Main Content

Štatistika: Ktorí súperi v Lige majstrov sú historicky najpriechodnejší?

piatok, 17. február 2017 12:40 | Autor: Jakub Vaverka

Štatistika: Ktorí súperi v Lige majstrov sú historicky najpriechodnejší?
Štatistika: Ktorí súperi v Lige majstrov sú historicky najpriechodnejší? | zdroj: © TASR

Vyhrať Ligu majstrov je cieľom mnohých európskych celkov. Na ceste k cennej „ušatej“ trofeji však musí konkrétny tím vyradiť hneď niekoľko súperov. Žreb býva často neúprosný. Štatistika z dielne stávkovej kancelárie uvádza, ktorí súperi sú najpriechodnejší a naopak, ktoré celky sú papierovo najnáročnejšie.

Stávková kancelária Bwin priniesla prieskum založený na štatistikách od sezóny 1994/1995 až po súčasnosť a vytvorila štúdiu, ktorá jasne hodnotí, ktoré tímy sú vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov najviac, respektíve najmenej nebezpečné.

Play-off Ligy majstrov predchádza niekoľkomesačná skupinová fáza, no skutočná honba za trofejou sa začína až v osemfinále. Tímy zo Španielska dokázali postúpiť v 25 zo 40 účastí v osemfinále, čo predstavuje úspešnosť na úrovni 62,5 percenta. Nasledujú mužstvá z Francúzska, ktorým sa podarilo medzi TOP 8 prebojovať v 60% prípadov. Ďalšie v poradí je Anglicko s 58,1% .

Do úvahy boli brané iba mužstva z krajín, ktoré si zaknihovali minimálne desať účastí v tejto fáze. Vzhľadom na tieto atribúty sú štatisticky najpriechodnejšími súpermi v osemfinále Ligy majstrov talianske kluby. Celky z Apeninského polostrova postúpili do štvrťfinále iba v 46,9 percentách prípadov.

Medzi ôsmimi najlepšími tímami súťaže sú podľa štatistík najťažšie priechodné opäť tímy zo Španielska. Môžu za to hlavne skvelé štatistiky Realu Madrid, Barcelony či v posledných rokoch aj Atlética Madrid. Naopak, po žrebe štvrťfinále by sa mali potešiť všetky kluby, ktoré narazia na tímy z Portugalska.

V semifinálovej fáze majú najhoršiu bilanciu mužstvá z francúzskej Ligue 1. Stačí si len spomenúť, kedy naposledy malo Francúzsko svojho zástupcu vo finále Champions League a odpoveď je jednoznačná. Prekvapením je, že najťažšími prekážkami v postupe do finále bývajú talianske mužstvá. Keď sa už celok z Apeninského polostrova dostane medzi 4 najlepšie tímy súťaže, vo väčšine prípadov si zahrá minimálne finále.