Main Content

Žreb je pre mladých Slovákov dobrý, cieľom musí byť postup!

piatok, 2. december 2016 17:05 | Autor: Filip Chudý

Žreb je pre mladých Slovákov dobrý, cieľom musí byť postup!
Žreb je pre mladých Slovákov dobrý, cieľom musí byť postup! | zdroj: © TASR

Naši reprezentanti do 21 rokov už vedia, s kým sa stretnú na ME v Poľsku. Svojich súperov sa rozhodne báť nemusia, práve naopak, cieľom musí byť postup!

Komentár Filipa Chudého

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov spoznala menoslov súperov a poradie zápasov v skupine budúcoročného európskeho šampionátu. Každý žreb je veľmi dôležitý, pričom zvlášť taký, keď sú v osudí kvalitatívne rozdielni súperi, čo bol aj prípad tohto žrebu.

Pri všetkej úcte k domácim Poliakom, Portugalsko a hlavne Nemecko sú úplne iná výkonnostná trieda. Ak by naši severní susedia neboli usporiadateľom, určite by neboli v prvom koši, ale poslednom, teda za predpokladu, že by vôbec postúpili, pretože na ME tejto vekovej kategórie nehrali od roku 1994, my sme čakali na účasť „len“ od roku 2000.

Pre nás je tiež dobrou správou, že nemusíme cestovať na sever Poľska. Lublin a Kielce nie sú až tak ďaleko od našich hraníc, podpora fanúšikov by teda mohla byť slušná. Samozrejme, v úvodnom zápase proti Poľsku nám pocit domáceho prostredia nehrozí, ale je skvelé, že práve proti Poľsku hráme na úvod.

Mladíci s orlicou na prsiach totiž nebudú mať v nohách ako mužstvo súťažný zápas takmer tri roky, navyše budú musieť vyhrať, keďže každý to od ich na sever od nás až po Baltické more bude čakať. To je mimoriadne náročná pozícia, s akou by mali problém sa vyrovnať aj skúsení hráči, nieto futbalisti, ktorým sa skutočná kariéra ešte len začína. Poliaci budú pod oveľa väčším tlakom ako my, čo nám maximálne vyhovuje.  

Kto bude chcieť postúpiť do semifinále, bude musieť získať najskôr minimálne šesť bodov, teoreticky päť, štyri budú takmer určite málo. Postupujú totiž len víťazi skupín a najlepší z druhých miest, pričom ťažko čakať, že až v troch skupinách bude jeden dominantný tím a zvyšok si bude brať body navzájom.

Z toho vyplýva, že na tomto európskom šampionáte sa nebude môcť veľmi kalkulovať, kto bude chcieť postúpiť, musí hrať na víťazstvá už od začiatku šampionátu. Ideálne je vyhrať minimálne dvakrát, čo sa našim chlapcom môže podariť.

Proti Poľsku je veľká šanca na tri body, pričom ak ich získame, zrazu budeme mať dva semifinálové mečbaly. Prvý proti Anglicku, čo je síce ťažký súper, ale Španielsko z druhého koša by bolo oveľa náročnejšie. Ak budú hrať okolnosti s nami, Angličanov sa vôbec nemusíme báť. Na záver skupiny nás čaká úradujúci majster Európy, čo síce znie ťažko, ale v tomto prípade sa niet čoho, resp. koho báť. Švédi síce majú kvalitu, ale nie sú zrejme zas až tak silní, aby dokázali miešať karty dva šampionáty za sebou. Nie sú totiž futbalovou veľmocou, aby stále zbierali trofeje.   

So žrebom týchto ME do 21 rokov preto musíme byť spokojní. Síce to mohlo dopadnúť aj lepšie, no na druhej strane tiež výrazne horšie. Naša 21-tka si musí dať za cieľ jednoznačne postup zo skupiny, pretože ten je reálny. A tiež treba vyňať zo slovníka frázy užiť si turnaj, na šampionáty sa totiž chodia robiť výsledky. Ak tak bude, potom aj zážitok z turnaja zostane naveky.