Main Content

V Senici rastie veľký brankársky talent. Zaujal aj Inter Miláno (Rozhovor)

streda, 30. november 2016 16:18 | Autor: Silvia Petrašková

V Senici rastie veľký brankársky talent. Zaujal aj Inter Miláno (Rozhovor)
V Senici rastie veľký brankársky talent. Zaujal aj Inter Miláno (Rozhovor) | zdroj: Facebook Benjamín Száraz

Jeho vzorom je brankárska jednotka anglickej futbalovej reprezentácie Joe Hart a jeho veľkým snom je účinkovanie v anglickej Premier League.

Slovenský mládežnícky reprezentant, člen A-tímu FK Senica 18-ročný futbalový brankár Benjamín Száraz má so svojim veľkým talentom našliapnuté k splneniu svojich túžob. O svojej nádejnej futbalovej kariére nám Benjaním prezradil v nasledujúcom rozhovore.

Benjamín, aké boli začiatky tvojej futbalovej kariéry? Ťahalo ťa to na futbalovom ihrisku vždy skôr medzi tri žrde?

Aj môj dedko sa venoval futbalu, práve ten ma viedol k tomuto športu. Vo futbalovej bráne som bol už od začiatku, iný post ma ani nezaujímal.

Svoju futbalovú kariéru si začínal s klubom FC Veľký Kýr, neskôr nasledoval prestup do ŠK Šurany. Ako si na pôsobenie v týchto kluboch spomínaš?

V klube FC Veľký Kýr som pôsobil približne tri roky, tam som začal svoju futbalovú kariéru. Podarilo sa nám vyhrať i okresnú ligu. Boli sme super kolektív a s chalanmi sa stretávam dodnes. Do Šurian som šiel na hosťovanie na pol roka a tam si ma všimol agent z FK Senica.

Aké boli tvoje začiatky v senickom klube?

Na svoje začiatky si veľmi dobre pamätám, bolo to pre mňa niečo úplne nové a veľmi ťažké keďže som odišiel od rodičov vo svojich 14 rokov. Tréneri a spoluhráči mi to však uľahčili a podporili ma v každej situácii.

Pred sezónou 2015/2016 si sa prepracoval až do prvého tímu mužstva, kde si podpísal kontrakt až do roku 2018. Aká situácia momentálne panuje na brankárskom poste?

V Senici som už od začiatku spokojný, podpísal som kontrakt do roku 2018 a dodnes to neľutujem. Momentálne je v Senici brankárskou jednotkou Michal Šulla, ktorý je mojim veľkým vzorom.

Cenné brankárske skúsenosti čerpáš určite i od trénera brankárov Miroslava Mentela...

Pán tréner Mentel sa mi venoval od úplného začiatku a za všetky moje športové výkony môžem ďakovať len jemu. Podržal ma v každej situácii a dal mi do života mnoho futbalových i mimo futbalových ponaučení. A chcel by som odkázať trénerovi, že to mal skôr skúsiť s tým medveďom, toho by naučil skôr bicyklovať ako mňa chytať. (smiech)

Veľkou skúsenosťou bola pre teba určite i pozvánka do Talianska, konkrétne do slávneho Interu Miláno, kde si stihol počas necelého týždňa absolvovať tréning a jeden modelovaný zápas. Ako sa ti v klube páčilo?

Počas tohto týždňa som nabral skutočne cenné skúsenosti. Za túto možnosť by som chcel veľmi pekne poďakovať môjmu agentovi Martinovi Petrášovi.

Špekulovalo sa vraj aj o možnom prestupe...

Áno z Interu tam bol veľký záujem, no žiaľ medzi klubmi nedošlo k vzájomnej dohode.  

V kádri slovenskej futbalovej reprezentácie do 19 rokov si tiež držíš svoje stabilné miesto. Len nedávno ste absolvovali prípravný turnaj v španielskom stredisku Marbella, ktorý bol prípravou na budúcoročný marcový turnaj druhej fázy kvalifikácie ME 2017 tzv. Elite Round. V Španielsku ste si postupne zmerali sily proti rovesníkom z Belgicka, Poľska a Nórska. Bol si spokojný s vašim predvedeným výkonom?

V každom zápase sme sa snažili ukázať svoju futbalovú kvalitu a dokázať súperom, že môžeme byť pre nich veľkou konkurenciou.