Main Content

Analýza zápasov Roland Garros (XIV.): Finále žien a finále mužskej štvorhry

sobota, 4. jún 2011 02:05 | Autor: M M

Analýza zápasov Roland Garros (XIV.): Finále žien a finále mužskej štvorhry
Analýza zápasov Roland Garros (XIV.): Finále žien a finále mužskej štvorhry | zdroj: MM pre Šport7, foto SITA

V sobotu 4. júna nás čakajú dva vrcholy turnaja. Mužská štvorhra a ženské finále budú lahôdkou pre oko tenisového diváka. Sport7.sk vám prináša analýzy oboch stretnutí.

Francesca Schiavoneová (5-ITA) – Na Liová (6-CHN)
Štart: sobota, 4. júna o 15:00

Na svoje druhé veľké grandslamové finále kariéry nastúpi Talianka Francesca Schiavoneová. Jej súperkou bude Na Liová, ktorá sa bude pokúšať o prvý grandslamový titul pre Čínu.

Slávny grécky filozof Heraklietos raz povedal: „Dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky.“ Francesca Schiavoneová to však porušila a dnešný zápas bude pre ňu druhým finále v rade na parížskych dvorcoch. Minulý rok tu 30-ročná rodáčka z Milána po senzačnej výhre nad Samanthou Stosurou 2:0 (6:4, 7:6 (2) oslavovala životný úspech. Treba však povedať, že aj jej dnešná čínska súperka vstupuje do tej istej rieky. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie (Australian Open) totiž koncom januára hrala tiež finále. Vtedy nestačila na Kim Clijstersovú, hoci hrala v skvelej forme.

Pre obe dnešné aktérky nebola cesta do finále jasne vydláždená. Schiavoneová prehrala prvý štvrťfinálový set s Anastasijou Pavľučenkovou 1:6. V ďalšom priebehu zápasu ukázala zlepšený herný prejav a skóre duelu zvrátila vo svoj prospech. Ďalšie dva sety si pripísala na svoje konto zhodným pomerom 7:5. Ak sme pri tmavších stránkach, tak Na Liová ich prežila vo štvrtom kole. Prvú sadu prehrala s Petrou Kvitovou 2:6. Tiež duel otočila, vo zvyšných dvoch povolila uhrať súperke štyri hry a radovala sa z postupu. Môžeme však spomenúť ešte aj prvé kolo, kde po prvom sete proti Barbore Záhlavovovej-Strýcovej, ktorý vyhrala 6:3 v tom druhom premárnila stav 5:2 pri vlastnom podaní a Češke sa podarilo set získať v tajbrejku ku šiestim. V treťom dejstve už ťahala za kratší koniec, prehrala ho 3:6.

Púť šiestej nasadenej Na Liovej sa začala v spomínanom zápase proti Záhlavovej-Strýcovej. Jej ďalšou súperkou bola kvalifikantna Solerová Espinosová zo Španielska. 172 cm vysoká Číňanka triumfovala 7:5 a 6:4.V treťom kole si poradila s Cîrsteaovou 6:2, 6:2. Vo štvrtom narazila na už spomínanú Petru Kvitovú. Štvrťfinálový duel trošku prekvapujúco vyhrala nad vysoko favorizovanou Viktorijou Azarenkovou 7:5 a 6:2. A aj na semifinálový duel nastupovala v roli outsiderky. Vo výborne hrajúcej forme Maria Šarapovováá si brúsila zuby na finále. No márne, Na Liová vyhrala 6:4, 7:5.

Talianka Schiavoneová otvorila turnaj víťazstvom nad Melanie Oudinovou 6:0 a 6:2. V druhom kole podobne hravo zdolala Vesnu Dolontsovú 6:2, 6:1. V treťom kole jej Číňanka Shuai Pengová vzdala za stavu 6:2, 1:2 pre chorobu. Vo štvrtom kole prešla cez Jelenu Jankovićovú v troch setoch – 6:3, 2:6, 6:4. Štvrťfinálový súboj hrala proti spomínanej Pavľučenkovej,  v semifinále zdolala výbornú domácu Marion Bartoliovú 6:3, 6:3.

