Main Content

Žreb ME: Slováci spoznali súperov v základnej skupine!

streda, 16. november 2016 08:49 | Autor: TASR

Žreb ME: Slováci spoznali súperov v základnej skupine!
Žreb ME: Slováci spoznali súperov v základnej skupine! | zdroj: © TASR

Krakov 15. novembra (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti spoznali v utorok večer súperov v skupine majstrovstiev Európy 2017 v Poľsku.

Zverenci trénera Miroslava Palguta sa predstavia v B-skupine v Štetíne proti Taliansku, Nemecku a Česku. Rozhodol o tom žreb v krakovskom divadle Juliusza Slowackiego.

Záverečný turnaj ME 2017 sa od 23. augusta do 3. septembra uskutoční v štyroch poľských mestách Gdansk, Štetín, Katovice a Krakov. Z každej skupiny postúpia víťazi priamo do štvrťfinále, tímy na druhom a treťom mieste budú hrať osemfinále a poslední na turnaji končia.

Úradujúci majstri sveta, domáci Poliaci sa stretnú s víťazom Svetovej ligy 2016 Srbskom, Fínskom a Estónskom. Slovákov čakajú trojnásobní majstri sveta a päťnásobní majstri Európy Taliani, bronzoví medailisti z MS 2014 Nemci a volejbalisti z Českej republiky. V C-skupine sa predstavia Rusi, Bulhari, strieborní medailisti z ME 2015 Slovinci a Španieli a v "déčku" nastúpia úradujúci majstri Európy Francúzi, Belgičania, Holanďania a Turci.

Slováci sa na šampionát prebojovali vďaka úspešnej septembrovej kvalifikácii, keď zvládli turnaje v Poprade a v chorvátskom Rovinji. Prehrali len jeden zo šiestich duelov a suverénne vyhrali skupinu. Na záverečný turnaj ME sa Slováci prebojovali šiestykrát za sebou a deviaty celkovo. Najlepšie umiestnenie dosiahli v roku 2011, keď na ME v Rakúsku a Česku obsadili 5. miesto.

reakcia na žreb (zdroj: www.svf.sk):

Ľubor Halanda, prezident SVF: "Som nadšený z úrovne žrebu po kultúrnej stránke. Uskutočnil sa v nádhernej historickej budove divadla Juliusza Slowackiego a celý program bol veľmi pôsobivý. Poliaci ukázali, ako si vážia volejbal, ako je tento šport v krajine sledovaný a potvrdilo sa, že z hľadiska záujmu je na úrovni futbalu. Výsledok žrebu rešpektujeme, znie to ako klišé, ale Európa je silná a na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy si už ťažko vyberať súperov. Nečaká nás jednoduchá úloha, ale našim cieľom bude postup zo skupiny. Je škoda, že naša skupina sa uskutoční v Štetíne, ale pokúsim sa spraviť všetko pre to, aby nás prehodili do Katovíc, ktoré sú podstatne bližšie k Slovensku. Chceme našim fanúšikom čo najviac uľahčiť cestu za našim tímom."

Miroslav Palgut, tréner SR: "Na majstrovstvách Európy sa už nedá vyberať súperov. Čakajú nás Taliani, ktorí sa vo veľmi dobrom svetle prezentovali na olympijských hrách v Riu, kde sa prebojovali až do finále a sú favoritom našej skupiny. Nemci hrali posledné dva roky v nižšej skupine Svetovej ligy, prežívajú generačnú výmenu, ale stále je to veľmi kvalitný tím. Čechov veľmi dobre poznáme, hrali sme spolu v posledných rokoch často a stretneme sa na budúci rok aj v Svetovej lige. Bude to zaujímavý súboj. Našim cieľom je postup zo skupiny, v každom zápase pôjdeme naplno s cieľom zvíťaziť. Šampionát je ešte ďaleko, ale dúfam, že chlapci budú v poriadku a prídu s radosťou do reprezentácie. To je veľmi dôležité. Trochu ma mrzí, že budeme hrať v Štetíne, prial som si Katovice, alebo Krakov, aby to mali naši fanúšikovia bližšie, alebo potom Gdansk, kde by sme hrali s domácimi Poliakmi a chalani by zažili skvelú atmosféru."

 

Žreb skupín ME 2017 mužov v Poľsku (23. augusta - 3. septembra):

A-skupina (Gdansk): Poľsko, Srbsko, Fínsko, Estónsko

B-skupina (Štetín): Taliansko, Nemecko, SLOVENSKO, Česko

C-skupina (Krakov): Rusko, Bulharsko, Slovinsko, Španielsko

D-skupina (Katovice): Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Turecko

 

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o ďalšiu reakciu