Main Content

Corgoňligový talent: Lotyš Arturs Zjuzins

štvrtok, 2. jún 2011 16:43 | Autor: Jakub Vaverka

Corgoňligový talent: Lotyš Arturs Zjuzins
Corgoňligový talent: Lotyš Arturs Zjuzins | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Keď v marci vedenie žlto-zelených oznámilo meno novej posily Artursa Zjuzinsa, mnohí ani nevedeli vysloviť jeho meno. Tréner Pavel Hapal však veľmi dobre vedel, čo sa v tomto 19-ročnom mladíkovi ukrýva.

Aklimatizácia lotyšského benjamínka po príchode do klubu Šošonov prebehla veľmi rýchlo. Prvýkrát sa objavil v zostave Hapalovcov v dueli proti Dunajskej Strede (2-2) a už vtedy bolo badať, že žilinskú hru pekne rozhýbal.

Fanúšikov Žiliny po prvýkrát ohúril v zápase s Košicami, keď spoločne s Michalom Škvarkom výrazne rozhýbal stred poľa domácich a dostal tribúny do varu. Manažment klubu z metropoly stredného Slovenska už neraz  dokázal, že ma cit pre výber talentovaných mladíkov druhého sledu, ktorých si nevšimnú európske veľkokluby. V prípade tohto len 19-ročného stredopoliara môžeme očakávať ďalší rast, ktorý sa môže Žiline v budúcnosti oplatiť lukratívnou ponukou od klubu z vyspelejšej futbalovej Európy.

Hoci Arturs so svojimi 182 centimetrami na ihrisku nevyčnieva dokáže byť platný aj v hlavičkových súbojoch. Jeho miesto je však v strede zálohy na pozícii “špilmáchra“ tímu. Ku koncu sezóny sa v drese žltozelených síce moc neobjavoval, no keď bol na ihrisku neustále naznačoval svoj potenciál. Po žilinskom nevydarenom konci sezóny možno od trénera Hapala očakávať, že počas letnej prípravy dostane reprezentant Lotyšska do 21 rokov oveľa viac priestoru na predvedenie svojich kvalít. Bude záležať len na ňom ako sa s touto príležitosťou popasuje.

Ostáva nám len pochváliť vedenie Žilinčanov za na Slovensku trochu neobvyklý objav, kedy dokázali nájsť vo futbalovo nie príliš zvučnej krajine mladého talentovaného hráča s veľkým potenciálom. Určite je tento typ legionára na Slovensku populárnejší, ako angažovanie starších hráčov z Južnej Ameriky, ktorí nedokázali svoje kvality predať v domácich súťažiach, či v západnej Európe. 

O Zjuzinsa mali záujem aj v Anglicku

Arturs Zjuzins sa narodil 18. júna 1991 v hlavnom meste Lotyšska v Rige. Už od mala prepadol vášni známej pod pojmom „futbal”, ktorý začal hrávať v malom mestskom klube menom Jurmala. V 19-rokoch sa stal kapitánom popredného klubu lotyšskej ligy FK Ventspils a bolo takmer isté, že tam dlho neostane. O jeho služby mali záujem aj anglickí giganti FC Chelsea a FC Liverpool, no Artursa chceli len do rezervných tímov. V tom čase sa ozvala Žilina, ktorej vábeniu tento sympaticky mladík bez váhania podľahol.  Zjuzins má na konte 8 zápasov v lotyšskej reprezentácií do 19 rokov, v ktorých strelil tri góly. Nedávno sa objavil už aj v reprezentačnej "dvadsaťjednotke", ktorá je poslednou prestupnou stanicou do reprezentačného Á-čka.