Main Content

16-ročný Slovák absolvoval skúšku v Manchestri City: Bolo to ako sen! (ROZHOVOR)

štvrtok, 29. december 2016 14:41 | Autor: Silvia Petrašková

16-ročný Slovák absolvoval skúšku v Manchestri City: Bolo to ako sen! (ROZHOVOR)
16-ročný Slovák absolvoval skúšku v Manchestri City: Bolo to ako sen! (ROZHOVOR) | zdroj: archív Martin Murcko, Instagram

Vo futbalovej akadémii anglického klubu Manchester City absolvoval týždennú skúšku ďalší talentovaný slovenský futbalista, 16-ročný odchovanec bardejovského futbalu Martin Murcko, ktorý nám o svojich skúsenostiach z Anglicka porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Mať možnosť absolvovať skúšku vo futbalovej akadémii anglického Manchesteru City je určite obrovskou skúsenosťou pre každého mladého futbalistu. Martin prezraď nám, akým spôsobom sa vlastne zrodila táto zaujímavá ponuka?

Bol som nominovaný do reprezentácie Slovenska U17 v septembri 2016 na turnaj kvalifikácie o postup na ME Elite Round v Severnom Írsku. Tam sa mi celkom darilo. V prvom zápase so San Marínom som dal jeden gól. V druhom s domácim Severným Írskom sa mi podarilo dať dokonca hattrick a v nadstavenom čase som rozhodol o postupe do druhej fázy kvalifikácie. Vtedy tam bolo veľa skautov z rôznych známych zahraničných futbalových klubov, tam si ma pravdepodobne všimol skaut z Manchesteru City. Boli sa na mňa pozrieť ešte v samotnom Bardejove na majstrovskom zápase U19 a na dvoch zápasoch reprezentácie U17 v Maďarsku. Následne mi prišiel krásny predvianočný darček v podobne oficiálnej pozvánky z Manchestru City. Keď mi to v Partizane Bardejov oznámili, myslel som si, že je to sen, no ten sa nakoniec stal skutočnosťou. Do Manchestru ma pozvali na týždeň, spolu s podrobným programom, letenkami a lístkami na zápas Ligy majstrov proti Celticu Glasgow.

V akadémii si mal možnosť vyskúšať si päť tréningových jednotiek a jeden zápas s hráčmi svojej kategórie. Ako hodnotíš úroveň týchto tréningov a spomínaného futbalového zápasu?

Tréningy sú na celkom inej úrovni a počas nich sú tam prítomní štyria tréneri. Hlavný, asistent, tréner brankárov a kondičný tréner. Tréning sa začína rozcvičkou, na tej síce nie je tréner, no každý hráč ju berie veľmi poctivo a cvičí naplno. Nikto sa tam neulieva, lebo vie, že len ak bude na sebe tvrdo pracovať, môže niečo v živote dosiahnuť. Na tréningu je to podobné, každý futbalista tam ide na sto percent. V spomínanom zápase proti Blackburnu Rovers som nastúpil do druhého polčasu. Keď som si v zápase pýtal loptu, hneď som ju dostal presne na nohu. Zápas sa hral v plnom tempe, dopredu i dozadu, typický anglický futbal.



zobraziť celú fotogalériu
(18 fotiek)

Počas tvojho pôsobenia v akadémii tam dokonca trénovali i hráči prvého tímu, vrátane trénera Guardiolu...

Cestou na tréning k svojmu ihrisku sme prechádzali okolo hráčov „áčka“, ktorí tam trénovali. Bolo pre mňa veľkou cťou vidieť hráčov ako Sergio Agüero, Kevin De Bruyne, David Silva, či trénera Guardiolu na vlastné oči v tak tesnej blízkosti.

Veľkým zážitkom bolo pre teba určite i osobné sledovanie zápasu Ligy šampiónov na domácom štadióne Etihad Stadium proti Celticu Glasgow...

Bol to pre mňa neuveriteľný zážitok vidieť zápas Ligy majstrov na krásnom Etihad Stadium, kde bolo okolo 50-tisíc divákov. Už odmalička to bol môj veľký sen, ktorý sa mi splnil. Ten štadión sa nachádza v blízkosti akadémie, je s ňou spojený premostením. Mojim veľkým snom je raz si zahrať na takomto štadióne pred takouto kulisou divákov.



zobraziť celú fotogalériu
(18 fotiek)

Si odchovancom bardejovského futbalu, ako hodnotíš svoje doterajšie pôsobenie v mestskom klube Partizan Bardejov?

Moje prvé dotyky s loptou boli na miestnom a zároveň farskom ihrisku v Kurime (pozn. red. okr. Bardejov) a postupne si ma všimli tréneri z Bardejova. Svoje pôsobenie v Partizane som začínal vo svojich deviatich rokoch ako brankár. Mal som skutočne šťastie na dobrých trénerov. Nebude všetkých menovať, no asi najviac mi pomohli Marián Kurty a terajší tréner U19 Jozef Daňko a Ľubomír Čekan.

Okrem Bardejova si pôsobil i v 1.FC Tatrane Prešov...

V Prešove som pôsobil jeden a pol sezóny. Tu som futbalovo rástol pod vedením trénera Mareka Petruša a Ľubomíra Reitera. Obidvom trénerom i celému tímu by som sa touto cestou chcel veľmi pekne poďakovať.

Zaujímavý futbalový príbeh si píšeš i na reprezentačnej úrovni v kategórii U17. Aké najväčšie úspechy už máš za sebou?

Súčasťou reprezentácie som už od svojich 14 rokov. Vystriedal som už kategórie U15, U16, U17. Je to pre mňa veľká česť obliekať slovenský dres a byť súčasťou reprezentácie a tak skvelého kolektívu, vrátane realizačného tímu na čele s trénerom Ladislavom Hudecom, ktorému patrí veľké poďakovanie za prejavenú dôveru. Tiež by som sa chcel veľmi pekne poďakovať všetkým spoluhráčom z reprezentácie, lebo bez nich by som nedokázal streliť hattrick proti Severnému Írsku a byť najlepším strelcom turnaja. Spoločne by sme chceli tiež uspieť v druhej fáze kvalifikácie a dostať sa na ME do Chorvátska.

Cenné futbalové skúsenosti, ktoré si v akadémii Manchesteru City nazbieral sa teraz zrejme budeš snažiť vo svojej ďalšej futbalovej kariére dokonale zúročiť. Martin prezraď nám na záver, kde vidíš svoju futbalovú budúcnosť?

Môj týždenný pobyt v Manchestri City mi dal veľmi veľa. Mal som možnosť zažiť a na vlastné oči vidieť ako sa hrá futbal v Anglicku. Páči sa mi ich štýl hry, musím však na sebe ešte veľmi tvrdo pracovať. Ak by som však mal možnosť, veľmi rád by som pôsobil práve v nejakom anglickom futbalovom klube.