Main Content

Ako zlepšiť športový výkon mimo samotného tréningu?

štvrtok, 23. február 2017 12:54 | Autor: Gabriel Štefaňák

Ako zlepšiť športový výkon mimo samotného tréningu?
Ako zlepšiť športový výkon mimo samotného tréningu? | zdroj: pixabay.com

V posilňovňách je stále nával ľudí, ktorý sa snažia spáliť nadbytočné kilogramy tuku, ktoré sa im podarilo nabrať v posledných týždňoch minulého roka. Aj keď je tomu už zopár týždňov, najmä tí pracovitejší zotrvali a stále poctivo šľapú na stacionárnych bicykloch, behajú vonku alebo na páse, dvíhajú závažia a činky. Všetko s jedným cieľom, byť na tom fyzicky lepšie ako včera.

Naša sekcia Fitness sa za posledné týždne rozrástla o slušnú porciu článkov zameranú na regeneráciu, zlepšenie športového výkonu mimo aktívneho tréningu, starostlivosť o svalstvo a šľachy, a samozrejme zníženie akútneho a chronického stresu spolu s minimalizovaním zápalov v tele. Tento zámer je tu z toho dôvodu, aby si ľudia uvedomili, že to, čo sa deje mimo posilňovne alebo samotného tréningu, je rovnako dôležité, alebo často krát dokonca podstatnejšie ako tých 30-60 minút tréningu.

Aké sú teda ďalšie možnosti, ako zlepšiť mobilitu, regeneráciu, a v konečnom dôsledku športový výkon?

1. Jóga

K tejto téme by mohla byť napísaná samostatná kapitola (a v ďalších týždňoch aj bude). Jóga je mocným nástrojom nástrojom na zlepšovanie mobility, vylepšenia držania tela, spevnenie a strečing svalov (v niektorých druhoch jógy dokonca hypertrofia, teda rast svalov), zlepšenie cirkulácie krvi, a v neposlednom rane prevencie zranení.

Medzi ľuďmi prevláda názor, že jóge je výhradne iba pre ženy. Ak navštívite najbližšie štúdio, kde sa jóga precvičuje, tak zistíte, že naozaj je tam vyše 80% návštevníkov žien. To však neznamená, že jóga je iba pre ženy. Ale o tom, potom.

Tu je zoznam jóga pozícií, ktoré môžete precvičovať aj samostatne, bez potreby zapojiť celú zostavu a stráviť hodinu v jóga štádiu.

a) Uttanasana – predklon s vystretými nohami a zavretými kolenami

b) Bojivník 1



c) High Lunge



d) Loď



e) Locust



f) Most

2. Rolovanie

Tento spôsob regenerácie je na scéne iba zopár rokov a populárnym sa stal naozaj iba v priebehu posledného roka. Na rolovanie potrebuje klasický penový roler, prípadne alternatívne rolery. Úplne Vám však bude stačiť napríklad aj fľaša od vína, ak ste na cestách alebo v núdzi.
Rolovanie nie je žiadny výmysel, keďže je dnes už podložený hneď niekoľkými výskumami. Ideálne je vykonávať rolovanie pred fyzickým výkonom na zahriatie svalov, atakovanie nervového systému a nabudenie, čo sa prejaví lepším výkonom hlavne v začiatočnej fáze tréningu. Takisto je možné aplikovať rolovanie pred spaním na uvoľnenie svalov, či masáž stuhnutých častí tela. Zo začiatku to bude trocha masochistické, keďže rolovanie vie byť bolestivé. No po pár dňoch rolovania sa Vaše svaly stanú uvoľnenejším a vy budete z toho profitovať nielen v tréningu.

3. Alternatívne fyzické aktivity

Reč je najmä o aktivitách, ktoré priamo nesúvisia s vašim hlavným športom. Skúste sa napríklad vybrať raz za týždeň, či dva, na turistiku, do hôr, na lyže a podobne. Prípadne skúste rekreačne tímový šport, pri ktorom si oddýchnete a zabavíte zároveň. Možností je nekonečne veľa. Na inšpiráciu: turistika, plávanie, bežkovanie, lezenie na stene, korčuľovanie, frisbee, prechádzka v parku, či hranie sa s deťmi.

Radi uvítame, ak sa vyjadríte v komentároch, aké máte vy skúsenosti s regeneráciou, či ste už vyskúšali niektoré zo spomenutých techník a nástrojov, prípadne čo vám najlepšie funguje.

Ak sa vám článok páčil a bol užitočný, prosím, zdieľajte a odporučte ho svojim kamarátom a známym.