Málo očakávané zloženie finálovej dvojice začne na dvorci Philippa Chatriera o 15:00. Bookmakeri mierne favorizujú Na Liovú, Sport7.sk však verí Talianke.

Vo vzájomných zápasoch nevedie nikto, obe hráčky sa tešili po dvakrát. Na antukovom podklade sa stretli len raz, práve na French Open 2010, kde celý turnaj vyhrala Francesca Schiavoenová. V  zápase tretieho kola sa radovala z dvojsetovej výhry pomerom 6:4 a 6:2.

Náš tip: Francesca Schiavoneová obháji titul a v dnešnom zápase zvíťazí (2,00)

  Dôvera: 75 % 


Max Mirnyi / Daniel Nestor (2-BLR / CAN) - Juan Sebastián Cabal / Eduardo Schwank (COL / ARG)
Štart: sobota, 4. júna, nie skôr 16:30

Možno jedna z najsenzačnejších deblových dvojíc Cabal / Schwank, aká kedy hrala finále French Open vyzve vo finále skúsených harcovníkov Mirnyi / Nestor.

Zdá sa priam ťažko uveriteľné, že doteraz prakticky neznámy deblista Juan Sebastián Cabal hrá na svojom prvom Grand Slame kariéry a už je vo finále. Cabal doteraz ani nikdy nehral kvalifikáciu dvojhry Grand Slamu, prvýkrát až teraz na French Open. Jeho singlovým maximom sú tri víťazstvá na turnaji ITF Futures Series.

S partnerom Eduardom Schwankom hrajú vôbec prvýkrát. Schwankovo maximum v debli je dnešné finále. Hral už však aj v semifinále Wimbledonu a US Open v roku 2010. Na trávnatých dvorcoch hral s Juanom Ignaciom Chelom, na US Open s Horaciom Zeballosom. Omnoho skúsenejšia dvojica bude stáť na druhej strane kurtu. Max Mirnyi je štvornásobný držiteľ grandslamových double titulov. Ten posledný sa mu podarilo vyhrať na French Open 2006. A keďže vyhral aj v 2005, tak dnes môže skompletizovať “parížsky hetrik“. No má v zbierke aj ďalšie dve vňiťazstvá – v 2000 a 2002 sa tešil na US Open. Daniel Nestor, to je šesťnásobný víťaz turnajov kategórie Grand Slam. Raz triumfoval na Australian Open (2007), dva razy na French Open (2007, 2010) a Wimbledone (2008, 2009) a raz sa tešil na US Open (2004). Skúsenosti hovoria jasnou rečou pre bielorusko-kanadský tandem, ale treba povedať, že Cabal so Schwankom nie sú vo finále pre pekné oči.

Kolumbijsko-argentínsky pár bude určite bojovať. Za zmienku stojí ich semifinálové vyradenie bratov Bryanovcov obzvlášť famóznym spôsobom – 7:6 (4), 6:3 a to v druhom sete prehrávali 0:3 s dvoma brejkami! Pokorili ešte jeden nasadený pár, v prvom kole osmička turnaja Moodie / Norman prehrala 6:7 (4), 3:6.

Druhý nasadený pár turnaja vyradil viac nasadených tandemov. V semifinále štvorku Llodra / Zimonjić v dvoch tajbrejkoch. Najprv ku štyrom, potom k piatim. Vo štvrťfinále si poradili s deviatym nasadeným duom Lindstedt / Tecău 6:4, 6:2. Na ceste do finále nestratili ani gem.

Keďže tandem Cabal / Schwank “funguje“ len od tohto turnaja, nie sú evidované žiadne vzájomné zápasy.

Náš tip: Max Mirnyi / Daniel Nestor zvíťazia (1,30)

  Dôvera: 95 % 

Náš tip pre odvážnejších: Max Mirnyi / Daniel Nestor zvíťazia 2:1


  Dôvera: 35 %