Main Content

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších trénerov súčasnosti

utorok, 7. jún 2011 19:02 | Autor: Jakub Vaverka

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších trénerov súčasnosti
REBRÍČEK: TOP 5 najlepších trénerov súčasnosti | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Vytvoriť poradie najlepších futbalových trénerov planéty nie je vôbec jednoduché. Napriek tomu sme sa o to v našej redakcií pokúsili a preto budeme veľmi radi, keď sa k nášmu rebríčku vyjadrite v diskusií pod článkom. Očakávame predovšetkým rôznorodé reakcie na výber prvých dvoch miest.

5. Vicente Del Bosque

Vincente Del Bosque je jediný tréner v našom zozname, ktorý nie je kormidelníkom žiadneho klubu. Tento španielsky odborník je totiž “hlavou” úradujúcich Majstrov sveta Španielov, ktorých hra nápadne pripomína štýl FC Barcelona. Niet sa čomu diviť, keďže až osem hráčov zo španielskeho reprezentačného kádra počas sezóny pôsobí v štruktúrach tohto katalanského klubu.

Del Bosqueovi neprajníci tvrdia, že kto ma na výber hráčov ako Xavi, Iniesta, Casillas, či David Villa má o prácu postarané. Mimo to je jadro základnej jedenástky zohrané z Barcelony. Opak je však pravdou. Zvládnuť neraz náladové hviezdy býva častokrát veľmi komplikované. Nesmieme zabúdať ani na to, že medzi hráčmi Barcelony a Realu Madrid panuje počas sezóny obrovská rivalita a tak je mimoriadne ťažké vytvoriť v reprezentácií takú atmosféru, aby sa krivdy a intrigy z klubov nepreniesli do národného tímu.  Del Bosque túto úlohu zvládol bravúrne a nakoniec sa radoval zo svetového primátu. Päť súbojov El-Classico v sezóne po triumfe na MS náladu v reprezentácií tiež nenaštribilo. Španieli si v kvalifikácií na Euro 2012 vedú tradične dobre.

4. Arsene Wenger

Francúzsky lodivod, ktorého meno nesie názov známeho jedu, rozhodne nepôsobí na lavičke “Gunners” ako nejaká otrava. Práve naopak. Wenger už dlhé roky dokáže prakticky z minima vyťažiť maximum a celosvetovo známa je aj jeho prvotriedna práca s mládežou.  Zatiaľ asi najlepším kúskom vo Wengerovom portfóliu je dotiahnutie Cesca Fabregasa, ktorý prišiel na Emirates Stadium ako útly mladík a dnes, keď sa jeho zmluva chýli ku koncu, má trhovú hodnotu minimálne 50 miliónov eur.  Vedenie Arsenalu sa Wengerovi určite poďakuje za zisk, ktorý utržia pravdepodobne už čoskoro predajom tohto Španiela. Mimo to nechceme ani polemizovať nad tým koľko peňazí zarobil najslávnejší londýnsky klub vďaka predaju dresov kapitána Arsenalu.

Jediným a dosť výrazným mínusom Arsena Wengera je nesporný fakt, že Arsenal pod jeho vedením už dlhšiu dobu nezískal žiadnu významnú trofej. Hoci je pravidlom výborny vstup "Gunners" do sezón v ich závere tradične strácajú dych a boj o čelo peletónu prenechajú Chelsea s Manchestrom United. Napriek tomu je prínos francúzskeho kormidelníka pre Arsenal obrovský a naše štvrté miesto si určite zaslúži. 

3. Alex Ferguson

V našom trénerskom rebríčku nemôžeme zabudnúť ani na najúspešnejšieho trénera v dejinách Manchestru United. Sirovi Alexovi sa podarilo urobiť z tímu, ktorý pred jeho príchodom dlhú dobu nič nezískal, celosvetového giganta schopného vyhrať s kýmkoľvek a kedykoľvek.

Ferguson počas bohatej trénerskej kariéry dokázal zvládnuť aj veľké individuality ako David Beckham, či Cristiano Ronaldo, ktorí mali z „Fergieho„ podľa vlastných slov obrovský rešpekt. Pred celým Old Traffordom teraz stojí ťažká úloha v podobe generačnej výmeny, ktorá začala ukončením kariéry Garyho Nevilla, Edwina van der Sara a Paula Scholesa.  Samotný Alex Ferguson je však natoľko skúsený, že presne vie, čo urobiť, aby boli jeho chlapci opäť úspešní.

