Main Content

Výborný debut Šramkovej, Taliansko - Slovensko po 1. dni 1:1!

sobota, 11. február 2017 19:26 | Autor: TASR

Výborný debut Šramkovej, Taliansko - Slovensko po 1. dni 1:1!
Výborný debut Šramkovej, Taliansko - Slovensko po 1. dni 1:1! | zdroj: © TASR

Forli 11. februára (TASR) - Slovenské tenistky hrajú po úvodnom dni zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie s domácim Talianskom nerozhodne 1:1.

O vyrovnávajúci bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke vo Forli postarala fedcupová debutantka Rebecca Šramková, ktorá po výbornom výkone zdolala taliansku jednotku Saru Erraniovú 2:6, 6:3, 6:4. V úvodnom singli zvíťazila Francesca Schiavoneová nad Annou Karolínou Schmiedlovou hladko 6:3, 6:1. Slovenská Tenistka roka 2015 nahradila pôvodne nominovanú Janu Čepelovú, ktorá nemohla nastúpiť na dvorec pre žalúdočné problémy spojené s horúčkou.

Šramkovej nevyšiel úvod zápasu s Erraniovou, keď dvakrát stratila podanie a Talianka išla do vedenia 3:0. Talentovaná Slovenka sa snažila hrať agresívne, no robila priveľa nevynôtených chýb, veľké problémy jej robili liftované údery skúsenej súperky. V ďalších minútach síce Šramková dvakrát Erraniovú brejkla, no následne vždy zaváhala pri svojom podaní a tak prvý set získala vo svoj prospech finalistka Roland Garros z roku 2012.

Na začiatku druhého dejstva sa Šramková uvoľnila, začala predvádzať odvážny tenis s množstvom víťazných úderov a po rýchlom brejku odskočila na 3:0. Erraniová síce vyrovnala na 3:3, no Slovenka potom získala tri gemy v rade. Druhý set zakončila vo veľkom štýle - dvomi víťaznými bekhendovými longlajnami. Na začiatku tretieho dejstva sa Erraniová po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0, Šramková však bleskovo vyrovnala na 2:2. V dramatickom Tldenovom geme nevyužila štyri brejkbaly, za stavu 4:4 však zobrala Erraniovej podanie a zápas proti bývalej svetovej päťke dotiahla do úspešného konca.

Šramková mala po zisku cenného skalpu obrovskú radosť. "Zdolať pri fedcupovom debute Erraniovú na talianskej pôde je skvelý pocit. Chcem sa poďakovať nášmu kapitánovi Matejovi Liptákovi za dôveru. V prvom sete so hrala nervózne, od začiatku druhého dejstva to bol však z mojej strany maximálne koncentrovaný výkon. Povedala som kapitánovi, že vyhrám, cítila so to v kostiach," povedala v prvom interview priamo na kurte.

Taliankam chýba vo Forli ich líderka Roberta Vinciová. Slovenky pricestovali bez svetovej päťky Dominiky Cibulkovej, ktorá sa v tomto roku sústredí na individuálny turnajový program i zranenej Kristíny Kučovej. Ide o druhý vzájomný zápas oboch krajín v histórii prestížnej tímovej súťaže. V roku 2002 zvíťazilo slovenské družstvo v semifinále finálového turnaja v španielskom Maspalomase 3:1 a spanilú jazdu napokon zakončilo ziskom cennej trofeje. Dva body vtedy vybojovala Janette Husárová - terajšia fedcupová trénerka, treti pridala Daniela Hantuchová.

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

Taliansko - SLOVENSKO 1:1 po prvom dni

Francesca Schiavoneová - Anna Karolína Schmiedlová 6:3, 6:1

Sara Erraniová - Rebecca Šramková 6:2, 3:6, 4:6