Main Content

Je potrebné zachrániť ,,Mickyho''?

pondelok, 14. november 2016 10:19 | Autor: Timotej Gašper

Je potrebné zachrániť ,,Mickyho''?
Je potrebné zachrániť ,,Mickyho''? | zdroj: TASR

V lete 2016 mal byť príchod Henrikha Mkhitaryana do Manchestru United najvydarenejším obchodom leta, no situácia nabrala úplne opačný spád. Anglickú mizériu arménskeho reprezentanta sa už v zime pokúsi ukončiť dvojica európskych gigantov.

Po odchode Maria Gotzeho z Dortmundu v roku 2013 muselo vedenie BVB nájsť minimálne rovnako kvalitnú náhradu a siahlo po arménskom kúzelníkovi zo Šachtaru Doneck, ktorý sa prezentoval skvelou formou. Mkhitaryan sa v kádri BVB adaptoval a pomerne rýchlo začal fanúšikom predvádzať svoj veľký talent.

Zlomová bola sezóna 2015/16, kedy sa „Micky“ odtrhol z reťaze a v Bundeslige dokázal okrem 11 gólov pridať aj 15 asistencií. 27-ročný stredopoliar bol v životnej forme, čo využil Manchester United a začiatkom júla 2016 priviedol Henrikha na Old Trafford za 42 miliónov eur.

Hovorilo sa o potenciále skvelého zapadnutia do systému Jose Mourinha, v ktorom mal Mkhitaryan hrať mimoriadne dôležitú úlohu. Aktuálne je ale všetko inak a hráč, ktorý žiaril v minulej sezóne, sa ledva dostane na striedačku Manchestru United, nie to na ihrisko. Dovedna odohral vo všetkých súťažiach len chabých 133 minút.

„Ešte nie je úplne fit. Ja rozlišujem pojem „fit“ po zranení a „fit“, kedy sa hráč musí prispôsobiť novému prostrediu,“ vysvetľuje jeho situáciu José Mourinho.

Futbaloví fanúšikovia sa ale s vysvetlením Mourinha nestotožňujú. Dokonca vzniká výzva „Zachráňte Mickyho!“ zvolavajúca k jeho odchodu z Old Traffordu. Podľa anglických médií má prestup arménskeho reprezentanta prísť už v zime, pričom o jeho podpis usilujú dva špičkové európske kluby.

Prvým je Dortmund, teda klub, v ktorom Henrikh hrával od roku 2013. Borussia má podľa médií v pláne priviesť svoj bývalý klenot aspoň na polročné hosťovanie. BVB čaká náročná jarná časť a „Mickyho“ umenie by sa im určite hodilo. Dobre si uvedomujú, že ide o hráča, ktorý prostredie klubu dokonale pozná a do systému Thomasa Tuchela by zapadol takmer okamžite.

Druhou možnosťou je Paríž Saint-Germain. „Les Parisiens“ sa akoby nevedia naladiť na víťaznú vlnu a riešením ich problémov by sa mohol stať príchod kvalitnej „10-tky“. V lete vedenie PSG neúspešne naháňalo Coutinha, no teraz majú zrak zaostrený práve naňho. Paríž má rok čo rok najvyššie ciele ako v Ligue 1 tak v Lige majstrov a pre Henrikha by to vôbec nemusela byť zlá destinácia.

Šance na odchod sa zvyšujú každým dňom, no arménskemu záložníkovi sa nechce opäť prestupovať. „Kým som sa dostal do United, prešiel som veľmi dlhú cestu a teraz to určite nevzdám,“ odmieta všetky špekulácie.