Sir Alex Ferguson je 10-násobným trénerom roka v anglickej Premier League. Podľa magazínu World Soccer bol v sezónach 1993, 1999, 2007 a 2008 najlepším trénerom planéty. Rovnaké ocenenie získal v rokoch 1999, 2007, 2008 aj od UEFY a Onze d’Or. Ako tréner Manchestru United sa doteraz tešil zo zisku 12 ligových titulov, 5-tich FA Cupov, 4 ligových pohárov a dvoch triumfov v Lige majstrov (1999, 2008).

2. Pep Guardiola

Dá sa povedať, že populárny Katalánec Pep Guardiloa je úplným opakom kontroverzného soka Josého Mourinha. Svoju prácu robí viac menej nenápadne a hovoria zaňho hlavne výsledky. Po príchode na lavičku Barcy z nej urobil dobre naolejovaný stroj, ktorý sa stal za dva roky najlepší m tímom na svete. Nechýba mu šťastná ruka pri zapracovávaní mladíkov do prvého tímu. Napríklad takého Pedra pred dvoma rokmi nepoznal až na zarytých fanúšikov Barcelony takmer nikto. Guardiola v ňom videl obrovský potenciál, nuž a  Pedro sa mu za to odvďačil tým, že v súčasnosti tvorí spoločne s Messim a Villom najnebezpečnejšiu útočnú trojku na planéte.

Neuveriteľným paradoxom tohto všetkého je, že tento ultra úspešný tréner pôsobí stále navonok smutne a zdroje blízke jeho súkromiu začínajú avizovať, že jeho dni v Barcelone sa schyľujú ku koncu.

Rovnako ako Mourinhovi ani Guardilovi nechýbajú vo vitrínke viaceré individuálne trofeje. Za to, že doviedol Barcelonu za tri roky pôsobenia na lavičke tohto katalánskeho veľkoklubu k trom titulom v španielskej Primere Division a k dvom triumfom v Lige majstrov si vyslúžil viacero prestížnych ocenení. Vymenujeme len tie najprestížnejšie: Najlepší tréner podľa UEFA (2009), Najlepší tréner roka (World Soccer Magazine, 2009), Najlepší tréner v Európe (Onze d’Or, 2009).

Fanúšikovia Barcelony budú určite nesúhlasiť so zaradením Guardiolu až na druhú pozíciu. V prospech Mourinha ale hovorí fakt, že dokázal získať viacero ocenení a predovšetkým doviedol svoje tímy k dvom triumfom v Lige majstrov, hoci disponovali výrazne nižšou hernou kvalitou. V trénerských kruhoch mimoriadne mladý Guardiola už čoskoro môže stáť na trénerskom piedestále. V jeho mladom veku už teraz dosiahol to, o čom drvivá väčšina jeho starších kolegov z brandže len márne sníva. 
 
1. José Mourinho

Na prvé  miesto sme nikoho iného ako prefíkaného portugalského vlka dať nemohli. Mourinho je v súčasnosti prototypom úspešného trénera, ktorý zdá sa presne vie, čo robí. Aktuálne kormidelník  Realu Madrid je často obviňovaný z toho, že jeho mužstvá hrajú ustráchaný futbal, ktorý  vôbec nie je lahodiaci oku diváka. S tým by sa dalo súhlasiť, no vizitkou trénera sú hlavne výsledky a tie hovoria samé za seba. Dve víťazstvá v Lige majstrov s dvoma podceňovanými mužstvami (FC Porto, Inter Miláno) mu už nikto nevezme. Okrem toho dokázal tento Portugalčan za svoju stále pomerne krátku trénerskú kariéru  vybojovať mimo iné aj dva tituly v portugalskej lige (Porto), dva tituly v anglickej Premier League (Chelsea), pohár UEFA (Porto), dva tituly v Serii A (Inter Miláno) a víťazstvo v španielskom Copa del Rey (Real Madrid). Nesmieme zabúdať ani na množstvo individuálnych ocenení. Medzi tie najznámejšie a najcennejšie patria ocenenia ako Najlepší tréner podľa UEFA (2x), Muž roka (La Gazetta dello Sport),  najlepší tréner Premier League (2x), či najlepší tréner Serie A (2x).

José Mourinho je kontroverzná postava, ktorá dokáže rozdúchať prameň nenávisti aj v zdanlivo pokojnej situácii. Jeho posledné sťažnosti boli ako inak na rozhodcov a aj keď budúca sezóna ešte nezačala, tak si môžeme byť istý tým, že Special One bude rovnaký ako vždy – kontroverzný, milovaný, nenávidený.

Odporúčané články