Main Content

Analýza zápasov Roland Garros: Piatkové zápasy (XIII.)

štvrtok, 2. jún 2011 22:42 | Autor: M M

Analýza zápasov Roland Garros: Piatkové zápasy (XIII.)
Analýza zápasov Roland Garros: Piatkové zápasy (XIII.) | zdroj: MM pre Sport7, foto SITA

V piatok 3. júna pokračuje prestížny grandslamový turnaj French Open zápasmi semifinále v mužskej dvojhre a finálovým v ženskej štvorhre. Sport7.sk vám prináša analýzu všetkých duelov.

Roger Federer (3-SUI) – Novak Djokovič (2-SRB)
Štart: piatok, 3. júna, nie skôr ako 16:00

Súboj ako sa patrí. Roger Federer v snahe odčiniť semifinálovú prehru z Australian Open nastúpi na kurt odhodlaný a nabudený. Novak Djokovič zas v snahe hrať tretie grandslamové finalé po sebe, a natiahnuť krásnu šnúru víťazných duelov.

Roger Federer, dá sa povedať, už bývalý kráľ tenisu, má s Nolem vzájomnú bilanciu zápasov v pomere 13 ku 9. Na antuke vedie Federer 2:1. Prvý vzájomný zápas na tomto podklade ATP Masters Series v Monte Carlo sa hral ešte v apríli 2006. Hoci Federer vyhral 2:1, tento zápas bude mať s tým minulým spoločné veľmi málo. Druhý vzájomné meranie síl nastalo na zhodnom turnaji o dva roky neskôr. Federer už vyhral 2:0. Tretí a zároveň jediný víťazný zápas belehradského rodáka na antukovom podklade sa hral 2. mája 2009 na sérii ATP Masters v talianskom Ríme. Po úvodnom dejstve, ktoré vyznelo v prospech Švajčiara, dokázal Srb nepriaznivý stav zvrátiť a triumfoval 2:1 na sety. Súčasná forma vraví jasnou rečou pre Djokoviča. Naposledy prehral, ľudovo povedané, ani čas nepamätá. Fantastická tohtoročná šnúra bez porážky sa zdá byť len ťažko uveriteľná. Ale to čo Novak predvádza v tejto sezóne...  Výhra nad “kráľom antuky“ dvakrát po sebe vo finálovom zápase nebola pre pekné oči, ale pre tenis, ktorým dokázal Srb zničil súpera dokonca v dvoch setoch.

Federer prechádza turnajom bez straty setu, Djokovič pustil perie len v druhej sade zápasu tretieho kola proti del Potrovi (3:6). Cez prvé kolo prešiel Fedex cez Feliciana Lópeza, v druhom vyradil domáceho hráča s divokou kartou Maxima Teixeiru. V treťom mu nestačil Janko Tipsarevič a vo štvrtom ukázal, kto je v zápase kráľom krajanovi Stanislasovi Wawrinkovi. Novak Djokovič sa môže pochváliť výhrami postupne nad de Bakkerom, Hanescuom, del Potrom, Gasquetom a na zápas nenastúpil Fabio Fognini.

Náš tip: Roger Federer zvíťazí (3,30)

Rafael Nadal (1-ESP) – Andy Murray (4-GBR)
Štart: piatok, 3. júna, nie skôr ako 14:00

Súboj svetovej jednotky Rafaela Nadala s Britom Andym Murraym otvorí semifinálový program. Bookmakeri jasne favorizujú Rafu, Sport7.sk to až tak jasne nevidí. Odporúčame vám tipnúť počet gemov nad 34,5.

Rafael Nadal označovaný aj ako “kráľ antuky“ nastúpi na semifinálový duel s priaznivou vzájomnou bilanciou 10:5. Prvý zápas odohrali aktéri ešte na Australian Open 2007 vo štvrtom kole, kde sa v päťsetovej bitke radoval Španiel. Nadal s Murraym sa na antuke stretli dosiaľ len dvakrát. Oba zápasy však vyhral Nadal. Najprv 22. marca 2009 v semifinále turnaja ATP Masters 1000 v Monte Carle. Rafa triumfoval 6:2, 7:6. Druhýkrát sa stretli o dva roky neskôr a opäť v Monte Carle. Z víťazstva sa opäť radoval Nadal, vyhral 6:4, 2:6 a 6:1.

