konzumovanú surovinu. Osobný fitness tréner Maroš Kaščák je však pri jej konzumácii nanajvýš opatrný. Prečo? Dozviete sa v nasledujúcom rozhovore.

V úvode rozhovoru začnime základnou a veľmi častou otázkou, ktorá trápi mnohých zanietencov chudnutia a fitness. Ako je to teda, priberá sa z pečiva, alebo nie?

Áno priberá sa, no je to trošku komplikovanejšie, nakoľko to záleží od množstva vecí, napríklad koľko pohybu máme, kedy a aké množstvo pečiva konzumujeme atď.

Mali by sme konzumáciu pečiva pri chudnutí úplne vyškrtnúť zo svojho jedálnička, alebo ju aspoň obmedziť?

Áno, myslím si, že konzumáciu pečiva by sme mali vylúčiť a to nielen pri chudnutí, ale celkovo zo svojho stravovania! Prečo? Na tento fakt sa musíte pozrieť trošku hlbšie do podstaty stravovania. Naše telo pre správne fungovanie potrebuje základné látky (vitamíny, minerály, bielkoviny, tuky a sacharidy podľa potreby, ďalej enzýmy a iné potrebné látky) Naša populácia hľadí na stravovanie z určitého hľadiska a to tak, ako čo najrýchlejšie zahnať pocit hladu a to doslova čímkoľvek. Nepozeráme však na to, ako nášmu telu zabezpečiť dostatočný prísun základných látok potrebných pre naše telo. Keby sa človek snažil zabezpečiť telu všetko čo potrebuje a jedol by to v takom množstve, aké jeho telo potrebuje, na svete by nebolo obéznych ľudí a mnoho chorôb.

Biele pečivo, biely chlieb sú vraj výživovo menej hodnotné potraviny a pri chudnutí nie sú najvhodnejšie. Je to pravda?

Ako som už spomínal, konzumáciu pečiva naše telo skutočne nepotrebuje! Základ pečiva tvorí biela múka, droždie, cukor, soľ a nejaký nehodnotný tuk. V minulosti naši dedovia a pradedovia jedli chlieb na dennej báze a dokázali sa dožiť vysokého veku. V drvivej väčšine to nebolo v obezite. Prečo? Ide o to, že v minulosti obsahovala pôda oveľa viac minerálov a aj chlieb mal oveľa viac minerálov. Tie sa však v našom jedálničku už úplne vytratili. Dnes je zloženie chleba diametrálne odlišné, nakoľko obsahuje asi o päť až desať surovín viac a vo väčšine prípadov ide skôr o chemické prídavky. Kvalita chleba sa dnes už úplne vytráca a ľudia volia cenu pred kvalitou. Keď konzumujeme pečivo, do nášho tela prichádzajú látky, ktoré naše telo ani pre život nepotrebuje. Sú to len sacharidy s vysokým glykemickým indexom a nejaký nehodnotný tuk.

Mnoho ľudí si myslí, že čím je pečivo tmavšie, tým je i zdravšie...

 

To je ďalší klam, ktorý nám predajcovia natlačili do hlavy. Pečivo je nehodnotná potravina, ktorú naše telo vo väčšine prípadov nepotrebuje. V niektorých kútoch zeme ani nevedia, čo  pečivo je. Je to len našou európskou kultúrou, prastarý zvyk opakovaný od nepamäti. Vo väčšine prípadov je tmavé pečivo ešte škodlivejšie, nakoľko obsahuje zmes viacerých farbív.

 

Ako si zo širokej ponuky produktov môžeme v obchode vybrať pre nás to najvhodnejšie (napr. celozrnné) pečivo? Čo je potrebné sledovať pri kúpe?

Na Slovensku je to veľmi jednoduché. Pokiaľ viem, jediné stopercentne celozrnné pečivo je stopercentný celozrnný chlieb. Ostatné výrobky, ktoré sa predávajú ako celozrnné, sú vo väčšine prípadov klamlivé. Ľudia si tiež často mýlia pojem cereálne a celozrnné a nakoľko výrobcovia vedia, že kupujúci často zloženie výrobku nečítajú, tak nás môžu ľahko oklamať.

Nevhodné sú tiež rôzne druhy sladkého pečiva ako perníky, vianočky, lúpačky, croassanty a iné...

Áno, tieto výrobky obsahujú ešte viac múky a cukru. Je preto správne, ak ich z nášho jedálnička úplne vylúčime, alebo aspoň obmedzíme na minimum.

Klasická knedľa by mala byť pri chudnutí vraj tiež výrazne obmedzovanou prílohou našich jedál...

Všetky výrobky z múky by mali byť v našom stravovaní výrazne obmedzené! To platí aj o spomínanej klasickej domácej knedli.

Pri chudnutí veľmi častým a vyhľadávaným je aj tzv. špaldový chlieb. V čo je iný?

Používa sa pri ňom špaldová múka, ktorá je pre nás ľahšie stráviteľná, obsahuje viac vlákniny  a má aj vyšší podiel bielkovín a vitamínov.

Veľmi obľúbený je i  tzv. knäckebrot, ktorý je pri chudnutí skvelou náhradou pečiva. Čo všetko je jeho obsahom?

Vyrába sa z celozrnnej múky, prípadne z nejakej inej múky a nejakých prísad v podobe cesnaku, sezamu a podobne.

Polystyrénové chlebíky sú často pri chudnutí tiež klamlivou náhradou pečiva. Sú vôbec zdravé?

O tom, čo je vlastne v obchodoch zdravé, by sme mohli dlho diskutovať. Poradím vám však jedno pravidlo, ktoré vám pri stravovaní pomôže. Potraviny, ktoré sú umelo vytvorené človekom obmedzte na minimum a sústreďte sa hlavne na prírodné potraviny.