Main Content

Vďakabohu za tímy ako Monaco

streda, 22. február 2017 08:36 | Autor: Jakub Mihálik

Vďakabohu za tímy ako Monaco
Vďakabohu za tímy ako Monaco | zdroj: © TASR

Na ihrisku Manchestru City neuspelo, no AS Monako ukázalo, že do futbalu romantika ešte stále môže patriť.

Komentár Jakuba Mihálika

Óda na futbal. Tak by sa dal v krátkosti zhrnúť futbal monackých kniežat na pôde Manchestru City. Nielen preto, že sami predvádzali, najmä v prvom polčase, krásny futbal, ale aj preto, že k nemu strhli aj, inak často pomerne nudný, tím taktického mága Guardiolu. Napriek tomu, že v trhových hodnotách a v platoch oba celky delia svetelné roky, Monako sa svojho súpera nezľaklo. Hralo odvážnejšie, útočnejšie, živelnejšie. 

Nemám rád, keď sa nejaké prirovnanie užíva natoľko, až ľuďom začne liezť na nervy. Avšak, stačilo mi pár minút a výkon Monaka mi pripomenul Leicester. Ten z minulej sezóny. Priamočiary, nebojácny, efektívny. Možno nie náhodou, veď do leta 2014, keď prebral Monako súčasný tréner Leonardo Jardim, netrénoval Monako nikto iný ako Claudio Ranieri...

Samozrejme, medzi Leicesterom a Monakom je viacero rozdielov. Ten najväčší je, že Leicester tvorili poväčšine hráči, ktorých niekde inde odpísali. V Monaku to srší talentom. Nebojím sa povedať, že v tíme Kniežat sa nachádzajú štyria-piati hráči, ktorí sa zaradia medzi absolútnu svetovú elitu.

Keď Bernardo Silva kľučkoval medzi tromi-štyrmi hráčmi Citizens, pripomínal svojim štýlom pohybu Lionela Messiho. Kylian Mbappé, ktorý má mimochodom 18 rokov, nie je za nového Henryho považovaný náhodou. Mendy a Sidibe sú presne tým, čo sa očakáva od moderného krajného obrancu. Fabinho, Lemar a Bakayoko tvoria výborný stred poľa a svojou priamočiarosťou v prihrávkach môžu konkurovať najlepším zálohám na svete, hoci majú v priemere 22 rokov. 

Možno sa niekomu bude zdať, že to s chválou preháňam, veď chváli tím, ktorý prehral o dva góly. No výkonom monackých mladíkov (a miestami aj Falcaa) som bol nadšený. Presne takéto tímy európsky futbal potrebuje. Potrebuje ich Liga majstrov, v ktorej v ostatných rokoch dominujú neustále rovnaké tímy, s rovnakým herným prejavom. Potrebuje ich celý futbal, lebo presne takýto ofenzívny, gólmi naplnený, futbal, je momentálne najlepším spôsobom, ako rozhýbať jeho stojaté vody. 

Navyše, to, že Monako ukazuje, že s milionárskymi klubmi ako City, sa dá hrať otvorená partia, ak niekto vsadí na šikovnú mládež, môže pomôcť aj zníženiu šialených pretekov v preplácaní hráčskych prestupov. 

Monako tento ročník Ligy majstrov nevyhrá. Asi nakoniec ani len nepostúpi cez Citizens. Veď nakoniec umrel na romantiku a prehral. Výkon z prvého zápasu na pôde City však bol výhrou pre fanúšikov futbalu.