Murray ako aj Nadal stratili počas púte do semifinále po dva sety. Britovi ich zobral v osemfinále Viktor Troicki. Nadalovi zas prekvapujúco v prvom kole americký dlháň John Isner. V druhom kole si počínal jasnejšie, hoci Pablo Andújar nebol až tak výrazne slabší. Nadal vyhral 7:5, 6:3 a 7:6. V treťom kole sfúkol kvalifikanta Veića 6:3, 6:1 a 6:0.V osemfinále narazil na ďalšieho Chorváta, Ivana Ljubičia. Ani on neuhral set – 7:5, 6:3 a 6:3. Papierovo najťažší zápas mal hrať v štvrťfinále. Robin Soderling však zaostal za očakávaniami a prehral 4:6, 1:6 a 6:7.

Andy Murray otvoril turnaj hladkým víťazstvom nad Ericom Prodonom 6:4, 6:1 a 6:3. V druhom kole narazil na Simona Bolleliho – 3:0. Kvalitným tenisom sa prezentoval aj v ďalšom kole, M. Berrer mu nestačil – 6:2, 6:3, 6:2. V tomto zápase si podvrtol členok, no ukázalo sa, že to nebolo až take vážne. So Srbom Viktorom Troickim mal už výrazné problem. Prvé dva sety prehral, aby sa potom dotiahol. V piatom sete prehrával už 2:5, no nevzdal sa a duel zvrátil. Rozhodujúcu sadu nakoniec vyhral 7:5. Najlepšie nezačal ani štvrťfinálový súboj proti J.I. Chelovi. V prvom sete prehrával o brejk, no ukázal pravého bojovného ducha a v tajbrejku získal prvé dejstvo. Ďalšie dva vyhral 7:5, resp. 6:2.

Pre Nadala nebude Murray ľahkým orieškom. V zápase by jednoznačne malo byť viac ako 34,5 gemu, tento tip považujeme za “tutovku”.

Náš tip: V zápase bude nad 34,5 gemu (1,80)

Sania Mirzová / Jelena Vesninová (7-IND / RUS) – Lucie Hradecká / Andrea Hlaváčková (CZE / CZE)
Štart: piatok, 3. júna, nie skôr ako 15:00


Prekvapujúce zloženie bude mať ženské finále štvorhry. V dobre forme hrajúce Češky Hradecká / Hlaváčková nastúpia na kurt o turnajový titul proti indicko-ruskému páru Mirzová / Vesninová.

Prekvapujúca dvojica Hradecká / Hlaváčková odštartovala cestu do veľkého finále nad dvojicou Benešová / Záhlavová-Strýcová dvojsetovým víťazstvom 6:4, 6:1. V druhom kole vyradili rusko-nemecký pár Kudriavcevová / Woehrová 6:3, 6:1. V spanilej jazde pokračovali aj v treťom kole, Dulgheruová / Rybáriková  prehrali 6:7, 4:6. Vysoko favorizovanú dvojicu Srebotniková / Peschkeová senzačne vyradili tiež v dvoch setoch – 6:3, 7:5. Po druhom nasadenom páre sa im skolil aj tretí – semifinále bolo konečnou pre Kingovú so Švedovovou – 6:3, 6:3.

Sania Mirzová / Jelena Vesninová stratili prvý set až v semifinále. Nad Huberovou s Raymondovou vyhrali 6:2, 2:6, 6:4. Vo štvrťfinále triumfovali nad najvyššie nasadeným párom Dulková / Pennetaová 6:0 a 7:5. Tretie kolo prešli cez tandem Medinová Garriguesová / Martínezová Sánchezová 6:2, 6:4. V druhom kole vyradili v dvoch setoch aj nad Barroisová / Larssonová. V prvom zvíťaqzili nad Duševinovou s Makarovovou 7:6, 6:2.

Vraví sa, že každý zápas je jedinečný, toto finále bude pre obe Češky vrcholom deblovej kariéry. Myslíme si, že ho aj vyhrajú.

Náš tip: Lucie Hradecká / Andrea Hlaváčková zvíťazia (2,05)