Main Content

Z Nitry do Wolverhamptonu. Kapitán slovenskej 18-ky bojuje o miesto v A-tíme (ROZHOVOR)

utorok, 31. január 2017 14:13 | Autor: Silvia Petrašková

Z Nitry do Wolverhamptonu. Kapitán slovenskej 18-ky bojuje o miesto v A-tíme (ROZHOVOR)
Z Nitry do Wolverhamptonu. Kapitán slovenskej 18-ky bojuje o miesto v A-tíme (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

Niet pochýb o tom, že futbalová Nitra je u nás považovaná za jednu z najkvalitnejších liahní na veľké futbalové talenty. Jedným z nich je aj 19-ročný Christián Herc z Levíc, ktorý si to po vzore Miňa Stocha namieril priamo na Britské ostrovy, kde ho pre svoje služby uchmatol druholigový Wolverhampton Wanderers FC. O svojom aktuálnom pôsobení v tomto klube mám porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Christián, začiatky tvojej futbalovej kariéry boli skutočne zaujímavé. Nechýbalo veľa a futbalové kopačky si vraj mohol vymeniť za korčule. Tvoj otec chcel mať z teba skôr druhého Mira Šatana. Čo nakoniec rozhodlo?

Áno, je to pravda, no otec nakoniec zmenil názor. Po každom hokejovom tréningu som mu stále vravel, že si chcem ísť zahrať futbal na ihrisko, keďže hokejový a futbalový štadión sú v Leviciach hneď vedľa seba. Asi po dvoch týždňoch sa moji rodičia nakoniec rozhodili, že si definitívne zvolím práve futbal.

Ako si už spomínal, prvé futbalové skúsenosti si okúsil v rodných Leviciach. Aby si v klube mohol začať vôbec hrať, tvoji rodičia vraj museli uprosiť trénera, aby ti umožnil hrať s chlapcami staršími často aj o tri roky...

Keď som začínal mal som 5 rokov. Je to pravda, nechceli mi dovoliť s nimi hrať. Báli sa, že sa zraním. Moji rodiča to nakoniec vybavili a mohol som s nimi aspoň trénovať.

Nasledoval prestup do FC Nitra, kde si si prešiel od dorasteneckej prípravky až po kategóriu starších žiakov. Ako si na pôsobenie v tomto klube spomínaš?

Na toto obdobie bude vždy spomínať len v tom najlepšom. Boli sme skvelý kolektív a vyhrali sme skutočne všetko čo sa len dalo.

FC Nitra je považovaná za jednu z najkvalitnejších slovenských liahní talentovaných futbalistov. Príkladom toho je aj príbeh slovenského futbalového reprezentanta Miroslava Stocha, ktorý si to z tohto klubu rovnako ako ty namieril priamo na Ostrovy. Sú podmienky v tomto slovenskom klube skutočne na tak špičkovej úrovni?

Myslím si, že pre hráča, ktorý tu chce naplno rozvíjať svoje schopnosti, sú tu podmienky veľmi dobré. Tento klub disponuje dobrými trénermi, ktorí vám pomôžu ešte viac rozvíjať váš talent.

Bol to práve anglický Wolverhampton Wanderers FC, ktorý o teba prejavil záujem. Ako si na začiatky v tomto klube a život v novej krajine spomínaš dnes?

Moje začiatky boli skutočne veľmi zle. (smiech) Keď som prišiel do Anglicka, vôbec som nevedel jazyk. Doslova som bol celý deň ticho, až večer som sa mohol konečne normálne porozprávať s rodičmi. Teraz je to už celkom iné. Na druhej strane, moje futbalové začiatky boli dobré, len som si musel zvyknúť na rýchlejšie tempo a tvrdšiu hru.

Už v prvom roku pôsobenia si si získal stabilné miesto vo výbere do 18 rokov...

Áno, bolo to skvelé, že som sa hneď počas prvého roku pôsobenia na Ostrovoch dostal do základnej zostavy U18 v ktorej sa mi darilo. Takto pred rokom vo februári ma presunuli do kategórie U23, kde hrávam až doteraz. Túto predsezónnu prípravu som už absolvoval s A-tímom, čo mi dalo skutočne veľmi veľa. Síce sa tam prestriedali dvaja, či traja tréneri, no dúfam, že do konca sezóny za nich nastúpim na svoj prvý zápas.

Čo všetko bolo súčasťou tejto predsezónnej prípravy?

Mali sme dvojfázové tréningy, kde sme skôr len behali, až neskôr sme začali hrať prípravné zápasy.  Potom nasledoval odlet do Holandska, kde sme tiež odohrali zopár prípravných zápasov.

Ktorí hráči A-tímu sa ti páčia najviac?

Najviac sa mi páčia hráči, ktorí hrajú na tej istej pozícii ako ja.  Mnohí z nich mi pomohli, poriadili ako a čo mám na svojej hre ešte zlepšiť.

Veľmi pozorne zrejme sleduješ i dianie v tabuľke Championship. Ako vnímaš situáciu anglických „vlkov“ v tejto sezóne a ich aktuálne nelichotivé postavenie v ligovej tabuľke?

Áno, situáciu v klube sledujem a tiež sa chodievam pozerať na ich domáce zápasy. Je to pravda, že v ligovej tabuľke sú na tom momentálne veľmi zle, hádam sa to časom zlepší.

Na život v klube si si už teda zvykol. A čo život v samotnom meste, ako mimo futbalového ihriska tráviš svoj voľný čas?

Áno, už som si tu zvykol. V meste nie je veľmi čo obdivovať. Ak už ideme von, skôr chodievame do Birminghamu, čo je kúsok odtiaľto.

V minulom roku si ťa tréner Milan Malatinský povolal do slovenskej reprezentácie do 18 rokov. Momentálne v nej na ruke nosíš i kapitánsku pásku.  Aká situácia momentálne v „repre“ panuje?

V reprezentácii je teraz skvelá nálada. Postúpili sme do Elite Round z prvého miesta s deviatimi bodmi, takže teraz sa budeme pripravovať na tento turnaj. Je mi však ľúto, že vynechám prvý zápas, no dúfam, že chalani ho zvládnu.

Na futbalovom ihrisku si už vystriedal niekoľko pozícii. V klube pod Zoborom si nastupoval na pozícii ofenzívneho stredopoliara, podhrotový post ti patrí v anglickom klube a v reprezentácii je to zas miesto defenzívneho stredopoliara. Ktorá pozícia na ihrisku ti teda vyhovuje najviac?

Asi skôr ten podhrotový post. No veľmi na tom ani nezáleží, hocikde v strede zálohy mi to vyhovuje.

Netajíš sa tým, že tvojimi vysnívanými klubmi sú Manchester United a FC Barcelona.  Inklinuješ teda skôr k anglickému, či španielskemu štýlu futbalu?

Anglický futbal sa mi veľmi páči. Tu ľudia s futbalom doslova žijú a to hrá Wolverhampton „len“ v Championship. Na druhej strane, španielska liga je viac technickejšia, takže z tohto pohľadu sa mi viac páči práve táto liga.

Christián, kde teda vidíš svoju futbalovú budúcnosť?

Na túto otázku momentálne nedokážem odpovedať. Uvidíme čo bude.