Main Content

REBRÍČEK: TOP3 najlepšie stopérske dvojice

štvrtok, 9. jún 2011 15:51 | Autor: Jakub Vaverka

REBRÍČEK: TOP3 najlepšie stopérske dvojice
REBRÍČEK: TOP3 najlepšie stopérske dvojice | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Futbalový laik by pri výbere najdôležitejšieho hráčskeho postu vybral pravdepodobne hrotového útočníka, alebo brankára. My máme však na túto záležitosť trochu triezvejší názor. Bez kvalitnej stopérskej dvojice sa v súčasnosti nezaobíde ani jeden veľký klub vrátane „ticy-taca” Barcelony. Práve od týchto mužov závisia do obrovskej miery výkony brankárov. Futbalová bránka je široká a bez stopérov to jednoducho v tomto športe v žiadnom prípade nemôže fungovať. Predstavujeme vám náš rebríček zrejme najmenej docenených mužov vo futbale - stopérov.

1. Nemanja Vidič & Rio Ferdninand

Prvé miesto v našom rebríčku patrí stopérskej dvojičke z Old Traffordu, na ktorú nedá Sir Alex dopustiť. Súčasného kapitána srbskej reprezentácie 29-ročného Nemanju Vidiča si kormidelník „Red Devils” všimol v ruskej lige v mužstve Spartaka Moskva. Po tom ako sa po zhliadnutí hŕstky zápasov presvedčil o jeho nesporných kvalitách sa stal Vidič nákupnou prioritou United počas zimného prestupového obdobia v sezóne 2005/2006. Za čiastku 7 miliónov libier prestúpil 5. januára 2006 do Fergusonovho mužstva  a netrvalo vôbec dlho, kým z neho vyrástla neoddeliteľná súčasť základnej zostavy.



Jeden z najlepších anglických stopérov histórie Rio Ferdinand tiež nie je odchovancom Manchestru United. Do tohto veľkoklubu prišiel pred sezónou 2002/2003 z Leedsu United. 33-ročný odchovanec mládežníckeho tímu West Hamu United prestúpil na Old Trafford za čiastku 20 miliónov libier, no celková suma sa po vyplatení rôznych bonusov zvýšila až na finálnych 33 miliónov.

Ferdinand a Vidič tvoria neoddeliteľnú a dokonale zosynchronizovanú stopérsku dvojicu.  Mnohí futbaloví odborníci ich označujú právom za najlepších na svete, keďže prelomiť ich „vzdušný” priestor nakopávanými loptami je takmer nemožné.

V súčasnej dobe sú po boku Rooneyho jedinými hráčmi, ktorí ak sú zdraví, majú isté a ničím neohrozené miesto v základnej zostave United. O ich dôležitosti pre klub sme sa mohli presvedčiť aj počas tejto sezóny a to v období, kedy boli obaja zranení. Na stopérskom poste vtedy nastupoval Brown s mladučkým Smallingom a Manchester mal len namále, aby nevypadol už v osemfinále Ligy majstrov s Marseille a to práve pre obranné zmätky v okolí šestnástky pred Edwinom Van der Saarom. 

Na záver zaujímavá video dokumentácia toho ako si Ferdinand s Vidičom poradili s hráčmi Chelsea ...



2. Carles Puyol & Gerard Pique

Aký by to bol rebríček bez zástupcu z Barcelony? Druhé miesto v TOP 3 si určite zaslúži duo Španielov, ktorí v drese „Forca Barca“ odovzdávajú na ihrisku vždy maximum. Zaujímavosťou je, že barcelonský rodák Gerard Pique prišiel do mužstva Pepa Guardiolu práve z  Manchestru United, kde sa nedokázal presadiť v konkurencií stopérov Vidiča a Ferdinanda.

Po návrate do rodného klubu na Nou Camp však netrvalo dlho, kým sa 192cm vysoký stredný obranca pretisol až do základnej zostavy. Tento 24-ročný stopér má platnú zmluvu až do konca sezóny 2014/2015 a zdá sa, že si svoje pôsobenie v štruktúrach FC Barcelona dokonale užíva.



„Gerardova” stopérska dvojička, 33-ročný Carles Puyol, pôsobí na zelenom trávniku ako nezlomný gladiátor. Toto prirovnanie je viac než výstižne, pretože neraz dohráva zápas s okopanými nohami, tržnými ranami, či dokonca rozbitou hlavou. 

Katalánska obranná dvojica potvrdila svoju kvalitu aj v uplynulej edícii Ligy Majstrov, keď tvorila dôležitý základný kameň Barcelonskej spanilej jazdy. Pravdou však je, že Puyol sa musel počas sezóny zotavovať z viacerých zranení a preto jeho odohraný čas na trávniku nebol taký veľký, ako to býva v prípade tohto tvrdého Španiela zvykom.

Mimo to, že Pique a Puyol tvoria jednu z najlepších stopérskych dvojíc na svete bez veľkého váhania ich môžeme zároveň označiť za vôbec najlepšiu dvojicu stredných obrancov na reprezentačnej úrovni. Úradujúci Majstri sveta Španieli by o tom vedeli rozprávať.



3. Alex & John Terry

Prvé dve pozície boli prakticky jasné, no na tretiu priečku už bol zoznam kandidátov oveľa širší. Po zvážení viacerých argumentov sme udelili “bronzovú placku“  londýnskym stopérom zo Samford Birdge, ktorí majú za sebou síce pomerne nevydarenú klubovú sezónu, no z hľadiska výkonov v strede obrany „The Blues“ pred brankárom Petrom Čechom si zaslúžia absolutórium. Avšak...

Chelsea si do veľkej miery pokazila sezónu práve kvôli Alexovi a Terrymu. Nie preto, že by hrali zle, ale z iného prostého dôvodu – obom sa nevyhlo nepríjemné zranenie. Kým boli zdraví tvorili pevné jadro obrany, ktoré bolo doslova neprechodné. Veríme, že vám nemusíme pripomínať skvelý štart Chelsea do sezóny, ktorý bol podčiarknutý nielen vysokými výhrami, ale aj mimoriadne nízkym počtom inkasovaných gólov.  Na prelome rokov sa však zranil Alex a rôzne problémy sa nevyhli ani anglickému reprezentantovi Terrymu. Všetko sa to zohralo práve v období  (respektíve tesne pred nim), kedy prišla veľká herná kríza Chelsea, ktorá sa v podstate tiahla až do konca sezóny.

Od dvojice Alex – Terry očakávame v budúcej sezóne opäť stabilné výkony. V prípade,  že budú zdraví výkony Chelsea pôjdu určite hore, hoci oni sami góly za Torresa strieľať určite nebudú. Ako sme spomínali už v úvode tohto článku, stopéri sú často najmenej docenení hráči. Nezabúdajme však, že bez kvalitných stredných obrancov sa veľké zápasy nevyhrávajú. Podobne ako by Slováci nevyhrali v Rusku v kvalifikácií, či s Talianskom na MS bez ďalšieho stopéra svetovej úrovne Martina Škrtela.
 

Odporúčané články